Τον κώδωνα του κινδύνου για το δημοσιονομικό κενό έκρουσε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Το δημοσιονομικό κενό διευρύνεται. Η προβλεπόμενη για φέτος ανάπτυξη συρρικνώνεται, αποκρατικοποιήσεις δεν προχωρούν και δεν θα πηγαίνουν στο δημόσιο χρέος και η απόσταση από την επιστροφή στις αγορές μεγαλώνει. Όλα αυτά τα δεδομένα, συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ακόμα και αν υλοποιηθούν – που πρέπει να υλοποιηθούν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις του Νοεμβρίου του 2012 για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους – η κυβέρνηση οδηγεί ακόμα ταχύτερα τη χώρα σ’ ένα νέο Μνημόνιο, με περισσότερη ανάγκη χρηματοδότησης, που μπορεί να το ονομάσει, για παράδειγμα, νέα συμφωνία», τόνισε σε δηλώσεις του στο «ΒΗΜΑ FM».

Και συμπλήρωσε: «Με βάση τη συμφωνία πού έχει υπογράψει για την επέκταση της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου η κυβέρνηση κατά τέσσερις μήνες, αυτό συνδέεται αυτομάτως με το μνημόνιο πού είχε υπογράψει η χώρα το 2012 και φαίνεται να είναι μονομερής ενέργεια, εκτός κι αν την έχει συζητήσει με την τρόικα. Που απ’ ό,τι φαίνεται, δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.»

Σχολιάζοντας τα άδεια ταμεία, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε: «Κατ’ αρχήν, πρέπει να ρωτήσω τον κ. Βαρουφάκη που έλεγε ότι δεν χρειαζόμαστε 7,2 δισ. πώς τώρα βρίσκει άδεια ταμεία, όταν δεν χρειαζόμαστε 7,2 δισ. Αλλά επί της ουσίας, επειδή είναι σοβαρό το θέμα, τα ταμεία στη χώρα θα έχουν πρόβλημα όσο η χώρα δεν επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα και δεν προσεγγίζει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Δεν μπορεί να βγει στις αγορές για μεσομακροπρόθεσμο δανεισμό και δεν παίρνει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα προβλεπόμενες δόσεις από τους δανειστές. Πριν από ένα χρόνο, η χώρα είχε πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα. Στόχευε σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2015, βγήκε με επιτυχία δύο φορές στις διεθνείς αγορές και εισέπραξε και τη δόση απ’ τη δανειακή σύμβαση. Η διαφορά συνεπώς του τότε με του τώρα, είναι εμφανής. Στο τέλος του έτους 2014, τα ταμειακά διαθέσιμα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιοποιήθηκαν πριν από μία εβδομάδα, ήταν 2,6 δισ. ευρώ. Όσο όμως η χώρα έχει υστέρηση σε έσοδα, μετακυλύει δαπάνες στο μέλλον. Δεν μπορεί να βγει στις αγορές και δεν παίρνει και μέρος έστω των 7,2 δισ., οπότε προφανώς θα υπάρξει ταμειακό πρόβλημα.»

Για τον κίνδυνο να μην καταβληθούν μισθοί και συντάξεις ο πρώην αναπληρωτής υπουργός είπε:

«Εξαρτάται από το τι θα πράξει η κυβέρνηση για να βρει πόρους εναλλακτικούς, προκειμένου να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες πού έχει. Έχει σχεδόν εξαντλήσει το σύνολο των διαθέσιμων πόρων από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της κυβέρνησης, έχει μεταθέσει, κάνοντας μερική εσωτερική στάση πληρωμών, πληρωμές για τους επόμενους μήνες – ενδεικτικά πάνω από 500 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία. Τον Φεβρουάριο δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ για επίδομα θέρμανσης και το Μάρτιο θα δώσει ό,τι δώσει από το επίδομα πολύ κουτσουρεμένο κι αυτό σε δόσεις. Καμία σχέση με τους προγραμματισμούς και το ίδιο κάνει και με άλλους φορείς. Οφείλει συνεπώς να προχωρήσει μέρος της συμφωνίας, έτσι ώστε να μπορέσει να εκταμιευτεί ένα κομμάτι τουλάχιστον της δόσης. Η επιδίωξη να πάρει χρήματα η κυβέρνηση χωρίς δεσμεύσεις απεδείχθη μη ρεαλιστική. Κατέληξε να αποδεχθεί όλες τις δεσμεύσεις του μνημονίου, χωρίς να πάρει χρήματα.»