Εννέα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον κορωνοϊό MERS ανακοίνωσε η Νότια Κορέα, διαβεβαιώνοντας ότι η επιδημία που έχει ήδη αποβεί μοιραία για τέσσερις ανθρώπους στη χώρα παραμείνει υπό έλεγχο.

Αυτά τα εννέα νέα κρούσματα, που αυξάνουν σε 50 το συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Νότια Κορέα, εντοπίστηκαν ανάμεσα σε περισσότερους από 1.660 ανθρώπους που είχαν τεθεί σε καραντίνα γιατί είχαν έλθει σε επαφή με αρρώστους, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.

«Οι εννέα άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον ιό (σε τρία διαφορετικά) νοσοκομεία και δεν υπάρχει απόδειξη ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να προσβλήθηκαν από τον ιό έξω από τα νοσοκομεία αυτά», διευκρίνισε το υπουργείο.

Ο Κουόν-Τζουν-γοοκ, αξιωματούχος του υπουργείου, διευκρίνισε ότι ο 68χρονος άνδρας που ήταν το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού, και η σύζυγός του την οποία είχε μολύνει θεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο χθες.

Το πρώτο διαπιστωμένο κρούσμα κορωνοϊού MERS εντοπίστηκε στις 20 Μαΐου σε έναν άνδρα που επέστρεφε από τη Σαουδική Αραβία.

Η επιδημία στη Νότια Κορέα είναι η πιο εκτεταμένη εκτός της Σαουδικής Αραβίας, που είναι η κύρια εστία της νόσου και όπου περισσότερα από 400 θανατηφόρα κρούσματα έχουν καταγραφεί από το 2012.

Η εξάπλωση του ιού, ενός θανατηφόρου κορωνοϊού αλλά λιγότερο μεταδοτικού από αυτόν του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) που είχε προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 800 ανθρώπων στον κόσμο το 2003, έχει εγείρει γενικευμένη ανησυχία στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Περισσότερα από 1.000 σχολεία, από νηπιαγωγεία μέχρι λύκεια, είναι πλέον κλειστά και η δωρεάν τηλεφωνική γραμμή που έχει τεθεί στη διάθεση των πολιτών δέχεται συνεχείς κλήσεις από πολίτες που είναι όλο και πιο ανήσυχοι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι προβλέπει νέα κρούσματα λοιμώξεων στη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, αντιπροσωπεία του ΠΟΥ αναμένεται την προσεχή εβδομάδα στη Σεούλ για να μελετήσει τον ιό στη χώρα, ο οποίος παρουσιάζει χαρακτηριστικά «ελαφρώς διαφορετικά» από τον ιό που έχει ταυτοποιηθεί στη Μέση Ανατολή.

Περισσότερες από 20 χώρες έχουν πληγεί από τον ιό, για τον οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, 1.179 κρούσματα λοίμωξης έχουν επιβεβαιωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, εκ των οποίων τουλάχιστον 442 ήταν θανατηφόρα.