Την αντίδραση της προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλικής Θάνου, προκάλεσαν οι επικριτικές δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης για τη δικαστική απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι ένας 29χρονος και μία 25χρονη που κατηγορούνται για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»

«Επιβάλλεται να αποφεύγονται δηλώσεις των πολιτικών και ειδικότερα αυτών που είναι μέλη της κυβέρνησης, με τις οποίες αποδοκιμάζονται δικαστικές αποφάσεις ή επικροτούνται ανάλογα με το εάν αυτές είναι ή όχι κατά περίπτωση αρεστές», απάντησε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του, άφησε χθες αιχμές για τη δικαστική απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι ένας 29χρονος και μία 25χρονη που κατηγορούνται για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και πρόσθεσε: «Μια μειοψηφία λειτουργών της Θέμιδος επιλέγει να εθελοτυφλεί, απέναντι στην πρόκληση, που συνιστά για το πολίτευμα και τη ζωή των πολιτών η ένοπλη τρομοκρατική δράση».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΔΕ σε δήλωση-απάντησή της επισημαίνει, ότι «οι πολιτικοί γενικότερα και ειδικότερα εάν αυτοί αποτελούν και μέλη της κυβέρνησης οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συγκρατημένοι όταν αναφέρονται στους χειρισμούς ή στις αποφάσεις των δικαστικών λειτουργών».

Μάλιστα, πολύ περισσότερο, τόνισε η κ. Θάνου, πρέπει «να αποφεύγονται δηλώσεις με απαξιωτικό για τους δικαστικούς λειτουργούς περιεχόμενο, όπως η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, σε βάρος του δικαστού (προέδρου Εφετών), ο οποίος, ως ειδικός ανακριτής, χειρίζεται τις υποθέσεις της τρομοκρατίας και ο οποίος, σημειωτέον, με τους μέχρι σήμερα χειρισμούς του, έχει αποδείξει, κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο, ότι διαθέτει το ηθικό ανάστημα και την τόλμη, που απαιτούνται και ότι ασκεί με ακεραιότητα και αυξημένη ευσυνειδησία τα ιδιαίτερα επαχθή και επικίνδυνα καθήκοντα που έχει αναλάβει».

Και καταλήγει η πρόεδρος της Ένωσης: «Υπενθυμίζουμε, ότι παρόμοιες δηλώσεις και παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, προκαλούν κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών και αποτελούν πλήγματα στο κράτος δικαίου και στην ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».