«Εθνικό αναπτυξιακό στοίχημα αποτελεί για την κυβέρνηση και για τον τόπο να διευρύνουμε τα οφέλη από την κρουαζιέρα, που είναι μία μορφή θαλασσίου τουρισμού, από την οποία η χώρα μπορεί να κερδίσει πολλά», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά την ευρεία σύσκεψη που είχε με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και φορείς του τουρισμού και του θαλάσσιου τουρισμού, για την κρουαζιέρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης, στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στον ΟΛΠ και συμμετείχαν, ακόμη, όλοι οι θεσμικοί φορείς του τουρισμού και του θαλάσσιου τουρισμού, οι διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων, εκπρόσωποι όλων των εταιρειών κρουαζιέρας, οι διοικήσεις των λιμένων κρουαζιέρας, καθώς και στελέχη του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, αποφασίστηκε η δημιουργία μίας Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για την παρακολούθηση της κρουαζιέρας, με στόχο τη λύση προβλημάτων που ανακύπτουν κάθε μέρα.

«Η φετινή χρονιά ήταν μία πολύ καλή χρονιά για την κρουαζιέρα. Είχαμε μία αύξηση 13%, ενώ ακόμη και σήμερα έχουμε κρουαζιερόπλοια σε διάφορους προορισμούς στη χώρα και ιδιαίτερα στον Πειραιά. Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε καθημερινά για να αυξήσουμε τους προορισμούς, να αυξήσουμε τα κρουαζιερόπλοια που προσεγγίζουν και βέβαια να αυξήσουμε και να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη» πρόσθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Η κ. Κεφαλογιάννη, αφού ευχαρίστησε τον κ. Βαρβιτσιώτη για τη συνεργασία τους, τόνισε: «Μετά από πάρα πολλά χρόνια αδράνειας έχει υπάρξει, πλέον, θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του θαλασσίου τουρισμού και αυτό έγινε με πρωτοβουλία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού. Και σήμερα, στη σύσκεψη για την κρουαζιέρα, είδαμε πώς μπορεί η Ελλάδα, κρατώντας και διατηρώντας τη φυσιογνωμία του τοπίου και την ιδιαιτερότητα που έχουν τα νησιά μας και οι θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας, να αναπτύξει περαιτέρω την κρουαζιέρα η οποία, θέλω εδώ να σημειώσω, μετριέται χωριστά στα εξαιρετικά αποτελέσματα που είχαμε στον τουρισμό».

«Όταν μιλάμε για το 2014 ως ένα εξαιρετικό έτος για τον τουρισμό -μία χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό- και μιλάμε για πάνω από 20 εκατομμύρια επισκέπτες, δεν συνυπολογίζονται σε αυτά οι επιπλέον 2 εκατομμύρια επισκέπτες που έρχονται στη χώρα μας για την κρουαζιέρα. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, όλοι ότι η Ελλάδα, η οποία πλέον έχει κατακτήσει μία από τις κορυφαίες θέσεις ως παγκόσμιος τουριστικός προορισμός, μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη που έχει από την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και, ιδιαιτέρως, του home-porting, το οποίο δίνει 10 φορές περισσότερα έσοδα για την ελληνική οικονομία από ό,τι η απλή κρουαζιέρα» υπογράμμισε η υπουργός Τουρισμού.