Τις πύλες του στο κοινό ανοίγει από την ερχόμενη Πέμπτη 16 Ιουνίου το Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας, στο πλαίσιο της φιλοξενίας της διεθνούς διοργάνωσης «Ολύμπια 2022», του θεσμού που οραματίστηκε πριν από 163 χρόνια ο εθνικός ευεργέτης Ευαγγέλης Ζάππας προκειμένου να συμβάλλει καταλυτικά στην πολιτιστική και οικονομική άνθηση του τόπου μέσα από σημαντικές εκδηλώσεις κύρους και ακτινοβολίας.

Τα «Ολύμπια», που επαναλαμβάνονται κάθε τέσσερα χρόνια όπως επιτάσσει η διαθήκη του Ζάππα, θα ξεκινήσουν φέτος με τους αγώνες ενός εκ των αρχαιοτέρων ολυμπιακών αγωνισμάτων, της πυγμαχίας. Αθλητές από όλο τον κόσμο θα διεκδικήσουν το Διεθνές Κύπελλο Πυγμαχίας Ακρόπολης, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα ακολουθήσει μια σειρά άλλων αγωνισμάτων.

Οι τελετές έναρξης και λήξης

Επί της ουσίας ο θεσμός αποτελεί ένα συνταίριασμα αθλητισμού και τέχνης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό σε όλες τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν. Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης την ερχόμενη Πέμπτη στις 20:00 καθώς επίσης και στην τελετή λήξης την Κυριακή 19 Ιουνίου την ίδια ώρα, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αντιπροσωπευτικά ακούσματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, από αγαπημένους καλλιτέχνες που θα λάβουν μέρος στη γιορτή.  

Το αγωνιστικό μέρος

Ως προς το αγωνιστικό μέρος, έχει προγραμματιστεί να αρχίσει την Πέμπτη στις 17:00 η ώρα και να ολοκληρωθεί στις 20:00 (προκειμένου να ακολουθήσει η τελετή έναρξης). Την Παρασκευή 17/6 και το Σάββατο 18/6 οι αγώνες θα αρχίζουν στις 18:00 και θα ολοκληρώνονται στις 22:00, ενώ την Κυριακή 19/6 θα αρχίσουν στις 17:00 και θα ολοκληρωθούν στις 20:00 η ώρα, για να ακολουθήσει η τελετή λήξης.

Χρυσάνθη Βαγενά: Η διοργάνωση αποτελεί εντολή που θεωρούμε χρέος να εκτελέσουμε

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, τον χώρο που σηματοδοτεί μαζί με το Παναθηναϊκό Στάδιο την κληρονομιά του Βορειοηπειρώτη εθνικού ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα, η οικοδέσποινα της διοργάνωσης, πρόεδρος του Δ.Σ. της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων κ. Χρυσάνθη Βαγενά, δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «Η διοργάνωση των Ολυμπίων 2022 αποτελεί εντολή που θεωρούμε χρέος μας να εκτελέσουμε, ελπίζοντας ότι στεκόμαστε φρουροί του οράματος ενός εθνικού ευεργέτη, που έδωσε στη χώρα μας εφαλτήριο σκέψης και δράσης, για να προοδεύσει. Ένα αισιόδοξο όραμα, που χρειαζόμαστε σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, για να το μεταλαμπαδεύσουμε σε όλο τον κόσμο. Από το Ζάππειο Μέγαρο, από την Αθήνα, από την Ελλάδα, παντού στον κόσμο», συμπληρώνοντας πως «με το όραμα του εθνικού μας ευεργέτη στο νου και στην ψυχή μας, όλοι εμείς που «υπηρετούμε» τη διαθήκη του, θεωρήσαμε αυτονόητο να προσφέρουμε τον καλύτερο εαυτό μας, όλη τη δύναμή μας για την επιτυχή τέλεση των Ολυμπίων που θα γίνουν επί της θητείας αυτού του  Διοικητικού Συμβουλίου».

