Η εμπέδωση της κουλτούρας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και η εφαρμογή στην πράξη των νομοθετικών ρυθμίσεων που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα για την ταυτότητα φύλου και την υπεράσπιση της διαφορετικότητας, βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας κατά της Ομοφοβίας.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης στέλνοντας το δικό του μήνυμα τόνισε: Η 17η Μαΐου, η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, έχει ιδιαίτερη και συμβολική σημασία. Ο λόγος; Πολλές χώρες δυστυχώς ακόμα και σήμερα ποινικοποιούν τις σχέσεις μεταξύ του ιδίου φύλου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δεσμευθεί για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και την καταπολέμηση κάθε είδους διακρίσεων. Για την ενίσχυση αυτών των βασικών αξιών και δικαιωμάτων, ιδρύθηκε το 2004 στο Ευρωκοινοβούλιο μια ομάδα υψηλού επιπέδου για την προώθηση και υπεράσπιση της ισότητας των φύλων και της διαφορετικότητας, η οποία συνεργάζεται στενά με τα υπόλοιπα όργανα του ευρωκοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Επιπλέον ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Εδώ και τέσσερα χρόνια ως αντιπρόεδρος του ΕΚ, έχω αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου αυτής της ομάδας υψηλού επιπέδου. Υπό την προεδρία μου η ομάδα υψηλού επιπέδου υπέβαλε στο προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου ένα σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων και την προστασία της διαφορετικότητας, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα κι υλοποιούμε εντατικά με φιλόδοξους στόχους. Επίσης ετοιμάζουμε αυτήν την περίοδο ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της προστασίας της διαφορετικότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αξιοποιώντας και αντίστοιχο πρόσφατο σχέδιο δράσης που ενέκρινε η ΕΕ. Αυτό το σχέδιο θα υπογραμμίζει μεταξύ άλλων τη ζωτική σημασία της καταπολέμησης της ομοφοβίας και τρανσοφοβίας, προκειμένου να οικοδομούμε καθημερινά ένα ανοιχτό, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις εργασιακό περιβάλλον».

Ακόμη, πρόσθεσε: «Οι ΛΟΑΤ+ κοινότητες έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα και τα άτομα ως πολίτες, όχι μόνο να συμμετέχουν στις πολιτικές διαδικασίες, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία χωρίς το φόβο του αποκλεισμού ή της ποινικής δίωξης. Οι ΛΟΑΤ+ στην Ευρώπη αλλά και οι διεθνείς κοινότητες, πρέπει να μπορούν να βασίζονται στη νομοθεσία και τη στρατηγική της ΕΕ για προστασία τους. Στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, με καθαρές μεγάλες πλειοψηφίες το ελληνικό κοινοβούλιο έχει υιοθετήσει μέτρα προς την αντίστοιχη κατεύθυνση κι αυτό είναι ένα βήμα ωρίμανσης και δημοκρατικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας. Καταλήγοντας σημείωσε: «Ως αντιπρόεδρος του ΕΚ δεσμεύομαι να συνεχίσω να εργάζομαι προς αυτήν την κατεύθυνση, με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και διάλογο. Για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις στην οποία θα προστατεύονται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλες κι όλους».

Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, Γαβριήλ Σακελλαρίδης επισήμανε: «Υπάρχει ένας πληθωρισμός παγκόσμιων ημερών, ωστόσο τέτοιου τύπου παγκόσμιες ημέρες που αφορούν κοινωνικές ομάδες που έχουν περάσει μεγάλο μέρος της ζωής τους νιώθοντας ότι τίθενται από την ίδια την κοινωνία και τον περίγυρό τους στο περιθώριο είναι σημαντικές ευκαιρίες ώστε συνολικά σαν κοινωνία να καταφέρουμε να διεκδικήσουμε την ισότητα σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε διαπιστώσει ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη στο πλαίσιο της διαφορετικότητας του σεξουαλικού προσανατολισμού και στο ζήτημα της ταυτότητας φύλου υπάρχει μία αύξηση εγκλημάτων μίσους.

