«Στον αγροτικό τομέα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές ελπίδες φωτός. Μετά από μια περίοδο στασιμότητας αρχίζει να επικρατεί μια νότα αισιοδοξίας» ανέφερε στην ομιλία του για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Καρασμάνης.

Θεμέλιο της αισιοδοξίας αυτής, όπως προέκυψε από την ομιλία του υπουργού, αποτελούν τα 20 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η χώρα από τη διαπραγμάτευση για τη Νέα Αγροτική Πολιτική, που, όπως είπε, «ολοκληρώθηκε με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά».

Στην κατανομή των κοινοτικών ενισχύσεων, έχει ενισχυθεί η κτηνοτροφία κατά 25%, η οποία είχε αδικηθεί κατά τα προηγούμενα κοινοτικά καθεστώτα, σημείωσε ο κ. Καρασμάνης. Από κει και πέρα, βασική επιλογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι η στήριξη των νέων αγροτών, «παρέχοντας μπόνους 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων ενισχύσεων για μία πενταετία για τους νέους κάτω των 40 ετών. Συνολικά 11.116 νέοι παραγωγοί εντάσσονται στο πρόγραμμα και θα λάβουν ενισχύσεις ύψους 194 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ 3224 είναι επιλαχόντες. Στόχος, μάλιστα, του υπουργείου είναι να αποδοθεί η πρώτη δόση, το 70% του πριμ πρώτης εγκατάστασης, δηλαδή ένα ποσό της τάξης των 136 εκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα μέσα στο 2015. Μέσα από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2015-2020, κατευθύνουμε για τους νέους αγρότες 240 εκατομμύρια ευρώ και υπολογίζουμε ότι ο αριθμός των νέων αγροτών που θα εισέλθουν στο αγροτικό επάγγελμα θα είναι περίπου 16.000. 60 εκ. ευρώ αφιερώνονται με ειδικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, και σε όσους επιθυμούν να ασκήσουν το αγροτικό επάγγελμα για πρώτη φορά από το 2015».

Το υπουργείο, συμπλήρωσε, αφιερώνει εξάλλου 466 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση 7500 σχεδίων βελτίωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ενώ προγραμματίζει τη στήριξη της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων με 340 νέες επενδύσεις για την προσεχή εξαετία, συνολικού προϋπολογισμού 254 εκατομμυρίων ευρώ. Ο τομέας της αλιείας είναι “παρών” με νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα μέχρι το 2020, όπου αξιοποιούνται κοινοτικά κονδύλια ύψους 388 εκατομμυρίων ευρώ, «σχεδόν διπλάσια από την τρέχουσα περίοδο 2007-2013», ενώ παράλληλα ενισχύεται η απασχόληση με νέες επενδύσεις στη μεταποίηση, στις υδατοκαλλιέργειες, αλλά και στον αλιευτικό τουρισμό.

Ειδική αναφορά επεφύλαξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην κρίση που σημειώθηκε στις εξαγωγές προς τη Ρωσία, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να διεκδικεί από την ΕΕ, την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών, για όσο διαρκεί το εμπάργκο: «Μετά από αίτημα του Επιτρόπου Γεωργίας, απέστειλα εμπεριστατωμένο φάκελο στοιχείων, προκειμένου να εξετασθεί το αίτημα αποζημιώσεων των παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών» ανέφερε ο κ. Καρασμάνης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, πως και για τις υπόλοιπες πληττόμενες καλλιέργειες, «δεν μπορούμε να πούμε στους παραγωγούς να ξεριζώσουν τα δέντρα τους, να διαλύσουν τις φυτείες τους».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού και της ευλογιάς στη ζωική παραγωγή, ο υπουργός υπενθύμισε απόφαση που υπέγραψε προ τριών ημερών, με την οποία «εκταμιεύτηκαν επιπλέον 6,5 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση κρουσμάτων».

«Στόχος μας είναι, στα μέσα Οκτωβρίου να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους, τόσο για τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών όσο και για τις απώλειες που έχει υποστεί το ζωικό τους κεφάλαιο από τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.