Εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας σε όσο γίνεται περισσότερους Έλληνες, δημιουργία υποκαταστημάτων τραπεζών της αχανούς χώρας στην Αθήνα, ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την καταπολέμηση του ντόπινγκ και προώθηση του λαδιού μας στις αγορές του Πεκίνου είναι μερικές μόνο από τις συμφωνίες που αναμένεται να υπογράψει σήμερα και αύριο η ελληνική κυβέρνηση με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και το επιτελείο του που αφίχθησαν χθες το απόγευμα στον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Όλοι ομονοούν ότι η επίσημη επίσκεψη ενός εκ των ισχυρότερων ηγετών του πλανήτη, αναμένεται να αναβαθμίσει το κύρος της χώρας μας, κυρίως από τη στιγμή που αυτή συνδυάζεται με μια σειρά επενδύσεων οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες κυρίως από το 2006 μέχρι και σήμερα που οι διμερείς επαφές έχουν λάβει χαρακτήρα συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Πριν δούμε αναλυτικά τις συμφωνίες που θα υπογραφούν να σημειώσουμε καταρχάς ότι ο κ. Τζινπινγκ εκτός από τις πρωινές συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, στις 16:30 το απόγευμα θα μεταβεί με την πολυμελή συνοδεία του στο λιμάνι του Πειραιά και ειδικότερα στις εγκαταστάσεις του κινεζικού κολοσσού της Cosco που εκμεταλλεύεται τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, ενώ αύριο το πρωί συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο θα ξεναγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Βέβαια ο κύριος σκοπός του ταξιδιού δεν είναι για να απολαύσει ο κ. Τζινπινγκ τον αττικό ήλιο και να θαυμάζει από κοντά τα επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αλλά να υπογραφεί μια σειρά από συμφωνίες που μεταφράζονται συνολικά σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ. Έτσι μεταξύ άλλων:

  • Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο πρόεδρος του ομίλου της Cosco κ. Ξου Λιρόγκ, σε συνέχεια της έγκρισης του master plan της εταιρείας για νέο γύρο επενδύσεων ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, θα υπογράψουν Μνημόνιο Κατανόησης στο οποίο θα τονίζεται η βούληση των δύο πλευρών προκειμένου να ξεπεραστούν τυχόν εμπόδια στην υλοποίηση του μεγαλεπήβολου επενδυτικού προγράμματος.
  • Παράλληλα στο πλαίσιο διασφάλισης της χρηματοδότησης των κατασκευαστικών έργων θα υπογραφεί μια σειρά συμβάσεων του προέδρου της Export-Import Bank of China Σου Σιαολιάν με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Άντιου μακ Ντάουελ και τον διευθυντή του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Θανάση Λιάγκο.
  • Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης Χε Λιφένγκ θα συνυπογράψουν μια λίστα από βασικά έργα που θεωρούνται σημαντικά για τις δύο χώρες, όπερ σημαίνει ότι οι κινεζικές εταιρείες θα εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε αυτά.
  • Ο κ. Γεωργιάδης αναμένεται επίσης να υπογράψει μνημόνιο Κατανόησης με τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας Ζονγκ Σαν που θα αφορά τη  ενίσχυση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που αφορά τον τομέα των επενδύσεων.
  • Συμφωνίες αναμένεται να υπάρξουν επίσης και όσον αφορά το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς αγροτικών προϊόντων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Θυμίζουμε ότι η ασιατική χώρα ήρθε σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να προστατευτούν 100 προϊόντα της γηραιάς ηπείρου και αντιστοίχως αριθμητικά άλλα τόσα της ασιατικής χώρας, από τις απομιμήσεις και τον σφετερισμό. Βάσει αυτής, αναγνωρίζονται μεταξύ άλλων στην αγορά της Κίνας το ελληνικό ούζο, η φέτα, τα κρασιά από τη Σάμο, το ελαιόλαδο και τα βούτυρα από τη Σητεία της Κρήτης, οι ελιές από την Καλαμάτα και η μαστίχα της Χίου.
  • Τις επόμενες ώρες αναμένεται επίσης να επισημοποιηθεί το ενδιαφέρον της Κίνας να συμμετάσχει στον διαγωνισμό ηλεκτρικής διασύνδεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη και να επιβεβαιωθεί η συνεργασία για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής MINOS (50 MW) ώστε το νησί θα αυτονομηθεί ενεργειακά.
  • Στον χρηματοπιστωτικό τομέα η Bank of China θα ανοίξει υποκατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ κατάλληλο ακίνητο για τον ίδιο λόγο αναζητεί στην πρωτεύουσα και η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα Κίνας, ICBC(Industrial and Commercial Bank of China), ένας τραπεζικός κολοσσός με πάνω από… 500 εκατομμύρια πελάτες σε όλο τον κόσμο.
  • Θα υπογραφεί επίσης συμφωνία μεταξύ της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Σπουδών και του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη για την ίδρυση στη χώρα μας Κέντρου Κινεζικών Σπουδών προκειμένου να διδάσκεται η κινεζική γλώσσα και να προωθηθεί ακόμη περισσότερο ο κινεζικός πολιτισμός.
  • Υπογραφές θα μπούνε και σε μια ακόμη συμφωνία, μεταξύ του Ινστιτούτου «Κομφούκιος» της Κίνας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την εγκαθίδρυση παραρτήματος του εν λόγω ινστιτούτου στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
  • Όσον αφορά τον αθλητικό τομέα αναμένονται συμφωνίες που θα αφορούν την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των φορέων των ατόμων με αναπηρία των δύο χωρών αλλά και την προώθηση πρωτοβουλιών σε επίπεδο αθλητικών ομοσπονδιών για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην καταπολέμηση του ντόπινγκ.
  • Συμφωνίες όμως θα υπάρξουν και σε ραδιοτηλεοπτικό αλλά και οπτικοακουστικό επίπεδο μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και της Εθνικής Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής της Κίνας ώστε να αναπτυχθεί η πολιτιστική και τεχνολογική διασύνδεση των δύο πλευρών.
  • Θα επιβεβαιωθεί επίσης η δημιουργία και νέας απευθείας αεροπορικής πτήσης Σαγκάης – Αθήνας από την ερχόμενη άνοιξη αλλά και η δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να αυξηθούν το μεθεπόμενο έτος οι Κινέζοι τουρίστες που θα επισκεφθούν την Ελλάδα έως και κατά 500.000 άτομα.

Γεώργιος Σαρρής