Τα εγκλήματα μίσους που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου συγκεντρώνουν τις περισσότερες καταγγελίες. Αυτό συμβαίνει είτε διότι τα περιστατικά αυτά αυξάνονται είτε διότι πλέον πολύς κόσμος ο οποίος υπόκειται σε αυτή τη βία έχει το θάρρος να καταγγείλει αυτά τα περιστατικά. Διαπιστώνουμε ακόμη, ότι ο ομοφοβικός λόγος αυξάνεται».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «πρέπει να δοθεί η μάχη από κοινού ώστε να εμπεδωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ελληνική κοινωνία. Το νομικό ζήτημα είναι σημαντικό αλλά το σημαντικότερο ώστε να επέλθει η αλλαγή στην κουλτούρα των ανθρώπων είναι η εμπέδωση της κουλτούρας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις βοηθούν, αλλά οι καθημερινές δράσεις κι η ενημέρωση είναι αυτή που μπορεί να λύσει το πρόβλημα».

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΟΛΚΕ, Τέλης Ράπτης, ανέφερε ότι «Η Ελλάδα είναι στο 51% των δικαιωμάτων ΛΟΑΤΚΙ στην ΕΕ. Μπορεί να έχουμε τους νόμους αλλά πρέπει να εφαρμόζονται και στην καθημερινότητα . Δεν διώκονται τα άτομα αλλά οι ταυτότητές τους».

Εκ μέρους της Colour Youth, ο Φίλιππος Παγάνης, υπογράμμισε ότι «με αφορμή τη συγκεκριμένη μέρα το ζήτημα στο οποίο θα έπρεπε να επικεντρωθούμε είναι ότι τα τρανς άτομα μόνο και μόνο λόγω της ταυτότητας φύλου τους συνεχίζουν να θεωρούνται ψυχικά ασθενείς. Επιπλέον συνεχίζονται πρακτικές και θεραπείες από επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, είτε από άλλους προσπάθειες αλλαγής σεξουαλικού προσανατολισμού. ‘Ανθρωποι δηλαδή προσπαθούν να αλλάξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου άλλων ατόμων. Είναι σημαντικό να υπάρχουν κυρώσεις σε ανθρώπους που επιχειρούν να μεταβάλουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου άλλων ανθρώπων».

Από την πλευρά του Συνηγόρου του Πολίτη, η Καλλιόπη Λυκοβαρδή, σημείωσε: «Ο Συνήγορος του Πολίτη προσπαθεί να προωθήσει την ισότιμη άσκηση δικαιωμάτων. Είμαστε ικανοποιημένοι από τις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις στο πεδίο των νομοθετικών πρωτοβουλιών. Το ζήτημα είναι όμως πώς αυτό εμπεδώνεται στην πράξη. Πρέπει η μέρα αυτή, αλλά και η κάθε μέρα να είναι ημέρα μνήμης στα θύματα μία μέρα γιορτής αλλά και ταυτόχρονα μία μέρα ευθύνης καθενός μας από τη θέση που υπηρετεί στο πώς τελικά αυτά τα δικαιώματα θα μετουσιωθούν σε πράξη. Η κοινωνία εμφανίζει μία μεγάλη δυσκολία στο να αποδεχτεί την ισότιμη αντιμετώπιση και διαχείριση αυτών των ατόμων. Εκεί χρειάζεται μία μεγάλη προσπάθεια. Οι κοινωνίες δεν ήταν έτοιμες ακόμη και για την ισότητα των φύλων μέχρι και σήμερα. Το ζήτημα είναι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα».

Παίρνοντας τον λόγο η νομική σύμβουλος της ΓΣΕΕ, Έλλη Βαρχαλαμά, ανέφερε ότι τα συνδικάτα σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν πιάσει τον παλμό να διεκδικήσουν ίσα δικαιώματα, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει βήματα.

Τέλος, ο πρόεδρος της οργάνωσης «Θετική Φωνή», Γιάννος Λιβανός επισήμανε ότι παρατηρούνται «σημαντικά φαινόμενα διακρίσεων, διακρίσεις που οδηγούν σε απολύσεις στην εργασία. Παρατηρούνται περιστατικά διαπόμπευσης των οροθετικών, ενώ άνθρωποι ζουν με το μυστικό της οροθετικότητας και δεν το αποκαλύπτουν για να μην υποστούν κάποιου είδους διαπόμπευση».

Την εκδήλωση συντόνιζε ο δημοσιογράφος της ΕΦΣΥΝ, Δημήτρης Αγγελίδης.