Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας: Καταπολέμηση των διακρίσεων και υπεράσπιση της διαφορετικότητας

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα


ΕΛΛΑΔΑ
21:25
17/05/2018
Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας: Καταπολέμηση των διακρίσεων και υπεράσπιση της διαφορετικότητας
24
loading

Η εμπέδωση της κουλτούρας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και η εφαρμογή στην πράξη των νομοθετικών ρυθμίσεων που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα για την ταυτότητα φύλου και την υπεράσπιση της διαφορετικότητας, βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας κατά της Ομοφοβίας.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης στέλνοντας το δικό του μήνυμα τόνισε: Η 17η Μαΐου, η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, έχει ιδιαίτερη και συμβολική σημασία. Ο λόγος; Πολλές χώρες δυστυχώς ακόμα και σήμερα ποινικοποιούν τις σχέσεις μεταξύ του ιδίου φύλου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δεσμευθεί για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και την καταπολέμηση κάθε είδους διακρίσεων. Για την ενίσχυση αυτών των βασικών αξιών και δικαιωμάτων, ιδρύθηκε το 2004 στο Ευρωκοινοβούλιο μια ομάδα υψηλού επιπέδου για την προώθηση και υπεράσπιση της ισότητας των φύλων και της διαφορετικότητας, η οποία συνεργάζεται στενά με τα υπόλοιπα όργανα του ευρωκοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Επιπλέον ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Εδώ και τέσσερα χρόνια ως αντιπρόεδρος του ΕΚ, έχω αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου αυτής της ομάδας υψηλού επιπέδου. Υπό την προεδρία μου η ομάδα υψηλού επιπέδου υπέβαλε στο προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου ένα σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων και την προστασία της διαφορετικότητας, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα κι υλοποιούμε εντατικά με φιλόδοξους στόχους. Επίσης ετοιμάζουμε αυτήν την περίοδο ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της προστασίας της διαφορετικότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αξιοποιώντας και αντίστοιχο πρόσφατο σχέδιο δράσης που ενέκρινε η ΕΕ. Αυτό το σχέδιο θα υπογραμμίζει μεταξύ άλλων τη ζωτική σημασία της καταπολέμησης της ομοφοβίας και τρανσοφοβίας, προκειμένου να οικοδομούμε καθημερινά ένα ανοιχτό, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις εργασιακό περιβάλλον».

Ακόμη, πρόσθεσε: «Οι ΛΟΑΤ+ κοινότητες έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα και τα άτομα ως πολίτες, όχι μόνο να συμμετέχουν στις πολιτικές διαδικασίες, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία χωρίς το φόβο του αποκλεισμού ή της ποινικής δίωξης. Οι ΛΟΑΤ+ στην Ευρώπη αλλά και οι διεθνείς κοινότητες, πρέπει να μπορούν να βασίζονται στη νομοθεσία και τη στρατηγική της ΕΕ για προστασία τους. Στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, με καθαρές μεγάλες πλειοψηφίες το ελληνικό κοινοβούλιο έχει υιοθετήσει μέτρα προς την αντίστοιχη κατεύθυνση κι αυτό είναι ένα βήμα ωρίμανσης και δημοκρατικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας. Καταλήγοντας σημείωσε: «Ως αντιπρόεδρος του ΕΚ δεσμεύομαι να συνεχίσω να εργάζομαι προς αυτήν την κατεύθυνση, με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και διάλογο. Για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις στην οποία θα προστατεύονται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλες κι όλους».

Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, Γαβριήλ Σακελλαρίδης επισήμανε: «Υπάρχει ένας πληθωρισμός παγκόσμιων ημερών, ωστόσο τέτοιου τύπου παγκόσμιες ημέρες που αφορούν κοινωνικές ομάδες που έχουν περάσει μεγάλο μέρος της ζωής τους νιώθοντας ότι τίθενται από την ίδια την κοινωνία και τον περίγυρό τους στο περιθώριο είναι σημαντικές ευκαιρίες ώστε συνολικά σαν κοινωνία να καταφέρουμε να διεκδικήσουμε την ισότητα σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε διαπιστώσει ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη στο πλαίσιο της διαφορετικότητας του σεξουαλικού προσανατολισμού και στο ζήτημα της ταυτότητας φύλου υπάρχει μία αύξηση εγκλημάτων μίσους.

Τα εγκλήματα μίσους που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου συγκεντρώνουν τις περισσότερες καταγγελίες. Αυτό συμβαίνει είτε διότι τα περιστατικά αυτά αυξάνονται είτε διότι πλέον πολύς κόσμος ο οποίος υπόκειται σε αυτή τη βία έχει το θάρρος να καταγγείλει αυτά τα περιστατικά. Διαπιστώνουμε ακόμη, ότι ο ομοφοβικός λόγος αυξάνεται».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «πρέπει να δοθεί η μάχη από κοινού ώστε να εμπεδωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ελληνική κοινωνία. Το νομικό ζήτημα είναι σημαντικό αλλά το σημαντικότερο ώστε να επέλθει η αλλαγή στην κουλτούρα των ανθρώπων είναι η εμπέδωση της κουλτούρας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις βοηθούν, αλλά οι καθημερινές δράσεις κι η ενημέρωση είναι αυτή που μπορεί να λύσει το πρόβλημα».

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΟΛΚΕ, Τέλης Ράπτης, ανέφερε ότι «Η Ελλάδα είναι στο 51% των δικαιωμάτων ΛΟΑΤΚΙ στην ΕΕ. Μπορεί να έχουμε τους νόμους αλλά πρέπει να εφαρμόζονται και στην καθημερινότητα . Δεν διώκονται τα άτομα αλλά οι ταυτότητές τους».

Εκ μέρους της Colour Youth, ο Φίλιππος Παγάνης, υπογράμμισε ότι «με αφορμή τη συγκεκριμένη μέρα το ζήτημα στο οποίο θα έπρεπε να επικεντρωθούμε είναι ότι τα τρανς άτομα μόνο και μόνο λόγω της ταυτότητας φύλου τους συνεχίζουν να θεωρούνται ψυχικά ασθενείς. Επιπλέον συνεχίζονται πρακτικές και θεραπείες από επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, είτε από άλλους προσπάθειες αλλαγής σεξουαλικού προσανατολισμού. 'Ανθρωποι δηλαδή προσπαθούν να αλλάξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου άλλων ατόμων. Είναι σημαντικό να υπάρχουν κυρώσεις σε ανθρώπους που επιχειρούν να μεταβάλουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου άλλων ανθρώπων».

Από την πλευρά του Συνηγόρου του Πολίτη, η Καλλιόπη Λυκοβαρδή, σημείωσε: «Ο Συνήγορος του Πολίτη προσπαθεί να προωθήσει την ισότιμη άσκηση δικαιωμάτων. Είμαστε ικανοποιημένοι από τις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις στο πεδίο των νομοθετικών πρωτοβουλιών. Το ζήτημα είναι όμως πώς αυτό εμπεδώνεται στην πράξη. Πρέπει η μέρα αυτή, αλλά και η κάθε μέρα να είναι ημέρα μνήμης στα θύματα μία μέρα γιορτής αλλά και ταυτόχρονα μία μέρα ευθύνης καθενός μας από τη θέση που υπηρετεί στο πώς τελικά αυτά τα δικαιώματα θα μετουσιωθούν σε πράξη. Η κοινωνία εμφανίζει μία μεγάλη δυσκολία στο να αποδεχτεί την ισότιμη αντιμετώπιση και διαχείριση αυτών των ατόμων. Εκεί χρειάζεται μία μεγάλη προσπάθεια. Οι κοινωνίες δεν ήταν έτοιμες ακόμη και για την ισότητα των φύλων μέχρι και σήμερα. Το ζήτημα είναι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα».

