Σήμερα ξεκίνησε η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. «Η κατάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες από φαρμακεία, αλλά και δημοσιεύματα του τύπου, μπορεί επιεικώς να χαρακτηρισθεί τραγελαφική» είπε ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μιχάλης Κριτσωτάκης.

«Μέχρι την Παρασκευή είχαν πιστοποιηθεί μόνον οι μισοί περίπου φαρμακοποιοί και γιατροί! Το σύστημα ”πετάει” έξω αυτούς που προσπαθούν να εγγραφούν ή να ”μπουν” και να το χρησιμοποιήσουν! Και όλα αυτά παρά τις προειδοποιήσεις κομμάτων και φορέων φαρμακοποιών και γιατρών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία συζητά ακόμη το σχετικό νομοσχέδιο» πρόσθεσε.

Ο κ. Κριτσωτάκης στην τοποθέτησή του στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων είχε προειδοποιήσει ότι «υπάρχουν ερωτηματικά που δημιουργούνται όχι από αυτή την κατάθεση του νομοσχεδίου, αλλά από έναν βιαστικό και πρόχειρο τρόπο που έχει κατατεθεί αυτό. Ενώ τόσα χρόνια έχει καθυστερήσει, τώρα βλέπουμε ότι υπάρχει μια βιασύνη. Εμείς θα λέγαμε γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά, γιατί από τη βιασύνη και την πίεση χρόνου είναι πιθανό να καεί ένα μέτρο, καθώς δεν έχει μελετηθεί σε όλη του τη διάσταση και δεν έχει συζητηθεί επαρκώς και επισήμως με τους φορείς των γιατρών και των φαρμακοποιών».

Το υπουργείο Εργασίας όμως, και η κυβέρνηση συνολικά, επιδεικνύει όλη αυτή την βιασύνη κάτω απ’ την πίεση της Τρόικας για εφαρμογή του Μνημονίου και σ’ αυτόν τον τομέα.

«Είναι δεδομένη η κατεύθυνση της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και είναι νωπή η ψήφιση του ν.3868 που ψήφισε η Βουλή πρόσφατα. Υπάρχουν ερωτηματικά που έχουν σχέση με τη λογική μείωσης των δαπανών και αύξησης των εσόδων που ενυπάρχει σε όλες τις κινήσεις της σημερινής κυβέρνησης. Μήπως με όλη αυτή την βιαστική προσπάθεια ενισχύσουμε την στάση της αύξησης της ιδιωτικής δαπάνης, που είπα και πριν ότι διαρκώς αυξάνεται για φάρμακα και εξετάσεις; Μήπως αντί και παράλληλα, για μείωση της κατευθυνόμενης και παράνομης συνταγογράφησης, αυξηθεί η προσωπική συμμετοχή, δηλαδή η ιδιωτική δαπάνη πάλι για τα φάρμακα και τις εξετάσεις;», συμπλήρωσε ο κ. Κριτσωτάκης.

Ο ίδιος κάλεσε, τέλος, την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να λάβει υπ’ όψη της τις παρατηρήσεις και προτάσεις για το σχετικό νομοσχέδιο περί της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που έχουν υποβληθεί από τους φορείς των φαρμακοποιών και των γιατρών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ακόμη, να μελετηθούν σοβαρά και εμπεριστατωμένα όλα τα ζητήματα που αφορούν στο πρόβλημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε να δοθούν λύσεις προς όφελος των ασφαλισμένων, των άμεσα ενδιαφερομένων φαρμακοποιών και γιατρών, προς όφελος του ΕΣΥ και όχι λύσεις στην κατεύθυνση της συνολικής ιδιωτικοποίησης της υγείας και προς όφελος των φαρμακοβιομηχάνων.