Στην πορεία της πανδημίας και τα οφέλη των εμβολίων κατά του κορονοϊού αναφέρθηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στο πλαίσιο του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι σύμφωνα με νεότερη μελέτη στη χώρα μας από την έναρξη των εμβολιασμών έχουν σωθεί 39.000 άτομα. Όπως είπε αυτή τη στιγμή μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση και η λύση είναι τα αντιικά φάρμακα, πριν φτάσει ο ασθενής στο νοσοκομείο. Ο καθηγητής τόνισε ότι το μέλλον είναι δύσκολο να προβλεφθεί, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τις μεταλλάξεις, καθώς στην Αφρική σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ανεμβολίαστοι.

Στο ίδιο συνέδριο μίλησε και ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, και γ.γ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Νίκος Σύψας και αναφέρθηκε στα πολύ ανησυχητικά στοιχεία για τα πολυανθεκτικά μικρόβια στα νοσοκομεία.

Ειδική μνεία έκανε ο καθηγητής στο Candida Auris το οποίο έχει στοιχίσει ήδη πολλές ζωές.

Ο κ. Σύψας εξήγησε ότι δεν μπόρεσε να γίνει σωστή επιτήρηση στον τομέα αυτό, καθώς όλο το δυναμικό ασχολήθηκε εξ’ ολοκλήρου με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Περιγράφοντας το συγκεκριμένο πολυανθεκτικό μικρόβιο είπε ότι όταν καταφέρνει να μπει σε ένα νοσοκομείο δεν εκριζώνεται και σημείωσε ότι προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα σε νοσοκομεία της Αθήνας και ειδικά στον Ευαγγελισμό. Έχει επίσης μεγάλη θνησιμότητα και αντοχή στα αντιβιοτικά. Κάλεσε την Πολιτεία μετά το τέλος της πανδημίας να ασχοληθεί με το μεγάλο πρόβλημα των λοιμώξεων στα νοσοκομεία.