Αργά το απόγευμα θα είναι έτοιμο το κείμενο – «σούμα» των πραγματικών περιστατικών και των επιμέρους ενστάσεων και παρατηρήσεων, που θα υποβάλουν όσοι βουλευτές επιθυμούν στο προεδρείο της εξεταστικής επιτροπής.

Δεν αναμένεται όμως να είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό ως προς τις ευθύνες συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η αξιολόγηση των περιστατικών που θα οδηγήσει σε ονόματα θα γίνει σε δεύτερο χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή θα συνεδριάσει και πάλι αύριο αλλά και το πρωί της Πέμπτης, που είναι η ημέρα παράδοσης του πορίσματος.

Φταίνε 10, 30 ή κανένας;

Όπως σχολίασε ο Κ. Τζαβάρας της ΝΔ, «ας πει ο καθένας όσα ονόματα θέλει, αρκεί όμως να υπάρχουν ικανές αποδείξεις».

Από την πλευρά του πάντως ο Π. Καμμένος εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα και 30 ονόματα στο πόρισμα.
«Απλώνεται τώρα η φυσαρμόνικα των ονομάτων», έλεγε ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας ότι η «ονοματολογία» θα διαρκέσει ίσως και μέχρι την τελευταία στιγμή και αφήνοντας αιχμές για συνεννοήσεις και παζάρια ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα.

Έτοιμο φαίνεται πως έχει το ξεχωριστό πόρισμα του ΚΚΕ ο Θ. Παφίλης, ωστόσο κρατάει τα χαρτιά του κλειστά.
Χαρακτηρίζει πάντως δεδομένο πως η υπόθεση χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και ότι υπάρχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες, σχολιάζοντας ότι «δεν μπορεί τα δύο μεγάλα κόμματα να φορτώσουν τη σκανδαλώδη πολιτική τους σε κάποιους επίορκους».

Τα σχόλια των κομμάτων για τα πραγματικά περιστατικά

«Επιβεβαιώθηκε ότι η επιτροπή για πρώτη φορά υιοθετεί ένα μοντέλο πορίσματος που ξεκόβει από την παράδοση. Σε ένα ενιαίο κείμενο θα καταγραφεί η συνεισφορά που μπορεί να κάνει ο κάθε συνάδελφος στην κοινή αναζήτηση της αλήθειας», δήλωσε ο κ. Τζαβάρας της ΝΔ και εξήγησε ότι «ο καθένας θα προσθέτει τα πραγματικά περιστατικά και θα ολοκληρώνει την αλήθεια των πραγμάτων σχετικά με την εξέλιξη του σκανδάλου Siemens από την αρχή μέχρι το τέλος».

Ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «κατέθεσα 49 συγκεκριμένες ενστάσεις-προτάσεις και παρατηρήσεις που με κάνουν να μην συμφωνώ με το κείμενο της επιτροπής. Άκουσα καλά λόγια τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ για τις προτάσεις μου και μένει να κριθεί η έμπρακτη συμμόρφωσή τους».

« Τα πραγματικά περιστατικά χωρίς τις γενικότερες πολιτικές επιλογές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από εμάς», σχολίασε ο Θ. Παφίλης του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι «πολύ περισσότερο όταν κάποια παραλείπονται ή προβάλλονται λιγότερο.

Το σκάνδαλο Siemens δεν υπήρξε γιατί η εταιρεία έδινε μίζες, αλλά γιατί οι μίζες δόθηκαν, στο πλαίσιο των γενικότερων πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και σε αυτό πρέπει να σταθεί η κρίση του λαού, δηλαδή την πολιτική καταδίκη του δικομματισμού».