Νέο γύρο σύγκρουσης κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε η τροπολογία για «μπλόκο» στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές 2023, καθώς παρά τις νομοθετικές βελτιώσεις που κατέθεσε η κυβερνητική πλευρά και την προσπάθεια για διακομματική σύγκλιση στο φλέγον αυτό θέμα που αφορά τον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος, η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να τοποθετηθεί πολιτικά ψηφίζοντας… «παρών». Έτσι, η επίμαχη τροπολογία υπερψηφίστηκε με τη θετική ψήφο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Μέρα 25 ψήφισαν κατά.

Είχε προηγηθεί έντονη συζήτηση στη βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα να παρεμβαίνει κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «ψαρεύει» στα θολά νερά του κίβδηλου πατριωτισμού με στόχο ότι τον αποκλεισμό των φασιστικών μορφωμάτων αλλά τις ακροδεξιές ψήφους. Σφοδρή ήταν η επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι την ώρα που η ιστορική ευθύνη επιβάλλει ένα αρραγές μέτωπο για τη ριζική αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων που εμφανίζονται σαν κόμματα, συνεχίζει να κρύβεται πίσω από προσχήματα και δικολαβικά τερτίπια, σημειώνοντας ότι η υπευθυνότητα του καθενός μετριέται στις πράξεις, γι’ αυτό και η «ιστορία στους απόντες επιφυλάσσει περιφρόνηση και κατάκριση».

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω ρύθμιση θα ισχύσει από τις ερχόμενες εκλογές ενώ θέτει ως βασικό κριτήριο αποκλεισμού ενός κόμματος από την εκλογική διαδικασία την «πραγματική ηγεσία» όταν αυτή ασκείται από πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί – ακόμα και πρωτόδικα – για διεύθυνση ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η αναφορά σε ιδεολογίες ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται ο αποκλεισμός όχι μόνο του κόμματος Κασιδιάρη αλλά και πιθανών γενόσημων μορφωμάτων που θα στήσουν «αχυράνθρωποί» του. Είχαν προηγηθεί οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης με σημειακές αλλαγές που συγκεκριμενοποιούν τον κατάλογο των αδικημάτων με πολιτειακή απαξία και ορίζουν με σαφήνεια το εύρος της κρίσης του αρμοδίου τμήματος του Αρείου Πάγου.

Νέο εκλογικό σενάριο

Και μπορεί να απέχει στο εξής από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο όπως διαμηνύει η κυβέρνηση το νομοθετικό έργο θα συνεχιστεί κανονικά, μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας της. Και το ερώτημα παραμένει σταθερά. Πότε θα προκηρύξει τις εκλογές ο πρωθυπουργός; Η προχθεσινή τοποθέτησή του από το βήμα της βουλής για το χρόνο της κάλπης προβλημάτισε άπαντες. «Εσείς για μήνες, γιατί μήνες έχουμε μπροστά μέχρι τις εκλογές κ. Τσίπρα, θα απέχετε από τις ψηφοφορίες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πυροδοτώντας εκ νέου τα σενάρια για την ημερομηνία – «κλειδί» που αναμένουν άπαντες. Ήδη στα πολιτικά γραφεία έχει αρχίζει να ψιθυρίζεται μήπως τελικά ο πρωθυπουργός εξαντλήσει κυριολεκτικά την τετραετία, δηλαδή το «τραβήξει» όσο περισσότερο γίνεται και αυτό γιατί δημοσκοπικά διατηρεί σταθερό προβάδισμα, αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ να εκτίθεται πολιτικά με την απόφαση για κοινοβουλευτική αποχή αλλά και την απουσία κοστολογημένου προγράμματος για την επόμενη μέρα και μπορεί στο μεσοδιάστημα αυτό να λάβει σημαντικά μέτρα ανακούφισης για τους πολίτες, ενισχύοντας το κλίμα υπέρ του. Το σενάριο αυτό ενισχύεται και από τον εκλογικό γρίφο που είχε θέσει από την Ιαπωνία λέγοντας: «κάποιες εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα», ενώ θυμίζουμε ότι στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, απευθυνόμενος στους υπουργούς είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι το τελευταίο. Πάντως, ο σχεδιασμός για πρώτες κάλπες στις 9 Απριλίου (δεύτερες 14 ή 21 Μαΐου) δεν έχει σε καμία περίπτωση ξεθωριάσει, αντίθετα οι εν ενεργεία βουλευτές που θα είναι εκ νέου υποψήφιοι (σχεδόν στο σύνολό τους) κινούνται με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, προετοιμάζουν μάλιστα πυρετωδώς και τα προεκλογικά τους φυλλάδια, ενώ αντίθετα προβληματισμός επικρατεί – όπως μαθαίνουμε- στους κόλπους των νέων υποψηφίων που θα διεκδικήσουν για πρώτη φορά σταυρό και αυτό γιατί από τη στιγμή της επίσημης ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς τους – που καθυστερεί – και μέχρι τις εκλογές θα είναι μικρό το χρονικό διάστημα που θα έχουν στη διάθεσή τους για να «τρέξουν» διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών.