Λίγα λεπτά μετά τις 11:00 ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Οι δύο ηγέτες έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ενώ οι δύο ηγέτες έκαναν δηλώσεις στον Τύπο.

«Είναι πολύ μεγάλη τιμή να σας υποδέχομαι σήμερα εδώ στην Αθήνα, 4 δεκαετίες μετά την επίσκεψη Ινδού ηγέτη στην πατρίδα μας. Η συνάντησή μας αποτελεί νέα αφετηρία στις σχέσεις Ελλάδος και Ινδίας. Έχουμε τη μεγάλη χαρά να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία μας σε στρατηγική σχέση. Ελλάδα και Ινδία έτοιμες να πορευτούν δίπλα δίπλα, ειδικά σε μια περίοδο διεθνούς αναταραχής. Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις μας έχουν βελτιωθεί αισθητά, οι επαφές μας έχουν πυκνώσει. Είναι πολύ περισσότερα αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Από την οικονομία και την άμυνα, έως τον πολιτισμό και τον τουρισμό αλλά και την από κοινού άμυνα στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Σας ευχαριστώ για τη στήριξή σας για τις δύσκολες ώρες που περνά η Ελλάδα με τις πυρκαγιές. Η μεταφορά εμπειρίας ειδικά στην τεχνολογία στην πρόληψη απειλών γίνεται προτεραιότητα. Στόχος να διπλασιάσουμε μέσα στην επόμενη 4ετία το διμερές μας εμπόριο. Να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες, στις επενδύσεις στην Ινδία και αντίστροφα», τόνισε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η χώρα μας δυναμική πύλη της Ευρώπης, αυτό θα ανοίξει την ευκαιρία για μια διηπειρωτική προσέγγιση. Συγχαρητήρια για το τεχνολογικό σας επίτευγμα, την κατάκτηση του νοτίου πόλου της Σελήνης. Στοχεύετε πολύ ψηλά. Και η χώρα μας προχωρά, σύντομα θα ανακτήσει και την επενδυτική βαθμίδα, διαμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο επενδυτικό προορισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο κυβερνήσεις μας προχωρούν σε τολμηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις», συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μόντι: Στόχος ο διπλασιασμός του διμερούς μας εμπορίου έως το 2030

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ινδίας τόνισε στις δηλώσεις του: «Θέλω εκ μέρους του λαού της Ινδίας να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για τις απώλειες ζωής που οφείλονται στις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Να ευχηθώ καλή ανάρρωση σε όσους έχουν πληγεί. Ελλάδα και Ινδία έχουν μια φυσιολογική σχέση και είναι λογικό γιατί πρόκειται για δυο λαός που έχουν πανάρχαιες σχέσεις πολιτιστικές και εμπορικές. Η βάση των σχέσεών μας είναι δυνατή και πανάρχαια.

Στηρίζεται στην επιστήμη, το εμπόριο και τον πολιτισμό. Υπάρχει εξαιρετική συνέργια μεταξύ μας σε γεωπολιτικά, διεθνή και περιφερειακά θέματα. Μετά από ένα μεγάλο χάσμα 40 ετών, ένας Ινδός πολιτικός επισκέπτεται την Ελλάδα. Ούτε το βάθος, ούτε η θέρμη των σχέσεων έχει αλλάξει. Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την στρατηγική μας σχέση στους τομείς της άμυνας, ασφάλειας, υποδομών, παιδείας, νέων τεχνολογιών και δεξιοτήτων. Στον τομέα της Άμυνας και ασφάλειας συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τις στρατιωτικές σχέσεις και της αμυντικής μας βιομηχανίας.

Αντιμετώπιση τρομοκρατίας και κυβερνοασφάλεια βρέθηκαν στο επίκεντρο. Το διμερές εμπόριο αυξάνεται ταχύτατα, στόχος μας ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου μέχρι το 2030. Σε λίγο ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί Ινδούς επιχειρηματίες, με την προώθηση των επενδύσεων ανάμεσα στις χώρες μας μπορούμε να φέρουμε σε νέα επίπεδο τη συνεργασία μας. Θέλουμε να διευκολύνουμε τη μετανάστευση των δεξιοτήτων από τη μία χώρα στην άλλη. Συζητήσαμε και τα εθνικά και διεθνή θέματα. Η Ελλάδα εξέφρασε την υποστήριξή της στις εμπορικές συμφωνίες μας. Σε σχέση με την Ουκρανία υποστηρίζουμε το διάλογο.

Είμαι ευγνώμων στον πρωθυπουργό για τις ευχές του και για το γεγονός ότι ενθαρρύνει την προεδρία της Ινδίας στους G20. Σας ευχαριστώ για την παρασημοφόρησή μου με τον μεγαλόσταυρο της Τιμής. Έχουμε κοινές αξίες η Ελλάδα και η Ινδία, και οι δύο χώρες έχουν συνεισφέρει στη Δημοκρατία με την διάδοσή της».