Χαρης Μαριόλης: Για πρώτη φορά από το 1975 διεθνείς πυγμαχικοί αγώνες στο Καλλιμάρμαρο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας Χάρης Μαριόλης, στον χαιρετισμό του, δεν έκρυψε τη βαθιά του συγκίνηση σημειώνοντας: «Η σημερινή ημέρα είναι μία ιστορική μέρα για τον ελληνικό αθλητισμό και φυσικά για το άθλημα της πυγμαχίας. Για πρώτη φορά μετά το 1975 στο Παναθηναϊκό στάδιο, στον μοναδικό αυτό χώρο – στολίδι του αθλητισμού, παγκοσμίως, θα πραγματοποιηθεί μία διεθνής πυγμαχική διοργάνωση», ροσθέτονας πως «η Ελλάδα, ως γενέτειρα του αθλητισμού, θα προσφέρει στα νέα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν το ιστορικότερο και σημαντικότερο στάδιο του κόσμου και να αγωνιστούν σε αυτό».

Μανώλης Κολυμπάδης: Καταφέραμε να άρουμε τις δυσκολίες

Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μανώλης Κολυμπάδης αναφέρθηκε στη συνάντηση του με την κ. Βαγενά και τον κ. Μαριόλη, και την απόφαση τους να διοργανώσουν από κοινού αγώνες διεθνούς επιπέδου στον χώρο του Παναθηναϊκού Σταδίου, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στην άρση των δυσκολιών που επιτεύχθηκε προκειμένου να δοθεί στα Ολύμπια 2022 το μέγεθος ενός σπουδαίου πολιτιστικού και αθλητικού γεγονότος.

Ποιοι έδωσαν το παρών

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ακόμη απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό, ο υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Δήμου Αθηναίων κ. Νίκη Αραμπατζή, η Αντιπρόεδρος του Ζαππείου κ. Μαριάνθη Καφετζή, οι οποίοι διαδοχικά συνεχάρησαν τα μέλη του Δ.Σ. της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων που επαγρυπνούν για να εκτελούν τη διαθήκη του ιδρυτή των αγώνων, καθώς και την Ομοσπονδία Πυγμαχίας για την ετοιμότητα της στην τέλεση της αναβίωσης του κυπέλλου πυγμαχίας Ακρόπολης, δηλώνοντας τη στήριξη τους στη συνέχεια κάθε τέτοιας προσπάθειας.

Ποιοι γνωστοί καλλιτέχνες θα λάβουν μέρος στις τελετές έναρξης και λήξης

Όπως προαναφέραμε, η αναβίωση του Διεθνούς Κυπέλλου Πυγμαχίας Ακρόπολης στο πλαίσιο των «Ολυμπίων 2022», θα πλαισιωθεί από ένα πλούσιο καλλιτεχνικό μουσικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών από ένα ευρύ φάσμα της ελληνικής σκηνής. Με αφορμή το γεγονός αυτό, παραβρέθηκαν αγαπητοί καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στις τελετές, έναρξης και λήξης, όπως η Φωτεινή Δάρα, ο Γιώργος Παπαχριστούδης, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Πέτρος Ίμβριος, ο Ανδρέας Χατζηανδρέου, ο Μάκης Ψαραδέλλης, η Ιφιγένεια Γοντικάκη, η πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών Δήμητρα Κούβαρη, ενώ ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα σηματοδοτήσουν τα καλλιτεχνικά δρώμενα, ξεχωρίζουν ο ηπειρώτης κλαρινίστας Τάσος Χαλκιάς και η Ηρώ Ησαία.

Η κ. Δάρρα επεσήμανε πως «ο αθλητισμός και η τέχνη έχουν πάρα πολλά κοινά χρειάζονται εξίσου υπομονή, επιμονή, θάρρος, αντοχή και κυρίως πίστη στο ακατόρθωτο και τόνισε πως όλοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε μια καλύτερη και υγιή κοινωνία». Τη συγκίνησή τους εξέφρασαν και οι παραβρισκόμενοι πρωταθλητές Ευρώπης, Αντωνία Γιαννακοπούλου και Μιχάλης Τσαμαλίδης που θα αγωνιστούν για πρώτη φορά στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, ενώ ο Νίκος Πλέας, αναφέρθηκε στην ψυχική  υπέρβαση που καταβάλλουν οι αθλητές και στις θυσίες που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων τους.