Στο μεταναστευτικό εστίασε σε συνέντευξή του το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης επισημαίνοντας πως ο αρμόδιος υπουργός, Ν. Μηταράκης δεν έχει πάρει τίποτα πίσω και ότι είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης να υπάρχει πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα στη διαχείρισης του ζητήματος, ενώ παράλληλα εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων για να υπάρξει αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας, όπως η εγκληματικότητα και το θέμα το ναρκωτικών.

«Για τα περιστατικά που αφορούν το κέντρο της Αθήνας είναι προφανές ότι θα υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός ο οποίος θα έχει δύο επίπεδα. Θα είναι ένας συντονισμός ρυθμιστικός δηλαδή να εισαχθούν οι αναγκαίες ρυθμιστικές παρεμβάσεις είτε πρόκειται για νομοθετικές πρωτοβουλίες είτε πρόκειται για κανονιστικές πράξεις διοίκησης. Και θα υπάρξει και επιχειρησιακός συντονισμός δηλαδή των σωμάτων ασφαλείας που είναι αναγκαία για να  λειτουργήσει επιχειρησιακά το θέμα», τόνισε μιλώντας στον Alpha και πρόσθεσε:

«Περισσότερες λεπτομέρειες θα τις έχετε προσεχώς διότι όπως αντιλαμβάνεστε αυτά δεν δημοσιοποιούνται. Όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Τον επόμενο μήνα έχει τεθεί το ζήτημα της απόδοσης των Εξαρχείων πλήρως στους κατοίκους και τις γειτονίες οπότε γενικά υπάρχει πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα και πως θα υπάρχουν οι αναγκαίες συνέργειες ώστε να υπάρχουν ωφέλημα αποτελέσματα».

Για το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα

Εστιάζοντας στο μεταναστευτικό και στον αρμόδιο υπουργό Νότη Μηταράκη ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε: «Κατ’ αρχάς θα ήθελα να επισημάνω ότι ο κ. Μηταράκης δεν έχει πάρει τίποτα πίσω, είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης να υπάρχει πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού υπό την έννοια αυτή δίδεται μία νέα τελευταία ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να έρθουν με δημιουργικές προτάσεις οι οποίες θα έχουν κατά βάση ως αποτέλεσμα το να προταθούν συγκεκριμένες τοποθεσίες για να γίνουν οι νέες δομές. Βεβαίως να παρατηρήσω ότι ήδη έχει υπάρξει εκτενής διαβούλευση τους τελευταίους μήνες για τα θέματα αυτά και δεν έχει προκύψει κάτι. Στο μέτρο που αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μικρό χρονικό περιθώριο έως ότου εκκινήσουν οι διαδικασίες δίδουμε αυτή τη νέα δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να επανέλθουν με προτάσεις».

Αναφερόμενος στην ανησυχία των νησιωτών πως στα κέντρα φιλοξενίας θα καταλήξουν να διαμένουν περισσότερα άτομα απ’ ότι υπάρχει στις σχετικές προβλέψεις ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού δήλωσε: «Πρώτον, να επισημάνω το γεγονός ότι η ανησυχία αυτή την αντιλαμβάνομαι από εκεί και πέρα θα ήθελα να επισημάνω ότι εμφανίζεται σήμερα διότι εκείνο το οποίο πρωτίστως έχει αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα ιδίως του Περιφερειάχη Βορείου Αιγαίου είναι ότι εμείς δεν επιθυμούμε καμία δομή στα νησιά, αυτή η επιφύλαξη που υπάρχει ερίζεται σε ένα έλλειμμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης προς του κυβερνώντες. Πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και των τοπικών κοινωνιών. Όταν λέμε κάτι το εννοούμε. Θεωρούμε ότι θα υπάρξει μία σοβαρή σωστή διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού. Έχουμε την βαθύτατη πεποίθηση ότι θα λειτουργήσουν πρωτίστως τα μέτρα ανάσχεσης των ροών από τον θαλάσσιο χώρο, αναμένουμε μία έξαρση του φαινομένου από τον Μάρτιο».

Σε σχέση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είπε: «Το βήμα έχει γίνει ήδη δίνοντας τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες όπως αυτές εκφράζονται αντιπροσωπευτικά να έρθουν με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Οι προτάσεις δεσμευόμαστε ότι θα αξιολογηθούν όπως πρέπει και εφόσον πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις τότε σας διαβεβαιώ ότι θα υιοθετηθούν. Από εκεί και πέρα η ΠΝΠ όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι δεν μπορεί να ανακληθεί και δεν μπορεί να ανακληθεί διότι θέτει το πλαίσιο. Εάν δεν υπάρξουν προτάσεις ή εάν δεν υπάρξουν προτάσεις που δεν  πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις πρέπει να υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση».

Εστιάζοντας στη χωρητικότητα των προσφυγικών δομών είπε πως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι θα πληρωθεί καν η χωρητικότητα αυτή. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι με την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση ασύλου και με την επιτάχυνση των επιστροφών, θέλω να πιστεύω ότι θα μειωθεί σημαντικά η κατοίκηση».

Τέλος αναφέρθηκε στα ζητήματα των δομών στην ενδοχώρα ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε: «Θα υπάρξει εντός του Μαρτίου η οριστική χωροθέτηση των τοποθεσιών που θα υπάρξει τοποθέτηση με βάση τα κριτήρια που έχουν τοποθετηθεί. Έχει ήδη υπάρξει εκτενής διεργασία και διαβούλευση για τα ζητήματα αυτά. Οι οριστικές ανακοινώσεις θα γίνουν εντός του Μαρτίου και αυτό γιατί είναι ανάγκη να προτεραιοποιηθούν τα ζητήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου».