Ανάληψη από κοινού πρωτοβουλιών για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση και η κρίση διακυβέρνησης που περνάνε οι χώρες της Ε.Ε., προτείνει η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου με επιστολή της που έστειλε προς τον πρώην Πρόεδρο της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι.

Η κ. Διαμαντοπούλου, η οποία συζήτησε τηλεφωνικά όλες τις πτυχές της ευρωπαϊκής κρίσης με τον κ. Πρόντι, στην επιστολή που του έστειλε αμέσως μετά, με την προσφώνηση «αγαπητέ Ρομάνο» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η λύση και η κάθαρση του δράματος που όλοι βιώνουμε, για το οποίο φυσικά η κάθε χώρα έχει τη δική της ευθύνη, δεν μπορεί να έρθει, παρά μόνο μέσα από συνολική ευρωπαϊκή παρέμβαση και μέσα από λύσεις που θα οδηγούν σε ένα πειστικό για την αποτελεσματικότητά του ευρωπαϊκό οικονομικό μοντέλο διακυβέρνηση».

Η υπουργός Παιδείας επισημαίνει επίσης ότι «η Ευρώπη διέρχεται μια κρίση θεσμών στα όρια του ευτελισμού και πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπάρχει, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδόν δεν ακούγεται και το Συμβούλιο Κορυφής έχει συρρικνωθεί στην αρχή της πλέον οικονομικά ισχυρής χώρας, της Γερμανίας» και προτείνει σε όσους «έχουμε πιστέψει με πάθος στο πείραμα μιας Ευρώπης, που βασίζεται στις αξίες της δημοκρατίας, της ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή, στο σεβασμό των κοινών κανόνων αλλά και στην αλληλεγγύη, ας εκπέμψουμε με κάθε τρόπο το SOS».

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις συνθήκες που επικρατούσαν το 1957, όταν οι πρωτεργάτες της Ε.Ε. απάντησαν στο δίλημμα «ειρήνη ή πόλεμος», με τη δημιουργία της Ευρώπης, η κ. Διαμαντοπούλου κάνει λόγο για αληθινούς πατριώτες και συνειδητοποιημένους Ευρωπαίους που πρέπει να απαντήσουν στο ίδιο δίλημμα.

«Γιατί πόλεμος είναι να χάνει μια χώρα το 20% του ΑΕΠ σε 18 μήνες. Πόλεμος είναι να αρχίζουν συσσίτια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πόλεμος είναι να φεύγουν εκατομμύρια νέοι, κατά κανόνα τα πιο λαμπρά μυαλά, από τις χώρες τους».

Η Άννα Διαμαντοπούλου προτάσσει ως άμεση ανάγκη την ανασύνταξη της Ευρώπης στους εξής άξονες:

1. Το Συμβούλιο Κορυφής να λειτουργήσει όπως είναι ο στόχος του, δηλαδή να υπηρετήσει το ευρωπαϊκό συμφέρον λαμβάνοντας υπόψη τα επιμέρους εθνικά συμφέροντα

2. Στους μηχανισμούς στήριξης EFSF και EFM πρέπει να χορηγηθούν αυξημένα κεφάλαια τώρα, ώστε να ενεργήσουν προληπτικά αντί του να θεραπεύουν μετά τα γεγονότα

3. Η έκδοση ευρωομολόγων και ο φόρος επί των συναλλαγών θα έδινε την εικόνα μιας Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο, που θέλει και μπορεί να υπερασπιστεί το συνολικό της συμφέρον.

4. Τέλος, υπενθυμίζει το ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πρόγραμμα με τα διευρωπαϊκά δίκτυα, όπως μεταφορών, τηλεπικοινωνιών που θα πυροδοτούσαν δορυφορικές επενδύσεις σε όλες τις χώρες.

Και η υπουργός Παιδείας καταλήγει: «Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, κατόπιν το Βέλγιο, η Γαλλία, η πυρκαγιά απλώνεται, καίγοντας ζωές και ευρωπαϊκά κεκτημένα δεκαετιών. Όποιος πιστεύει ότι θα σταματήσει στη γραμμή των συνόρων του είναι απλά ανιστόρητος. Ας κινηθούμε άμεσα τώρα ενισχύοντας φωνές σημαντικών Ευρωπαίων ηγετών και δημιουργώντας μια κίνηση “Ευρώπη SOS” για την αναστροφή της πορείας, για να σβήσουμε την πυρκαγιά και να δώσουμε προοπτική πριν είναι πολύ αργά. Ας πάρουμε πρωτοβουλία ΤΩΡΑ».