Σε τροχιά οριστικής ρήξης βρίσκονται ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά, καθώς η πολυαναμενόμενη συνεργασία τους για την κατάθεση κοινής πρότασης σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής εις βάρος του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών μοιάζει πλέον απίθανη. Παρά το γεγονός ότι το γραπτό κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμα περιέλθει επισήμως στη διάθεση της Νέας Αριστεράς, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι δύο πλευρές δεν πρόκειται να καταλήξουν σε συμφωνία.

Η εμπλοκή σχετίζεται με την επιμονή της Κουμουνδούρου να περιληφθεί στο αίτημα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των ευθυνών που θα πρέπει να διερευνηθούν, κάτι το οποίο δεν συμμερίζεται η Νέα Αριστερά, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει επαρκής νομική βάση ώστε να συμπεριληφθεί και το όνομα του Προέδρου της Κυβέρνησης.

Μετά και τις τελευταίες εσωκομματικές διαβουλεύσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αμετακίνητος στη θέση του, ενώ η Νέα Αριστερά περιμένει τυπικά να δει το τελικό κείμενο – αν και το έχει ήδη απορρίψει επί της ουσίας. Το αδιέξοδο αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν υπάρχει προοπτική για κατάθεση τρίτης πρότασης προανακριτικής στη Βουλή, αφού το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν διαθέτει μόνο του τις απαιτούμενες 30 υπογραφές (αυτή τη στιγμή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αριθμεί 26 μέλη).

Η επόμενη κίνηση, σύμφωνα με κομματικές πηγές, αναμένεται να είναι η δημοσιοποίηση του πλήρους κειμένου που έχει ήδη συνταχθεί από την Κουμουνδούρου, μια τακτική που είχε ακολουθήσει πρόσφατα και το ΚΚΕ, το οποίο επίσης στοχοποιεί τον Πρωθυπουργό στη δική του πρόταση. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί τελικά να ψηφίσει μόνο επί των δύο προτάσεων που ήδη έχουν κατατεθεί: της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Θυμίζουμε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ διαφοροποιείται σημαντικά από εκείνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς επεκτείνεται σε επτά επιπλέον πρόσωπα πέραν του πρώην υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή και αφορά όλες τις περιπτώσεις την ίδια σοβαρή κατηγορία – αυτή του κακουργήματος. Την ίδια ώρα, το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξακολουθεί να βάλλει κατά της πρότασης της ΝΔ, καταγγέλλοντας πως πρόκειται για μια νομικά έωλη κατασκευή που περιορίζει τις ευθύνες του κ. Καραμανλή σε απλό πλημμέλημα. Η ΝΔ, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, επιχειρεί να αποφύγει τις πραγματικές πολιτικές ευθύνες μέσω νομικών υπεκφυγών και «φιλοσοφικών τοποθετήσεων».