Η δράση του υπουργείου Υγείας πρέπει να εστιαστεί στους νέους και ιδίως στο γεγονός ότι η αύξηση χρήσης ουσιών στις ηλικίες των μαθητών, ανέφερε η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα στην ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Με βασικό θέμα την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου για τα «Δικαιώματα των Εξαρτημένων Ατόμων» διοργανώθηκε σήμερα, στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, η ημερίδα, από τη Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με την Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Κλάδο Ουσιοεξαρτήσεων της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

«Έχουμε ανάγκη επικαιροποίησης στις δράσεις μας για να χτυπήσουμε στις ρίζες του το πρόβλημα» είπε στον χαιρετισμό της η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, αναφερόμενη στις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει πάρει η αύξηση της χρήσης ουσιών στις ηλικίες των μαθητών, επισημαίνοντας τη διείσδυση φθηνών ψυχοδραστικών ουσιών σε νέους. «Εκεί, ως υπουργείο Υγείας οφείλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας» υπογράμμισε. Η κ. Παπακώστα σημείωσε, εξάλλου, πως η χρήση των ναρκωτικών επιδρά όχι μόνο στην προσωπικότητα του χρήστη, αλλά στις προσωπικές σχέσεις, την κοινωνική συνοχή και την παραγωγικότητα, τονίζοντας πως μόνο για την Ελλάδα υπολογίζεται ότι τα ποσά που διατίθενται για την αντιμετώπιση του ιατρικού- κοινωνικού προβλήματος ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Ευθύνες στη διεθνή κοινότητα απέδωσε ο γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γ. Σούρλας, για τη μάστιγα των ναρκωτικών. «Ακόμη μία Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών θέτει τη διεθνή κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της για τη μάστιγα των ναρκωτικών. Στο Αφγανιστάν, που παράγει το 90% της ηρωίνης, κρίνεται η αξιοπιστία και οι προθέσεις της διεθνούς κοινότητας. Παρά το γεγονός ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις που εγκαταστάθηκαν από το 2001 έφθασαν μέχρι τις 50.000, από 48 χώρες, η καλλιέργεια οπιοπαπαρούνας αυξήθηκε και η παραγωγή ηρωίνης έφθασε στους 400 τόνους ετησίως, δηλαδή 40 φορές περισσότερη από το 2001» υπογράμμισε. Μιλώντας με αγανάκτηση για τη στάση της διεθνούς κοινότητας, ο κ. Σούρλας αναρωτήθηκε: «Άραγε τι συμβαίνει; Οι ισχυροί της διεθνούς κοινότητας δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος;».

«Ο εθνικός σχεδιασμός για μία κοινωνική πολιτική για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, βασισμένη στον άνθρωπο, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός παρά μόνο εάν εξασφαλίζει τη δικτύωση, τη συνέχεια και τη συνεργασία φορέων, με τη διατομεακή προσέγγιση του θεάματος» σημείωσε η Εθνική Συντονίστρια για την αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, δρ. Τέτα- Χριστίνα Παπουτσοπούλου- Διαμαντοπούλου, κάνοντας λόγο για νέα μοντέλα λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής και μία αλλαγή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα των ναρκωτικών, αλλά και του τρόπου αντιμετώπισής του.

«Στα 30 χρόνια που ασχολούμαι με το ζήτημα, έχω δει πολιτικές πράξεις και πολιτικάντικες πράξεις. Ό,τι κινήσεις γίνονται πρέπει να γίνονται από ανθρώπους σοβαρούς και εκπαιδευμένους. Ο εχθρός είναι δύσκολος και πολύ μεγάλος και δεν χωρούν άνθρωποι που δεν τολμούν και δεν είναι έτοιμοι να πάρουν δύσκολες αποφάσεις» επισήμανε ο ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής, Ι. Λιάππας.

Το προσχέδιο της «Χάρτας για τα Δικαιώματα των Εξαρτημένων Ατόμων» παρουσίασαν η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Μένη Μαλλιώρη και η νομικός Δανάη Παπαχριστοπούλου. Η Χάρτα αναφέρεται στους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, εάν και εφόσον αυτοί προσφύγουν σε υπηρεσίες υγείας, αλλά κυρίως στα εξαρτημένα άτομα και το σχέδιο που εκπονήθηκε θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση που θα διευκολύνει την αποτελεσματική προστασία του δικαιώματος στην υγεία, καθώς επίσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επίσης, παρεμβάσεις στην εκδήλωση έγιναν από τον Σύλλογο Οικογενειών ΚΕΘΕΑ, τον Σύλλογο Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ και τον Σύλλογο Οικογενειών 18 Άνω.

Υπενθυμίζεται, ότι στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών, οι δομές και θεραπευτικές μονάδες του ΟΚΑΝΑ διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία και οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης, στάσεις εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημοσίων δομών για την αντιμετώπιση της χρήσης ναρκωτικών, καθώς και την απαξίωση της θεραπευτικής διαδικασίας και των πολιτικών πρόληψης.

Εντός των ημερών, οι γιατροί του ΟΚΑΝΑ θα καταθέσουν ενυπόγραφη καταγγελία στον νέο υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, σχετικά με τους κινδύνους τους οποίους εγκυμονεί η δραματική απαξίωση της θεραπευτικής διαδικασίας στις μονάδες φαρμακευτικής υποκατάστασης του Οργανισμού σε όλη τη χώρα.