Με μικρή διαφορά ψήφισαν οι Έλληνες βουλευτές την στήριξη μίας ιστορικής συμφωνίας με την «Μακεδονία», που βάζει τέλος στην 27χρονη διαμάχη για την ονομασία της βόρειας γειτονικής χώρας, αναφέρει το BBC, σχολιάζοντας την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με ψήφους 153-146, παρά την ευρεία λαϊκή αντίδραση, η οποία εκδηλώνεται εντονότερα στην Μακεδονία, το βόρειο τμήμα της Ελλάδας, λέει το BBC. Αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πριν από την ψηφοφορία, ότι θα είναι «ένα ιστορικό βήμα» που θα βάλει τέλος στα «30 χρόνια υποκρισίας», καθώς και ότι με τη συμφωνία αυτή οι γείτονες θα γίνουν φίλοι και σύμμαχοι.

Αναφέρεται επίσης, σε διαδήλωση που βρισκόταν σε εξέλιξη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, αλλά και σε μέλη του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής που φώναζαν κατά διαστήματα «προδότες». Ακόμη εξηγεί ότι μετά τη σημερινή ψηφοφορία η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ή Βόρεια Μακεδονία, εν συντομία, και ότι θα επιτρέψει την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Η εφημερίδα Guardian με τίτλο «Οι Έλληνες βουλευτές επικύρωσαν την αλλαγή ονομασίας της Μακεδονίας σε μία ιστορική ψηφοφορία», γράφει ότι η πλειοψηφία του κοινοβουλίου υποστήριξε την συμφωνία, καθώς εθνικιστές που αντιτίθενται σε αυτή φώναζαν θυμωμένα «προδότες». Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανακοίνωσε το αποτέλεσμα (153 υπέρ, 146 κατά και ένα παρών) εν μέσω ενθουσιωδών χειροκροτημάτων. Όπως υποστηρίζει η πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία θα μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, βάζοντας τέλος σε μία διαμάχη δεκαετιών, αν και οι αντιδράσεις κατά της συμφωνίας ήταν έντονες. Επικαλείται δηλώσεις του πρωθυπουργού στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, με την οποία καλούσε τους βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία, ενώ γράφει για την χθεσινοβραδινή διαδήλωση με επεισόδια, στην οποία οι διαδηλωτές την χαρακτήρισαν «εθνικό ξεπούλημα» και ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σε σημερινό της δημοσίευμα, αλλά πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, η εφημερίδα Independent με τίτλο «Γιατί η “Μακεδονία” σκέφτεται την αλλαγή του ονόματός της και τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη;» γράφει ότι με τη σημερινή ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή οι δύο χώρες θα βάλουν τέλος σε εντάσεις πολλών μηνών και ότι αποκαθίστανται οι σχέσεις των δύο χωρών, γεγονός που θα επιτρέψει στην «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ χωρίς την αντίθεση της Αθήνας.

Αναφέρεται ακόμη, στις αντιδράσεις που υπήρξαν στην επικύρωση της συμφωνίας από τα δύο κοινοβούλια, αλλά και στην αρχή της προσπάθειας από τους πρωθυπουργούς, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, με την υπογραφή της αρχικής συμφωνίας στις 12 Ιουνίου 2018, που έδινε την ευκαιρία για να «επαναρυθμιστούν» οι διμερείς σχέσεις.