Παίρνοντας τον λόγο η νομική σύμβουλος της ΓΣΕΕ, Έλλη Βαρχαλαμά, ανέφερε ότι τα συνδικάτα σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν πιάσει τον παλμό να διεκδικήσουν ίσα δικαιώματα, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει βήματα.

Τέλος, ο πρόεδρος της οργάνωσης «Θετική Φωνή», Γιάννος Λιβανός επισήμανε ότι παρατηρούνται «σημαντικά φαινόμενα διακρίσεων, διακρίσεις που οδηγούν σε απολύσεις στην εργασία. Παρατηρούνται περιστατικά διαπόμπευσης των οροθετικών, ενώ άνθρωποι ζουν με το μυστικό της οροθετικότητας και δεν το αποκαλύπτουν για να μην υποστούν κάποιου είδους διαπόμπευση».

Την εκδήλωση συντόνιζε ο δημοσιογράφος της ΕΦΣΥΝ, Δημήτρης Αγγελίδης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

24
σχόλια
 1. avatar Καραφας

  Αλλο φοβαμε αλλο σημαινει δεν το θελω δεν το γουσταρω.Μην μας υπεχρεωνετε με νομους χαζους να τους αποδεχτουμε.Ας ειναι οτι ειναι εμενα με αηδιαζουν καθε λογης ανωμαλοι.Αντε να δω οταν υοθετουν παιδια τι πρισανατολισμο θα τοτς δωσουν και τι θα τα διδαξουν τι ειναι φυσικο και τι οχι.

 2. avatar λέτε

  αυτό που με πιάνει όταν βλέπω τους τύπους του καθεστώτος να είναι ομοφοβία;

 3. avatar τσαμουρης

  Στο ψαχνο η κάθε λογης ιδιωνυμικοι για να επιβαλουν την διαφορετικοτητα
  με απλα ελληνικα η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΙΕΡΓΗ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΝΟΜΕΚΛΑΤΟΥΡΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΗ ΕΠΙΤΥΧΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ,
  σσ αν θελης να μου επιβαλης την διαφορετικοτητα σου δεν εχη παρα απλα να μην μου τα πρηζης με το τι είναι διαφορετικο, τι είναι δικαιωμα ,τι είναι διαστροφικο ,και τι ανωμαλο η όχι, παρα<πολλοι δεν αποδεχεσθαι εσεις η ιδιοι το τι εισται και απαιτηται από τους αλλους να σας αποδέχονται !δεν με νοιαζη το κρεβατι σου ουτε η διαστροφή σου +ανωμαλια μπορη εγω να είμαι ποιο διαστροφικος από σενα δεν το διατυμπανίζω όχι γιατι φοβάμαι κατι,αλλα γιατι ο σεβασμος στην ιδιωτικη ζωη ξεκιναη από την ωρα που ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ Η ΑΠΑΙΤΗ ΤΗΝ ΙΣΟΤΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝ ΦΥΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΣΜΟ ΤΟΤΕ ΑΠΛΑ ΘΑ ΜΕ ΒΡΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΑ ΕΚ ΕΞ ΑΠΟΧΑΥΝΩΣΗ ΣΟΥ ΕΡΓΑ , ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΑΓΑΠΑΩ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΤΗΣ ΕΚΛΛΗΣΙΑΣ, ΠΟΥ ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΑΠΑΙΤΗΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΥΡΛΟΥ , ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΗΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΒΡΩΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΛΛΗΣΙΑ ΜΕ ΡΥΠΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ, ΟΥΔΕΙΣ ΣΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΗ ΝΑ ΚΡΥΒΕΣΤΑΙ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΧΗ ΔΕΙΞΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΑΣ ,ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΑΣ ,σσ σας αγαπαω αλλα η αγαπη εχη ορια όταν απαιτης να μην ακούγεται ο θορυβος που κανης εσυ το κανης εγω δεν διαφημιζω την οποια διαστροφή μου εσυ γιατι ! τελικα ποιος ο σκοπος σας

