Σε άρθρο του με τίτλο «Η δικαιοκρατούμενη δημοκρατία και η ευθύνη των πολιτών» ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρεται στο θέμα με τα πολιτικά δικαιώματα που έχει ανακύψει μετά την καταδίκη πολλών μελών της Χρυσής Αυγής και κωδικοποιεί τις παρεμβάσεις που πρέπει να υπάρξουν από την Πολιτεία.

Στο άρθρο που δημοσιεύεται στα Νέα σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η αποστέρηση θέσεων και αξιωμάτων με βάση το νέο ποινικό κώδικα προϋποθέτει αμετάκλητη απόφαση.

Τονίζει ότι το «ζήτημα ρυθμίζεται όμως απευθείας από το Σύνταγμα που επιτρέπει με το άρθρο 51 παρ. 3 να επιβληθούν με νόμο περιορισμοί στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος:

  • αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας,
  • λόγω ανικανότητας προς δικαιοπραξία και
  • ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα.

Δεν απαιτεί το Σύνταγμα ο περιορισμός του εκλογικού δικαιώματος να προβλέπεται στον Ποινικό Κώδικα ή σε ειδικό ποινικό νόμο ούτε να έχει επιβληθεί σχετική παρεπόμενη ποινή.

Ο εκλογικός νόμος μπορεί συνεπώς να προβλέψει ότι σε περίπτωση αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένες πράξεις ( κακουργηματικές ή και πλημμεληματικές) επέρχεται περιορισμός του εκλογικού δικαιώματος του καταδικασθέντος».

«Θα ήθελα να υπήρχε ανταπόκριση των πολιτικών δυνάμεων και της κοινής γνώμης στις προτάσεις που είχα διατυπώσει, πριν τις δολοφονίες, το 2012, για τη θεσμική απομόνωση της “Χρυσής Αυγής”» αναφέρει στο άρθρο του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Και συνεχίζει: «Θα ήθελα να είχε γίνει ευρύτερα αντιληπτή από την κοινή γνώμη και να έχει υποστηριχθεί από όλα τα κόμματα, χωρίς επιφυλάξεις, υστεροβουλίες και ρωγμές, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου τον Σεπτέμβριο του 2013 για την ποινική αντιμετώπιση μιας εγκληματικής οργάνωσης που λειτουργούσε υπό το κέλυφος πολιτικού κόμματος […]

Χαίρομαι που τώρα, με δεδομένη την πρωτοβάθμια δικαστική κρίση, όλοι διεκδικούν την εμφανέστερη δυνατή θέση στην ιστορική εικόνα της μάχης κατά του φιδιού που βγήκε από ένα αυγό που ήταν οφθαλμοφανές χρόνια πριν».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην έντυπη έκδοση των Νέων