Μηδενικές καταλήψεις στα πανεπιστήμια, σχέδια ασφαλείας που λείπουν και πρυτάνεις που πρέπει να αναλάβουν δράση.
Μιλώντας στο MEGA, ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου, έδωσε μια συνολική εικόνα για την κατάσταση στα ΑΕΙ, επισημαίνοντας τα προβλήματα αλλά και τις θεσμικές αλλαγές που έχουν εφαρμοστεί από το 2019 και μετά.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι από το 2019 δεν υπάρχει καμία ενεργή κατάληψη σε πανεπιστημιακούς χώρους, κάτι που απέδωσε στην ύπαρξη των νομοθετικών εργαλείων που θέσπισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Παράλληλα, ανέφερε πως τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια βρίσκονται σε υψηλές θέσεις διεθνών κατατάξεων, τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο.
Αναφερόμενος στα πρόσφατα επεισόδια σε σχολές όπως η Νομική Αθηνών και το ΕΜΠ, ο υφυπουργός παραδέχθηκε πως, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσής του:
«Όπου ένας νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως, όσο καλός και να είναι, πρέπει να τον ενισχύσουμε».
Σε αυτό το πλαίσιο, αποκάλυψε πως με προτροπή του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση θα ζητήσει από τα πανεπιστήμια να καταθέσουν άμεσα τα σχέδια ασφαλείας τους. Μέχρι στιγμής, μόνο 8 από τα 24 πανεπιστήμια έχουν ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωση.
Ο υφυπουργός εξήγησε πως τα σχέδια αυτά δεν αφορούν μόνο περιπτώσεις επεισοδίων, αλλά και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών ή άλλων κρίσεων:
«Είναι ένα σχέδιο που πρέπει να γνωρίζουν όλοι – από τους φοιτητές μέχρι τις Αρχές. Να υπάρχει συνεργασία πανεπιστημίου και δημόσιας δύναμης».
«Οι πρυτάνεις είναι ακαδημαϊκά πρόσωπα, αλλά όταν επιλέγεις αυτή τη θέση, πρέπει να είσαι έτοιμος να σπάσεις αυγά. Να πάρεις μέτρα σε τέτοιες διαταράξεις».
Τέλος, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως οι παραβατικές πράξεις πρέπει να έχουν συνέπειες, τόσο ποινικές, όσο πειθαρχικές και αστικές.