Η αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη για εκκένωση κατειλημμένων κτιρίων προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στρέφεται κατά του ευρωβουλευτή του κόμματος Κ. Χρυσόγονου, ο οποίος δύο ημέρες πριν είχε ασκήσει κριτική στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου για τις καταλήψεις.

Ειδικότερα, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, στην ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Με αφορμή τη δήλωση του σ. Κ. Χρυσόγονου, μέλους της ΚΕ και ευρωβουλευτή του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης υπενθυμίζει σε όσους διαφώνησαν ή εξακολουθούν να διαφωνούν με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος για την επιχείρηση εκκένωσης των κατειλημμένων κτιρίων της Θεσσαλονίκης, ότι το κόμμα μας ουδέποτε υποστήριξε την καταστολή και τις πρακτικές των μαζικών συλλήψεων και των μαζικών δικών. Η πολιτική της μηδενικής ανοχής και της αντιμετώπισης κινητοποιήσεων με χημικά και ρόπαλα ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους που κυβέρνησαν πριν το 2015.

Η επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν από ενέργειες όπως οι συγκεκριμένες καταλήψεις, οφείλουν να γίνονται με κατανόηση, διάλογο και συνεννόηση όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Άλλωστε η αποτελεσματικότητα της μεθόδου που τελικά επιλέχτηκε, ελέγχεται, αφού δημιούργησε μια σειρά από άλλα προβλήματα.

Τέλος, με την ευκαιρία θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η πόλη μας θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση εάν όλοι αυτοί που σήμερα εμφανίζονται υπέρμαχοι της τήρησης της δήθεν νομιμότητας, καθίζοντας στο εδώλιο των δικαστηρίων τους καταληψίες, επιδείκνυαν την ίδια ευαισθησία στην κατάληψη από ιδιώτες κάθε σπιθαμής ελεύθερου, δημόσιου, κοινωνικού χώρου».

Τη διαφωνία του στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Νίκου Τόσκα για την εκκένωση των κτιρίων στη Θεσσαλονίκη είχε εκφράσει τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ ο ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Κώστας Χρυσόγονος. «Βεβαίως διαφωνώ με την ανακοίνωση του γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να γίνουν ενέργειες και νωρίτερα», τόνισε ο κ. Χρυσόγονος.

Αναφερόμενος εξάλλου στη χθεσινή εισβολή στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης 26 ατόμων που παραπέμφθηκαν στον αυτόφωρο για να δικαστούν, ο κ. Χρυσόγονος ανέφερε ότι «πρέπει να εφαρμόζεται η νομιμότητα, η αστυνομία πρέπει να είναι παρούσα», ενώ για τους αντιεξουσιαστές του No Border Camp δήλωσε πως έπρεπε να είχαν παρεμποδιστεί να εισέλθουν στο ΑΠΘ. «Δεν είναι δυνατόν να γίνεται ξέφραγο αμπέλι το πανεπιστήμιο, αυτό είναι νερό στο μύλο όσων θέλουν ιδιωτικά ΑΕΙ ή θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τα υπάρχοντα», σημείωσε.

Χθες, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, είχε δηλώσει σχετικά: «Προτιμώ τις καταλήψεις από αυτά που γίνονται στη Γαλλία στη Γερμανία και αλλού στην Ευρώπη. Ξαφνικά μας πειράξανε οι καταλήψεις;». «Όταν λείπει ο δημόσιος χώρος οι άνθρωποι πρέπει να βρουν δημόσιο χώρο», ανέφερε ακόμη η υπουργός.