 4. avatar Adiafthorospromitheas1

  Μήπως γνωρίζει κάποιος πως αποτελεί ο σεξουαλικός προσανατολισμός κριτήριο για την αναγνώριση ατομικών πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων? Γιατί στη Νομική Σχολή της Αθήνας αυτο δεν μας το εξήγησαν!!Εκεί μας έλεγαν για τον άνθρωπο και την ανθρώπινη υπόσταση ανεξαρτήτως φύλλου θρησκείας σεξουαλικού προσανατολισμού κτλ!!! Τι έχω χάσει?

 5. avatar Ναβουχοδονοσορας

  Μας τα έχετε πρήξει με τις [...]

 6. avatar Ano

  Ο ορος ομοφοβια χρησιμοποιειται απο καποιους οι οποιοι ειναι ετεροφοβικοι...
  Γιατι ο ομοφιλοφιλος πρεπει να διατυμπανιζει την επιλογη του και ολοι οι αλλοι πρεπει να την κανουν αποδεκτη?
  Γιατι οταν το κανει αυτο ενας ετετοφιλοφιλος ειναι ρατσιστης και ομοφοβικος;;

 7. avatar Δεν υπαρχει το ομοφοβικός…

  Οσο και να το προσπαθείτε!! Μόνο το ομοφυλόφιλος! Σεβόμαστε το δικαιωμα στην διαφορετικότητα..αλλά δεν είμαστε υποχρεωμένοι να την αποδεχόμαστε!

  1. avatar 1312

   Πως την σέβεσαι αν δεν την αποδέχεσαι ρε ομοφοβικε ?

   1. avatar Ευπατριδης

    Εσυ φαινεται οτι αγνοεις βασικες εννοιες! Τραβα ξανα στο σχολειο...

   2. avatar Μάλλον εσυ είσαι από αυτούς …

    ....που όταν δεν έχει κάποιος την ίδια άποψη με σένα, τότε ο άλλος ειναι συριζαιος ή ομοφοβικός! Να το κοιτάξεις!

    1. avatar 1312

     Κατάλαβα δε μπορείς να διαιολογησεις αυτά που είπες και η μπάλα στην εξέδρα

 8. avatar Γιουχο5υυυυυυυυ

  Του Αγίου σύκα

 9. avatar mnimwn

  Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τον γιατί χρησιμοποιείται ο νεόκοπος όρος ομοφοβία ;
  προκαλεί φόβο η σεξουαλική επιλογή τους στους άλλους , και γιατί ;
  Παρακαλώ όποιον γνωρίζει να με διαφωτίσει .

  1. avatar Truth Lover

   Ολοι μας εχουμε μια δοση ομοφυλοφιλιας. Την φοβομαστε επειδη ή θα μας στειλει στη κολαση ή θα μας κανει ρεζιλι στους γνωστους, φιλους και συγγενεις. Οταν ο φοβος μας για την δικη μας ομοφυλοφιλια στρεφεται προς τα εξω, προς ανθρωπους που ζουν το LGBT lifestyle, αυτο λεγεται ομοφοβια.

   1. avatar Ευπατριδης

    Τι λες ρε αστροπελεκι...

   2. avatar colonel Roy Mustang

    @Εραστής: Δεν τα γνωρίζεις καλά.Τι το κακό είχε ο ομοφοβικος Ιησούς Χριστός,που ευλόγησε τον γάμο στην Κανά; Ο Ιησούς ο απερίτμητος Παλαιστίνιος,απεσταλμένος των Ολύμπιων.

