«Κεραυνούς» κατά της κυβέρνησης, αλλά και των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο «Ρυθμίσεις περί σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών και οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων, σύσταση Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών και άλλες διατάξεις» εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις και η συμφωνία Τσίπρα-Τραμπ προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των αναγκών των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ και σκοπός του είναι η ακόμη εντονότερη προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), στην εξυπηρέτηση των πολεμικών σχεδιασμών των ιμπεριαλιστικών κέντρων, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στα θέματα που αφορούν το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων είπε ότι υπό την επίκληση των «συμβατικών υποχρεώσεων» της χώρας και της «συνέχειας του κράτους» και με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η «διατεταγμένη υπηρεσία, στο πέρασμα του χρόνου, χιλιάδων Ελλήνων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στις δυνάμεις ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ ή σε άλλους σχηματισμούς του, δεν αποσκοπεί, ούτε κατ’ ελάχιστο, στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».

Αντίθετα, όπως σημείωσε, «εξυπηρετεί ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αντιστρατεύεται τα συμφέροντα του λαού μας για ειρηνική συνύπαρξή του με τους άλλους λαούς, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη χώρα μας και εκθέτει τους στρατιωτικούς σε κινδύνους άσχετους με την υπεράσπιση της κυριαρχίας της χώρας μας».

Ως προς την αξιοποίηση της κινητής περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισε ότι «οι προτεινόμενες από το ΝΑΤΟ -και τελικά υλοποιούμενες- υποδομές δεν έχουν σχέση με την υπεράσπιση των συνόρων, γιατί είναι ενταγμένες μόνο στους δικούς του σχεδιασμούς».

Σε ό,τι αφορά την αγορά οπλικών συστημάτων, τόνισε ότι «ο χρηματισμός, η εξαγορά προτίμησης, αποτελεί καθεστώς στους εξοπλισμούς και είναι απόρροια του τεράστιου ανταγωνισμού ανάμεσα σε πολυεθνικά μεγαθήρια», για να προσθέσει: «αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία ξοδεύει μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της στην αγορά οπλικών συστημάτων, που εκτός των άλλων, σε σημαντικό ποσοστό, δεν έχουν σχέση με τις πραγματικές ανάγκες άμυνας της χώρας, αλλά υπηρετούν σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ αλλά και της ΕΕ».

Ως προς την συμφωνία αναβάθμισης των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, επικαλούμενος και σχετικό έγγραφο του Αμερικανικού Οργανισμού Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency) του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, υπηρεσία η οποία εισηγείται στο Κογκρέσο τέτοιας φύσης ζητήματα, υποστήριξε ότι «είναι μια κολοσσιαία οικονομική αιμορραγία που εξυπηρετεί ελάχιστα μεν τα συμφέροντα άμυνας της Ελλάδας, σε συντριπτικό όμως βαθμό τα αμερικανονατοϊκά».

Ο κ. Κουτσούμπας έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα σε ότι αφορά τη βάση της Σούδας, όπως «τι ακριβώς συμφωνήθηκε επιπλέον για τη βάση, αν αφορά παράταση της συμφωνίας για περισσότερα χρόνια, αν αφορά χωρική επέκταση της βάσης και γιατί, αν επίκειται μεταφορά στη Σούδα Αμερικανών πεζοναυτών από το Ιντσιρλίκ; Μοίρας αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών ή drones; αν επίκειται “εναλλακτικά”, μεταφορά drones στο Καστέλλι». Και πρόσθεσε: «Επιπλέον, εμείς ζητάμε να πείτε στο λαό και το γιατί πρέπει να αναβαθμιστεί η βάση της Σούδας».

Επίσης έθεσε το ερώτημα τι ακριβώς ζητά η «διεθνής κοινότητα, δηλαδή το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ από την ελληνική κυβέρνηση να “πράξει”».

Συγκεκριμένα ρώτησε:

  • Θα αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό, όπως έχει προταθεί, υπηρεσίες συνοδείας αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις πλατφόρμες των οποίων απογειώνονται αμερικανικά βομβαρδιστικά για να σπείρουν τον όλεθρο σε Συρία και Ιράκ;
  • Θα αναλάβει η Πολεμική Αεροπορία ή αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού -τα υπό αναβάθμιση Ρ-3 στην ΕΑΒ στην Τανάγρα- περιπολίες για λογαριασμό του NATO στην Ανατολική Μεσόγειο, στη ζώνη από Μάλτα ως Σουέζ, όπως έχουν εισηγηθεί κυβερνητικά στελέχη;
  • Θα συνεχιστεί η απόσπαση μέσων του Πολεμικού Ναυτικού για την επάνδρωση της ΝΑΤΟϊκής αρμάδας SNMG2, που προσκλήθηκε από την κυβέρνηση στο Αιγαίο για τη διαχείριση τάχα του Προσφυγικού και στην πράξη πλοία της απλώνονται σε περιπολίες από τις Βαλεαρίδες νήσους στη Δυτική Μεσόγειο, μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα;
  • Θα συνεχιστεί η απόσπαση πλοίων και υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού για την επάνδρωση της επιχείρησης του NATO «Sea Guardian», που με πρόσχημα την ασφάλεια στη Θάλασσα, ελέγχει την παρουσία και τη δραστηριότητα πλοίων ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών κέντρων στο δίαυλο της Μεσογείου;

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι περιμένει απαντήσεις από τον πρωθυπουργό για τα ερωτήματα αυτά, όπως και για όλα τα άλλα ερωτήματα που έχει θέσει το ΚΚΕ. Υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός ζητά καθαρές απαντήσεις, τονίζοντας ότι την κυβέρνηση της οποίας «το θράσος είναι παροιμιώδες» δεν την ξεπλένουν «οι εκδρομές στη Μακρόνησο, οι αναφορές σας στην Αντίσταση και τα κόκκινα γαρύφαλλα στη Καισαριανή».

«Δεν σας κατηγόρησε κανένας γιατί πήγατε εκεί (στη Μακρόνησο), αλλά για τη βρώμικη αξιοποίηση, για την επικοινωνιακή εκμετάλλευση της παρουσίας σας εκεί. Δεν σας πάει καθόλου να παριστάνετε τις μωρές και αδικημένες παρθένες», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, για να προσθέσει: «Πήγατε εκεί την ίδια ώρα που υπογράφατε δήλωση μετάνοιας στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό».

Υποστήριξε ότι «ο ελληνικός λαός δεν χρειάζεται πρωθυπουργούς και πολιτικά κόμματα πειθήνια όργανα και συνεταίρους της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης που ματώνουν τον ελληνικό λαό οικονομικά για τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και σχέδια» και συμπλήρωσε: «Για όλα αυτά πρέπει να απολογηθείτε. Η ίδια η εργατική τάξη, ο ελληνικός λαός δεν θα σας επιτρέψει να τον σύρετε σε τυχοδιωκτισμούς, σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επεμβάσεις και πολέμους».

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ακόμα ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει το δικαίωμα κάθε κατηγορίας στρατιωτικών να συνδικαλίζονται, να συστήνουν Ενώσεις για να προβάλουν τα προβλήματά τους, να διεκδικήσουν τη λύση τους. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, είπε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει συνολικά το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, εκτός από κάποια επιμέρους θέματα, για τα οποία θα τοποθετηθεί στην κατ’ άρθρο συζήτηση.