Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Θάνο Πλεύρη, για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή ανακοίνωσε πέντε μέτρα για τις αυξανόμενες ροές από την Αφρική προς την Κρήτη.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Διασφάλιση δημοσιονομικής ισορροπίας: Μεταρρύθμιση πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης», ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε για το μεταναστευτικό: την αναστολή των αιτήσεων ασύλου αρχικά για τρεις μήνες για όσους φτάνουν με βάρκες. Ακόμα όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται. Οι 400 που διασώθηκαν την Τρίτη νότια της Κρήτης μεταφέρονται στο Λαύριο αντί της Κρήτης και σε φυλασσόμενες δομές. Στην Κρήτη θα διαμορφωθούν δύο μόνιμες κλειστές δομές.
Τέλος όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με τη Λιβύη για την ανάσχεση των ροών, ενώ Πολεμικό Ναυτικό και Λιμενικό θα «βρίσκονται σε ετοιμότητα για πιο ενεργή συνεργασία, με τις τοπικές αρχές σε επιχειρήσεις αποτροπής».
Η τοποθέτηση για το μεταναστευτικό
Με το μεταναστευτικό ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι αναδεικνύουν την ευρωπαϊκή διάσταση και πως θα υπάρξει αντίδραση από τις Βρυξέλλες για όσα συνέβησαν στη Λιβύη.
Όπως είπε, μετά την έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί απαιτούνται έκτακτα μέτρα. Με νόμο που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή αναστέλλονται οι αιτήσεις για άσυλο για 3 μήνες για όσους φτάνουν από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα.
Όσοι μετανάστες εισέρχονται παράνομα στη χώρα θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται.
Ανακοίνωσε επίσης δυο κλειστές δομές μόνιμες στην Κρήτη.
«Οι σχέσεις μας με τις δύο κυβερνήσεις στη Λιβύη συνεχίζονται αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό, είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν με τις αρχές της Λιβύης για να αποτραπεί η αποχώρηση μεταναστών από τις ακτές τους ή να επιστρέφουν πίσω από εκεί που ξεκίνησαν».
«Η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει και στέλνει αυτό το μήνυμα προς τους διακινητές και τους δυνητικούς πελάτες τους ότι τα χρήματα που δαπανούν μπορεί να είναι παντελώς χαμένα. Η στάση μας θα είναι νόμιμη αλλά και αυστηρή», είπε ο πρωθυπουργός.
«Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να κινείται στις ράγες της δημοσιονομικής συνέπειας»
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας είπε: «Δέκα χρόνια πριν οι σειρήνες του λαϊκισμού μας οδηγούσαν στο χείλος του γκρεμού, οι τράπεζες έκλειναν και η χώρα εκλιπαρούσε να μείνει στο κοινό νόμισμα. Ακολούθησε ένα 3ο μνημόνιο αχρείαστο απομακρύνοντας την ελπίδα. Αυτές οι στιγμές χαράχτηκαν στην κοινή μνήμη αλλά και ταυτόχρονα αποτέλεσαν αρνητική εμπειρία που έγινε δίδαγμα και σπόρος συλλογικής συνειδητοποίησης. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί ότι η ευημερία έρχεται και διαρκεί μόνο όταν στηρίζεται σε γερές βάσεις. Ακριβώς αυτές τις δυο αρχές που αλληλοσυμπληρώνονται αποτυπώνει το νομοσχέδιο.
Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να κινείται στις ράγες της δημοσιονομικής συνέπειας και θα στρέφει τους πόρους προς όφελος των πολιτών των πιο αδύναμων ειδικά. Όταν τα έσοδα αποδίδουν, δεν θα μπορούν να αυξάνονται οι δαπάνες αλλά αν μια χρονιά αυξηθούν δεν σημαίνει ότι θα συμπαρασυρθούν και οι δαπάνες. Αυτό αποβλέπει στην τόνωση της ανάπτυξης, ειδικά όταν το διεθνές περιβάλλον είναι ασταθές.
