Πέθανε την Παρασκευή (8/10) η ακτιβίστρια και πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνα Γαλανού.

Η ακτιβίστρια αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων, ενώ υπήρξε ιδρύτρια του Πολύχρωμου Πλανήτη.

Δραστηριοποιήθηκε στο πεδίο των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων από το 1997. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και γενική γραμματέας στο ΣΑΤΤΕ, την πρώτη τρανς οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών ως το 2004. «Ψυχή» του ΛΟΑΤΚΙ εκδοτικού οίκου και βιβλιοπωλείου «Πολύχρωμος Πλανήτης», έχει διατελέσει επίσης εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, καθώς και τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας. Διατέλεσε επίσης μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και μέλος της Επιτροπής για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα.

Ως πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), από το 2010 ως σήμερα έδωσε μεγάλους αγώνες για τα δικαιώματα της τρανς κοινότητας.

Πρόσφατα είχε εκδώσει βιβλίο με έρευνα του ΣΥΔ για τους ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Το «αντίο» του Αλέξη Πατέλη

Την είδηση του θανάτου της κοινοποίησε στο Instagram ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, αποχαιρετώντας με ένα συγκινητικό μήνυμα την ακτιβίστρια.

«Σήμερα απεβίωσε η Μαρίνα Γαλανού. Ακτιβίστρια. Μαχήτρια. Γυναίκα.

Και ποιος δεν ήξερε την Μαρίνα! Ως πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών πολέμησε όσο λίγες για τα δικαιώματα της τρανς κοινότητας.

Συνεργαστήκαμε στενά στο πλαίσιο της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+. Κατέθετε πάντα λεπτομερειακά υπομνήματα. Ήξερε τα ζητήματα σε βάθος. Επιχειρηματολογούσε με πάθος.

Γνώρισα ένα άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του για να προστατεύσει άλλους. Που νοιαζόταν και δεν άφηνε πέτρα που να μην σηκώσει για να βοηθήσει.

Ούτε η ασθένεια της δεν στάθηκε εμπόδιο στον αγώνα της. Μέχρι προχθές ήθελε να υποβάλει προτάσεις για τον Ποινικό Κώδικα που βρίσκεται σε διαβούλευση.

Μαρίνα μου καλό ταξίδι. Μένει μέσα μας η φλόγα σου. Μας εμπνέεις» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Αλέξης Πατέλης.

Συλλυπητήρια από ΣΥΡΙΖΑ

Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ για της ακτιβίστριας.

Συγκεκριμένα στο μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Η Ελλάδα έχασε σήμερα μια σημαντική προσωπικότητα, μια γενναία και ακαταπόνητη αγωνίστρια για ισότητα και δικαιοσύνη.

Ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), ιδρύτρια του Πολύχρωμου Πλανήτη και δημιουργός του site t-zine.gr, η Μαρίνα Γαλανού δραστηριοποιούνταν από το 1997 στο πεδίο των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Γενική Γραμματέας στο ΣΑΤΤΕ, την πρώτη τρανς οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών έως το 2004.

Ο Πολύχρωμος Πλανήτης, ο πρώτος ΛΟΑΤΚΙ+ εκδοτικός οίκος και βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε το 2004 με στόχο να αναδειχθεί ο πλούτος της κουλτούρας της διαφορετικότητας, ιδιαίτερα της πεζογραφίας και της ποίησης με ΛΟΑΤΚΙ+ θεματική.

Το 2006 ανέλαβε Γ.Γ. της Ελληνικής Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας έως το 2008 και στη συνέχεια ίδρυσε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), το οποίο το 2020 αριθμούσε 200 μέλη σε όλη την Ελλάδα, με πολλές επιμέρους γραμματείες για εξειδικευμένα θέματα νομικής και ψυχολογικής υποστήριξης, για θέματα ρατσισμού, διακρίσεων, καταγραφής περιστατικών, για θέματα εργασίας στο σεξ, ίντερσεξ ατόμων, ΛΟΑΤΚΙ+ προσφύγων, ενώ υπάρχει γραμματεία περιφέρειας για τα τρανς άτομα που ζουν εκτός Αθηνών.

Ήταν, επίσης, εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, καθώς επίσης τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕΣΡΜ). Διατέλεσε, ακόμη, μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, της Ομάδας Εργασίας του Υπ. Υγείας που είχε συσταθεί στις 9 Ιουλίου 2018 με συμμετοχή εκπροσώπων του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών και βασικό σκοπό τη θέσπιση θετικών μέτρων για την πλήρη πρόσβαση και την ίση μεταχείριση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στον χώρο της υγείας, καθώς επίσης μέλος της Επιτροπής για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Μαχητική, στοχοπροσηλωμένη και ταυτόχρονα ρεαλίστρια, έδωσε τιτάνιες μάχες για τα δικαιώματα των τρανς, με ήθος και ακεραιότητα, και δίδαξε σε όλα, όλες, όλους μας, πώς οι διεκδικήσεις μιας ευάλωτης κοινότητας μπορούν να γίνουν Νόμος του Κράτους.

Της οφείλουμε πολλά και είναι χρέος μας απέναντί της η συνέχιση των αγώνων της.

Θερμά συλλυπητήρια στους ανθρώπους της και στην οικογένεια του ΣΥΔ».