Τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας «μέσα από μια πραγματική και αποτελεσματική Ένωση Ασφάλειας στην Ευρώπη, όπου η ασφάλεια ενός κράτους μέλους αφορά στην ασφάλεια όλων μας», περιέγραψε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια. Με αφορμή τον ένα χρόνο από την επίθεση στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας από το Στρασβούργο έστειλε μήνυμα πως δεν υπάρχει περιθώριο αποτυχίας και πως τραγικοί επέτειοι όπως η σημερινή, υπογραμμίζουν την ευθύνη όλων για αποτελέσματα, χωρίς καθυστερήσεις.

Ο κ. Αβραμόπουλος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτήρισε την τρομοκρατία ως βάρβαρη, αποτρόπαια και απάνθρωπη επισημαίνοντας πως η σημερινή μέρα είναι μέρα αποφασιστικότητας,συνοχής και δράσης.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουμε νέες τρομοκρατικές επιθέσεις. Αυτό αποτελεί κοινό μας χρέος απέναντι στους πολίτες μας, που στρέφονται όλο και περισσότερο προς την Ευρώπη για να νιώσουν ασφαλείς μπροστά στις απειλές της τρομοκρατίας», δήλωσε παρουσιάζοντας τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως είπε, σε ό,τι αφορά τα εξωτερικά σύνορα δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, ενώ έχει προταθεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εισόδου-Εξόδου (EU Entry-Exit System) και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου (ETIAS) για όσους ταξιδεύουν χωρίς υποχρέωση θεώρησης.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο διασφαλίζεται ότι θα πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι σε όποιους διασχίζουν τα σύνορά της Ευρώπης, ενώ η ΕΕ συνεργάζεται με τους στρατηγικούς εταίρους, όπως οι ΗΠΑ αλλά και γειτονικές χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και με τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Τυνησία και την Τουρκία. «Βελτιώνουμε την ανταλλαγή πληροφοριών διασυνδέοντας τα πληροφοριακά μας συστήματα. Δημιουργούμε το Ευρωπαϊκό PNR για τον εντοπισμό μετακινήσεων επικίνδυνων προσώπων. Με τη νέα Οδηγία για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, ποινικοποιούμε όλες τις εκφάνσεις της. Ενισχύουμε τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, όπως την Europol, όπου ιδρύσαμε το Αντιτρομοκρατικό Κέντρο, με στόχο να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις των Κρατών-Μελών.

Εμποδίζουμε την πρόσβαση των τρομοκρατών σε εκρηκτικά και πυροβόλα όπλα» δήλωσε ο Έλληνας επίτροπος προσθέτοντας πως η Επιτροπή έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος, το πάγωμα κεφαλαίων, τις κινήσεις μετρητών και τις ύποπτες ροές χρημάτων από τρίτα κράτη, ενώ αναφέρθηκε στον στόχο να ενισχυθεί η ασφάλεια όλων των μέσων μεταφοράς που συχνά αποτελούν στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων, βελτιώνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών και τις εκτιμήσεις κινδύνου χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους και τεχνολογίες και έδωσε έμφαση στον τομέα της καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης σε κοινότητες, σχολεία, φυλακές και ειδικότερα στο διαδίκτυο.