«Το 2022 είχαμε υπέρβαση εσόδων από τον υψηλό ΦΠΑ, από την έμμεση φορολογία, ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Γιατί δεν ρίχνει τον Φ.Π.Α.; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν ρίχνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, όταν ακόμα και υποψήφιοι βουλευτές του το ζητάνε και λένε ότι τα λεφτά πάνε στο παρακράτος; Και γιατί προτιμά να δίνει στοχευμένες επιδοτήσεις για να κρατάνε ψηλά τις τιμές οι εταιρείες ενέργειας και τα διυλιστήρια. Γιατί γι’ αυτό το κάνει» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο ντιμπέιτ.

Και πρόσθεσε: «Οι επιδοτήσεις δεν πηγαίνουν στην τσέπη του Έλληνα πολίτη. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, θα σταματήσουμε αυτόν τον μηχανισμό αναδιανομής εισοδήματος από τους πολλούς, σε λίγους και ισχυρούς. Γιατί αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή. Nα λοιπόν πού θα βρούμε τα λεφτά για το πρόγραμμά μας. Θα σταματήσει να υπάρχει αυτός ο μηχανισμός αναδιανομής εισοδήματος, αυτό θα γίνει. Θα πάρει ανάσα ο πολίτης, θα πάρει ανάσα ο καταναλωτής, θα πέσουν οι τιμές.

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, o αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι «οι καταναλωτές θα πληρώνουν χαμηλότερους λογαριασμούς με την επαναφορά της Δ.Ε.Η. στον έλεγχο του Δημοσίου. Θέλω να θυμίσω ότι η ΔΕΗ επί των δικών μας δύσκολων στιγμών δημοσιονομικά, επί διακυβέρνησής μας, δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς. Και ο κύριος Μητσοτάκης αποφάσισε να ιδιωτικοποίηση την ΔΕΗ λίγο πριν έρθει αυτή η τρομακτική ενεργειακή κρίση. Και ήδη σήμερα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την αισχροκέρδεια που λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η ΔΕΗ θα ξαναπεράσει στον δημόσιο έλεγχο».