«Για ό,τι είμαστε περήφανοι σ’ αυτό τον Tόπο, το κάναμε ενωμένοι και μάλιστα υπό συνθήκες αρραγούς ενότητας. Και όποτε ηττηθήκαμε ιστορικά, ηττηθήκαμε υπό συνθήκες διχόνοιας και διχασμού. Και αυτό πρέπει να το συλλογισθούμε ιδίως αυτές τις ώρες» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την αντιφώνησή του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Δήμαρχος Ναυπλιέων.

Ο κ. Παυλόπουλος παρότρυνε να σκεφθούμε τι σημαίνει η Ελλάδα μας, με αυτή, την γεωστρατηγική θέση που έχουμε, με αυτή την εκτίμηση που υπάρχει διεθνώς στη Χώρα μας, που είναι Ευρωπαϊκή χώρα και το απέδειξε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι με θυσίες έμεινε Ευρωπαϊκή, και είναι συνειδητοποιημένη Ευρωπαϊκή χώρα, όταν άλλοι χωρίς θυσίες εγκαταλείπουν την Ευρώπη. «Αυτό σημαίνει πολλά για την Ελλάδα. Και καθένας, στο μέτρο που του αναλογεί, έχει χρέος να το κατανοήσει» σημείωσε.

Απαντώντας, στην αναφορά του Δημάρχου Ναυπλιέων, ότι σήμερα έχει μεγάλο ποσοστό εξουσίας στα χέρια του, ο κ. Παυλόπουλος διευκρίνισε ότι έχει τις αρμοδιότητες που ορίζει το Σύνταγμα, τις αρμοδιότητες που τις ασκεί όπως ορίζει το Σύνταγμα, αλλά όπως επιβάλλουν και οι περιστάσεις. «Γιατί αυτό σημαίνει ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλά, κύριε Δήμαρχε, η πραγματική μου δύναμη είστε εσείς, όλος αυτός ο κόσμος ο οποίος έχει σταθεί όρθιος. Κατάφερε να περάσει όλη αυτή την κρίση χωρίς να έχουμε ρήξη του κοινωνικού ιστού και αυτό είναι η δύναμη του Ελληνικού Λαού. Η δύναμη που την μεταλαμπαδεύει στους πολιτικούς του, αλλά και εκείνοι οφείλουν, μέσα από αυτήν την μετάγγιση δύναμης, να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες. Έτσι αισθάνομαι σήμερα μαζί σας. Αυτό ήθελα να τονίσω» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Τέλος, αναφέρθηκε στην Εκκλησία ευχαριστώντας την, για την προσφορά της κατά την διάρκεια της κρίσης, υποστηρίζοντας ότι ο Τόπος στάθηκε όρθιος και δεν υπήρξε ρήξη του κοινωνικού ιστού επειδή λειτούργησαν κατά βάση δύο θεσμοί: Η Οικογένεια και η Εκκλησία.

«Και θέλω να σας πω, Σεβασμιώτατε και Σεβασμιώτατοι – και το πιστεύω βαθιά – σας παρακαλώ θερμά, σας παρακαλούμε θερμά και οι πιστοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας και εκείνοι που δεν πιστεύουν αλλά που είναι πραγματικοί Έλληνες μες στην ψυχή τους να διδάξετε την Αγάπη και την Ενότητα με τον τρόπο σας. Και μάλιστα είστε οι πρώτοι που πρέπει να το διδάξετε. Μην ξεχνάτε τις ρήσεις του Αποστόλου Παύλου σχετικά με την Αγάπη. Αυτές οι ρήσεις πρέπει να είναι πραγματικό «Ευαγγέλιο» και για την ίδια την Εκκλησία αυτές τις ώρες. Το έχουμε ανάγκη όλοι, το τονίζω, πιστοί και μη πιστοί όταν με βάση την Ιστορία μας όλοι αναγνωρίζουμε ποιος ήταν ο ρόλος της Εκκλησίας και ποιος πρέπει να είναι και αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Το Ποίμνιο θα το αναγνωρίσει. Αλλά και οι Θρησκευτικοί Ταγοί πρέπει και εκείνοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για να τραβήξουμε όλοι μαζί μπροστά» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.