Η ρήτρα για τις αμυντικές δαπάνες ήταν ελληνική πρόταση.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ποιοτική διάκριση των αυξημένων εσόδων και των πρόσθετων εσόδων από ενεργητικά μέτρα όπως την πάταξη της φοροδιαφυγής. Στην πρώτη περίπτωση το όποιο πλεόνασμα μπορεί να κατευθυνθεί στην αποπληρωμή του χρέους. Και το δεύτερο για να χτίσουμε στην ήδη δρομολογημένο οροφή δαπανών μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ. Αυτή η πρωτοβουλία είναι το πρώτο χειροπιαστό παράδειγμα μέσω του οποίου η διεύρυνση της φορολογικής βάσης γίνεται μοχλός κοινωνικής δικαιοσύνης.
Πλέον, όπως είπε, θα κοστολογούνται και τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων.
Μίλησε για μια γενναία αλλαγή με κοινωνική στόχευση που ενοχλεί μερικούς αλλά ευνοεί τους πολλούς.
Επίθεση Μητσοτάκη σε Τσίπρα: Ζητά απεγνωσμένα να ξεπλυθεί από τον ολέθριο ρόλο του
«Μόλις χθες η αντιπολίτευση έμμεσα κατηγόρησε για τη στάση τους 14 βουλευτές της ΝΔ για εσχάτη προδοσία, για παράβαση καθήκοντος, για κατάχρηση εξουσίας, επειδή διατύπωσαν την άποψή τους όπως ορίζει το Σύνταγμα. Αυτό πάει πολύ και οι λέξεις χάνουν το νόημά τους και οι πράξεις το ήθος τους. Υιοθετούν πρακτικές όπως έκανε η Χρυσή Αυγή για τα Μνημόνια, αυτό είναι κατάντια από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμενα κάτι καλύτερο, κ. Ανδρουλάκη. Στην ψηφοφορία σώστε τα προσχήματα. Θεσμικά κόμματα να συντάσσονται με τους απογόνους της άνω και κάτω πλατείας. Το νομοσχέδιο αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση ξαναχτίζει όσα γκρέμισε μια οικονομική περιπέτεια πριν από μερικά χρόνια».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα: «Δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστα τα όσα άκουσα από τον κ. Τσίπρα που ζητά να ξεπλυθεί από τον ολέθριο ρόλο του και από γνωστά κέντρα που σπεύδουν να γίνουν πρόθυμα πλυντήρια.
Η ιστορία είναι αμείλικτη και η θλιβερή επέτειος του δημοψηφίσματος θα θυμίζει για πάντα στους Έλληνες πόσο κόστισε η ζαριά του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στην πατρίδα μας. Στην αρχή κοροϊδεύετε ότι θα καταργήσετε τα μνημόνια με έναν νόμο και στη συνέχεια με κλειστές τράπεζες και παγωμένη την οικονομία και ανεξέλεγκτη την ανεργία. Μετά φορτώνοντας στις πλάτες των Ελλήνων 100 δισ. διχάζοντας τον τόπο και συγκυβερνώντας με την ακροδεξιά.
Αυτές είναι μνήμες που κάνουν ακόμα πιο εξοργιστική την ετεροχρονισμένη απόπειρα ενός πολιτικού να λανσάρει μια ωραιοποιημένη εικόνα του εαυτού του. Άδικος ο κόπος. Πώς γίνεται να ισχυρίζεται ότι το δημοψήφισμα παρωδία έγινε τάχα για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη;
Και τώρα πού είναι άραγε τα νταούλια που παίζουν για να χορεύουν οι αγορές; Ύστερα από τόσα βιώματα η κοινωνία πλέον ξέρει ότι η πρώτη φορά αριστερά δεν ξεγέλασε τους Ευρωπαίους αλλά τους Έλληνες και αυτή η καταστροφική πολιτική έχασε χρόνο και δουλειές και μια ολόκληρη γενιά ξενιτεύτηκε με πρωταγωνιστή στην αντιπολίτευση ένα πρόσωπο που ξεστόμισε τα πιο προκλητικά ψέματα, ως πρωθυπουργός πήγε την πατρίδα του πίσω και ως αρχηγός καταδικάστηκε 5 φορές σε εθνικές εκλογές.
Εκτός από τα πρακτικά των πολιτών υπάρχουν και τα πρακτικά των εκλογών. Ενοχλούνται συμφέροντα και ΜΜΕ γιατί προτιμούν έναν πρωθυπουργό όμηρο των δικών τους πιέσεων και λυπάμαι δεν θα τους κάνω τη χάρη. Γι’ αυτό προσπαθούν να δώσουν νέα αποστολή στον αρχηγό βγάζοντάς τον από τη ναφθαλίνη».