Οι φοιτητές που θα συλλαμβάνονται για αξιόποινες πράξεις στα πανεπιστήμια θα χάνουν τη φοιτητική του ιδιότητα για δύο χρόνια και ανάλογα με την απόφαση της δικαιοσύνης θα επιστρέφουν ή θα διαγράφονται οριστικά ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ σχετικά με την αυστηροποίηση του πλαισίου που φέρνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
«Έκανες κάτι; Συνελήφθης; Το διαπιστώνει η αστυνομία; Διαπιστωτικά αναστέλλεται η φοιτητική σου ιδιότητα για 2 χρόνια και αν καταδικαστείς αμετάκλητα, έξω από το πανεπιστήμιο, χωρίς να πρέπει να μπαίνει ο ανθρώπινος παράγοντας, άρα να στοχοποιείται ο φοιτητής, ο καθηγητής, ο πρύτανης από τους φοιτητές. Ποιους φοιτητές; Τις νοσηρές μειοψηφίες», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019 προχώρησε στην κατάργηση του ασύλου της ανομίας ενώ μεταξύ των νέων μέτρων προβλέπεται η ελεγχόμενη πρόσβαση και η αστική αποζημίωση για καταστροφές σε πανεπιστημιακή περιουσία, χρεωμένη στο ΑΦΜ του δράστη.
«Η βία στα πανεπιστήμια είναι μία από τις μεγαλύτερες πληγές της μεταπολίτευσης», τόνισε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Έσπασες, κατέστρεψες; Θα πληρώσεις. Δεν το πλήρωσες; Στο ΑΦΜ σου».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για την ανάγκη επίσπευσης των ποινικών διαδικασιών για παραβατικές ενέργειες σε πανεπιστημιακά ιδρύματα ενώ ανέφερε πως τα νέα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά σκοπό τη διαφύλαξη της ασφάλειας και του δημοσίου συμφέροντος.
«Πρέπει να υπάρχουν συνέπειες, χωρίς τιμωρητική διάθεση, αλλά με διάθεση συνεργασίας και σεβασμού στο Νόμο», επισήμανε και σε άλλο σημείο της συνέντευξης τόνισε πως «το κράτος δεν πρέπει να αφήνει περιθώρια στους παραβάτες, ούτε στα πανεπιστήμια, ούτε στα γήπεδα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Παιδείας
«Κάποιος θα χάνει την ιδιότητα του φοιτητή, όταν αποδεικνύεται μέσω της δικαστικής διαδικασίας, ότι αυτός έχει συμμετάσχει σε επεισόδια», είχε αναφέρει και η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, σχολιάζοντας τα επεισόδια της περασμένης Δευτέρας (05/05) στην Πολυτεχνειούπολη.
Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ είχε τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας στα πανεπιστήμια.
«Θα πρέπει όλοι να κάνουμε μια αλυσίδα γύρω από το ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο το οποίο υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να μειώσουμε και να εξαφανίσουμε αυτού του είδους τα περιστατικά. Κάθε νόμος μένει να υλοποιηθεί για να δούμε ακριβώς τι μπορεί να μείνει έτσι ώστε να βελτιωθεί. Αυτά τα επεισόδια δεν σημαίνει ότι γίνονται μόνο από φοιτητές. Ενδέχεται κάποιοι να είναι φοιτητές και οι υπόλοιποι να είναι “εξωσχολικοί”. Αυτό το οποίο σίγουρα θα ενισχύσουμε είναι την ισχύουσα διάταξη για το πώς κάποιος θα χάνει την ιδιότητα του φοιτητή, όταν αποδεικνύεται μέσω της δικαστικής διαδικασίας ότι αυτός έχει συμμετάσχει σε επεισόδια».
Η υπουργός υπογράμμισε πως παρά την καταγεγραμμένη μείωση περιστατικών τα τελευταία χρόνια ακόμα και ένα μεμονωμένο συμβάν είναι αρκετό για να δικαιολογήσει την εφαρμογή προληπτικών μέτρων:
«Τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί τα συμβάντα αυτά. Όμως, έστω και ένα περιστατικό να συμβεί, οφείλουμε να έχουμε πάρει τα μέτρα έτσι ώστε να αποτραπεί. Δεν έχουμε πλέον κατάληψη χώρου. Αυτό έχει γίνει με πολύ σημαντικές παρεμβάσεις της Αστυνομίας (…) Είμαι υπέρ της ελεγχόμενης εισόδου, όπου αυτό είναι εφικτό όπως σε πάρα πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα. Κάθε πανεπιστήμιο, κάθε σχολή και κάθε κτίριο έχει μια ιδιαιτερότητα. Γιατί να μην ξεκινήσουμε από το να κάνουμε κάτι συντεταγμένο με στέρεο και απόλυτο τρόπο για την εφαρμογή του νόμου έτσι όλοι να ξέρουν τι ακριβώς τους αναλογεί;»