   3. avatar Adiafthorospromitheas1

    Δηλαδή αν εγώ δεν νοιώθω άνετα να βλέπω δυο άντρες να φιλιούνται στο στόμα Αυτό σημαίνει ότι ειμαι προβληματικός, και βαθειά μέσα μου φοβάμαι μήπως φανεί ότι αυτή μου η αντίδραση υποκρύπτει λανθάνουσα ομοφυλοφιλία της οποίας η συνειδητοποίηση με κάνει να καταπίεση τον εαυτό.μου για να μην το παραδεχθώ αρα είμαι ομοφοβικος??? Παιδιά Μήπως τα έχετε παίξει?

    1. avatar ΗαληθειαΘατουςΚαψειΜιαΜερα

     Δεν ειναι ειρηνιστες οι οργανωσεις LGBT σε ευρωπαικες
     χωρες σε διαφορες πορειες διαμαρτυριας για την επιβολη των ανωμαλων
     επι της πλειοψηφιας των κρατων πανε και τους επιτιθονται οι ομοφυλοφιλοι
     ΑΓΡΙΑ με μανια και φονικες τασεις σαν "τζιχαντιστες" ,φασιστες και επικινδυνοι λοιπον.
     Συμπερασμα .. η ομοφυλοφιλια πρωτον ειναι γενετικη βλαβη η ομοφυλοφιλια και οταν
     δε ειναι γενετικη βλαβη ειναι δαιμονισμος,αλλιως αν ηταν φυσιολογικο θα ειχε
     χαθει το ανθρωπινο ειδος προ πολλου!
     Εξαλλου η μανια και η επιμονη μια μειοψηφιας να επιβληθει στην πλειοψηφια
     ειναι ΦΑΣΙΣΜΟΣ στο επακρο δε το λες ανθρωπινο δικαιωμα λοιπον.
     Πολλοι ομοφυλοφιλοι που αλλαξαν ζωη και εγκατελειψαν αυτο τροπο ζωης
     που δε μας τους δειχνουν τα καναλια ειπαν οτι οι οργανωσεις LGBT ειναι
     σοδομιστες ναρκωμανεις δρουν ως σεξουαλικες οργανωσεις οτι κανουν
     ειναι γυρω απο το σεξ και πισω τους κρυβονται σατανιστικες στοες μασωνων
     και ινστιτουτα Ροκφελερ Ροθτσιλντ, Σορος καταλαβατε?
     Οι ιδιοι που μας προωθουν και του μουσουλμανισμο
     ωστε να γινουν οι κοινωνιες μας ΧΑΟΣ...το γιατι εχει διαφορες
     γωνιες παντως ενα σιγουρο εινα οτι μισουνε την ανθρωποτητα
     ολοι οι μασωνοι...

 10. avatar ιερός λοχος

  Μπράβο φέτος είναι η χρονιά μας.

 11. avatar Κωστας8

  Συντάξεις και τρίχες κατσαρές. αν δεν ενδιαφερθούμε για τις [...] κράτος δεν γίνεται.

 12. avatar Καλά ρε beast

  Μας δουλεύεις ;
  Έχεις ανεβάσει το "θέμα , έχουν ανεβεί και
  σχόλια , μετά κατεβάζεις το "θέμα " και τώρα πάλι από την αρχή ;
  Πως δείχνεις τους συριζαίικους δεσμούς ;

 13. avatar Το χαμόγελο του [……]

  Φέτος είναι η χρονιά μου

 14. avatar Ευπατριδης

  Χαχαχαχαχα,ο Παπαδημουλης πρόεδρος της ομάδας «υψηλού» επιπέδου,για την εμπέδωση της υποκουλτούρας της διαφορετικότητας!Απο αυτό και μόνον καταλαβαίνει κανείς το «υψηλό» επίπεδο της ομάδας και τις «υψηλές αξίες» που υπερασπίζεται. Αξίες του κω.....

 15. avatar KRANOS

  Είμαστε όλοι [...]

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει