«Έφυγε» από τη ζωή η Μαρία Mπέκετ -γνωστή Αθηναία από την περίοδο της αντίστασης στη δικτατορία- που τις τελευταία χρόνια έχει συνδέσει τη ζωή της με τη οικολογική δραστηριότητα και διδασκαλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η 81χρονη Μαρία Μπέκετ έπασχε τους τελευταίους μήνες από σοβαρή ασθένεια που επιτάθηκε από την άρνηση της να δεχθεί τροφή. Στις αρχές Οκτωβρίου εισήχθη στο νοσοκομείο απ’ όπου πήρε εξιτήριο έπειτα από δεκαπέντε μέρες, αφού η ασθένειά της κρίθηκε ανίατη. Η Μαρία Μπέκετ πέθανε σ’ ένα μικρό διαμέρισμα στο Κολωνάκι περιστοιχισμένη από τις κόρες της Σάντρα και Δάφνη και την αγαπημένη εγγονή της Σόφια.

Η εκλιπούσα εργάστηκε με τις σκανδιναβικές κυβερνήσεις και παρουσίασε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στοιχεία για τα βασανιστήρια στην Ελλάδα, είναι δε κυρίως γνωστή από την καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο το 1969.

«Η Μαρία, Αθηναία, μελαχρινή, εκφραστική φυσιογνωμία, παντρεμένη με τον Αμερικανό δικηγόρο και συγγραφέα Τζιμ Μπέκετ, είχαν μαζί θαυμαστή δράση στην επταετία, είχαν τρομάξει τους συνταγματάρχες, είχαν αναστατώσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, είχαν προμηθεύσει με αποκαλυπτικά έγγραφα τις μεγάλες εφημερίδες του κόσμου, και είχαν βοηθήσει κόσμο και κοσμάκη να αποδράσει από την Ελλάδα», έγραψε για την Μαρία η Ελένη Βλάχου, στο τελευταίο άρθρο της που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή».

Η δράση της εναντίον της δικτατορίας επεκτάθηκε σε ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων: από την ενίσχυση των κινημάτων της αντίστασης μέσα στην Ελλάδα, μέχρι το συντονισμό της αντίστασης με τις δημοκρατικές κυβερνήσεις της Ευρώπης και τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, για τα οποία ή Μαρία αποτελούσε ένα από τα ισχυρά σύμβολα του αγώνα για τη δημοκρατία.

Όταν η χούντα αποπειράθηκε να ανατρέψει τον πρόεδρο Μακάριο στην Κύπρο, η Μαρία έστησε παράνομο ραδιοφωνικό σταθμό στη Βηρυτό από όπου μεταδόθηκαν ηχητικά μηνύματα που αποδείκνυαν ότι ο Μακάριος ήταν ακόμα ζωντανός και δεν είχε σκοτωθεί, όπως υποστήριζαν οι πραξικοπηματίες. Επίσης, η παλαιστινιακή αντίσταση με τον Γιασέρ Αραφάτ, αλλά και πολλά άλλα κινήματα κατατρεγμένων στο Τρίτο Κόσμο, είχαν επωφεληθεί από την εκρηκτική ενέργεια και προσωπικότητα της Μαρίας.

Τα τελευταία χρόνια είχε αφοσιωθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την οργάνωση των διεθνών συμποσίων στα οποία συμμετείχαν θρησκευτικοί ηγέτες, επιστήμονες, πολιτικοί και στελέχη του διεθνούς οικολογικού κινήματος. Τα συμπόσια συνέβαλαν αποφασιστικά στο να κατοχυρωθεί διεθνώς ο τίτλος του «Πράσινου Πατριάρχη» στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και να προωθηθεί διεθνώς η οικολογική θεολογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η κηδεία της Μαρίας Μπέκετ θα γίνει στη Γενεύη.