Με ψήφους του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με το οποίο ελπίζεται να χτυπηθεί η αδιαφάνεια στη διακίνηση του φαρμάκου και η εκμετάλλευση των ασθενών από κυκλώματα ασυνείδητων ιατρών και φαρμακοποιών – με ουσιαστικό οικονομικό όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η Νέα Δημοκρατία, δια του Γ. Βαγιωνά, δήλωσε πως θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, υπενθυμίζοντας πως η αρχή για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπήκε με σχετικό νομοθέτημα της δικής της περιόδου διακυβέρνησης – υπογράμμισε ωστόσο, πως απ’ το νομοσχέδιο απουσιάζουν άρθρα για την αγορά υγειονομικού υλικού και την κοστολόγηση των φαρμάκων.

Η εισηγήτρια του ΛΑΟΣ, Ουρανία Παπαδάκη, τάχθηκε υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, σημειώνοντας παράλληλα πως θα πρέπει να υπάρξει ενιαίος φορέας υγείας και ηλεκτρονικός φάκελος των ασθενών και εκφράζοντας την δυσφορία για το ότι, «παρότι οι ελλείψεις του ΕΣΥ είναι πολλές, οι βελτιώσεις του είναι λίγες».

«Εργαλείο μιας πολιτικής κόστους-οφέλους και μετακύλησης των δαπανών στις πλάτες των ασθενών» χαρακτήρισε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ο Ν. Παπακωνσταντίνου (ΚΚΕ) και ζήτησε την κατάργηση του ΦΠΑ στα φάρμακα. Παράλληλα, ο εισηγητής του ΚΚΕ παρατήρησε πως «με την σημερινή υπερψήφιση του νομοσχεδίου, η ΝΔ φθάνει να έχει υπερψηφίσει το 51% των νομοσχεδίων του ΠΑΣΟΚ. Η αντιμνημονιακή ρητορεία της, είναι απύθμενα υποκριτική».

Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους Μ. Κριτσιωτάκη και Π. Λαφαζάνη, εξέφρασαν την δυσπιστία τους απέναντι στην κυβέρνηση, για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όχι για την εξυπηρέτηση των αναγκών υγείας, αλλά απλώς για την μείωση των δαπανών, σε βάρος των ασφαλισμένων – για την εξυπηρέτηση των στόχων της Τρόικας και του Μνημονίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε «παρών» επί της αρχής, όπως επίσης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Θ. Λεβέντης, μέλος της «Δημοκρατικής Αριστεράς».

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, όπως και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ηλ. Θεοδωρίδης, υπενθύμισαν την υπερβολική επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων από την ανεξέλεγκτη έκδοση ιατρικών συνταγών και την σπατάλη για αγορά φαρμάκων.