Τουρκία και προσφυγικό – μεταναστευτικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε έτοιμοι για διερευνητικές επαφές για τις ΑΟΖ με την Τουρκία».

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν μάλιστα ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, στον απόηχο και της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Μόρια, είναι ευρωπαϊκά ζητήματα και πως η ΕΕ θα επιδείξει πλέον την αναγκαία αλληλεγγύη στην Ελλάδα.

Ο κ.Μητσοτάκης επέμεινε ότι «τα δυσάρεστα στη Μόρια ξεκίνησαν όταν μετανάστες αρνήθηκαν να ελεγχθούν για κορονοϊό», υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα, σημειώνοντας ότι τα ασυνόδευτα ανήλικα έχουν ήδη απομακρυνθεί και διαβεβαίωσε ότι η αυστηρή φύλαξη των συνόρων θα συνεχιστεί στον Έβρο και τη θάλασσα.

Πρόσθεσε όμως ότι «πρέπει να δούμε κατάματα ότι είναι ώρα η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να περάσει από λόγια σε έργα, να μεταφραστεί σε χειροπιαστή αλληλεγγύη. Να ομολογήσουμε με θάρρος ως Ευρώπη ότι στο παρελθόν έχουμε αποτύχει στο προσφυγικό- μεταναστευτικό».

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε συνεπώς ότι: «Η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού δεν μπορεί να επαφίεται στις χώρες πρώτης υποδοχής. Χρειάζεται μία νέα ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, παροχής ασύλου, μετεγκαταστασης, επιστροφών» και δήλωσε ότι η Ελλάδα περιμένει με ενδιαφέρον τις προτάσεις της Κομισιόν πάνω στο θέμα .

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε όμως επίσης ότι «κάποιοι μετατρέπουν το δικαίωμα σε άσυλο, σε επικίνδυνη ασυλία στην παρανομία».

Δήλωσε ότι: «Το μεταναστευτικό χρειάζεται μία ευρωπαϊκή απάντηση» και εκτίμησε ότι μία σκοτεινή στιγμή μπορεί να δώσει τη θέση της σε μία φωτεινή εμπειρία.

«Η θέση της Ελλάδας είναι πως η Μόρια ανήκει πια στο παρελθόν. Θα προχωρήσουμε στην ίδρυση ενός νέου σύγχρονου ΚΥΤ σε άλλη περιοχή. Μία νέα δομή, όπου θα κυματίζουν μαζί η ευρωπαϊκή και η ελληνική σημαία, ώστε να γίνει πράξη η συνευθύνη όχι μόνο στην κατασκευή του αλλά και στη λειτουργία του».

Η Ελλάδα πάντα ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία

Ο κ.Μητσοτάκης στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απειλή που αποτελεί για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, σημειώνοντας ότι και σε αυτό το ζήτημα οι απόψεις του και οι απόψεις του Μισέλ είναι ταυτόσημες, καθώς η Μεσόγειος, ως mare nostrum, αποτελεί ζωτικό χώρο ασφάλειας για όλη την Ευρώπη. Ως εκ τούτου, από την τουρκική προκλητικότητα, διακυβεύονται στρατηγικά γεωπολιτικά συμφέροντα όλης της ΕΕ.

Και στο ζήτημα αυτό είναι ώρα για πράξεις, όχι λόγια, καθώς με τα λόγια έρχονται εντάσεις, συνέχισε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία «έχει χρόνο πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής» που έγινε με την αποχώρηση του Oruc Reis.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι η αποκλιμάκωση πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια και δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στο διάλογο.

Σχολίασε επίσης ότι και άλλα κράτη- μέλη μπήκαν στο στόχαστρο της Τουρκίας, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Κύπρο, ενώ πρόσθεσε ότι «δε γίνεται να διακηρύττεις ότι διαβουλεύεσαι, ενώ επιβουλεύεσαι, και ότι συνομιλείς, ενώ απειλείς», ξεκαθαρίζοντας ότι ο αμοιβαίος σεβασμός και η εμπιστοσύνη αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις διαλόγου.

«Για εμάς ισχύει αυτό που έχουμε πει: Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων. Εφόσον δοθούν απτά δείγματα γραφής και αυτά συνεχιστούν, είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές για τις θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας εκ νέου ότι μέχρι την οριστική οροθέτηση με συμφωνία των δύο μερών ή με απόφαση της Χάγης, το διεθνές δίκαιο της θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες.