«Κέρδισαν η Ιστορία και οι αξίες» σχολιάζει ο ιταλικός Τύπος στις εκτεταμένες αναλύσεις του και στα αφιερώματα για το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα εκτίμησε πως χάρη στον Μακρόν η Ελλάδα δεν κατέληξε έξω από το ευρώ όπως επιθυμούσε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε». Μια γραμμή, η οποία, σύμφωνα με τον Λέτα, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως γραμμή «υπεύθυνης αλληλεγγύης» και η οποία συνέβαλε στη συνέχεια, στη στήριξη της Ιταλίας, της Γαλλίας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, με την εφαρμογή μεγαλύτερης ευελιξίας.

Ο αναλυτής Φράνκο Βεντουρίνι γράφοντας στην εφημερίδα «Corriere della Sera» τόνισε πως «κέρδισαν η Ιστορία και οι αξίες». Ο έμπειρος Ιταλός σχολιαστής αναφερόμενος στην λαϊκή βούληση που εκφράσθηκε χθες στην Γαλλία σημειώνει: «Ο λαός ήθελε να διαμαρτυρηθεί και το έπραξε, δεξιά με την Μαρί Λε Πεν και αριστερά με τον Ζαν Λικ Μελανσόν, αλλά οι Γάλλοι είχαν και ξεκάθαρη επίγνωση της ιστορίας και των αξιών τους. Κέρδισαν, ακριβώς, η ιστορία και οι αξίες, διαψεύδοντας όσους προφήτευαν μια μεγάλη γαλλική μετάλλαξη. Το τελευταίο χαράκωμα της γαλλικής δημοκρατίας, και αυτή την φορά, δεν κατακτήθηκε».

Ο Φ. Βεντουρίνι, παράλληλα, διερωτάται αν «οι φιλελεύθερες οικονομικές συνταγές θα μπορέσουν να αποδειχθούν κατάλληλες, μέσα σε αυτό τον ναό του κρατισμού» και υπογραμμίζει ότι «είναι πολλά τα ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να δοθεί απάντηση». Δηλώνει πεπεισμένος, όμως, πως «το ότι το μέγαρο των Ιλισίων παρέμεινε απόρθητο, για τη Γαλλία και την Ευρώπη αποτελεί ένα βέβαιο, σταθερό στοιχείο, ξεκινώντας από το οποίο υπάρχει η πρόθεση να αρχίσει μια νέα πορεία» σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η εφημερίδα «La Stampa» υπογραμμίζει πως η πρώτη επίσκεψη του νεοεκλεγέντα Γάλλου προέδρου θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο και πως «σε ό,τι αφορά την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, η Γερμανία ελπίζει να εξασφαλίσει τη γαλλική υποστήριξη». Το ερώτημα που θέτει η «La Stampa» είναι: η Γερμανία θα καταφέρει να κατανοήσει, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ότι δεν είναι δυνατή καμία οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη -αρχίζοντας από εκείνη που υποσχέθηκε ο Μακρόν- χωρίς μια μεγαλύτερη, όσο και ελεγχόμενη, ελαστικότητα στα δημοσιονομικά;

Σύμφωνα με τον διευθυντή της εφημερίδας της Ρώμης «ll Messaggero», το μεγαλύτερο στοίχημα, για τον Μακρόν, είναι να καταφέρει να αλλάξει την Ευρώπη.

«Ας ελπίζουμε, όμως, η δημιουργία ενός γαλλογερμανικού άξονα να μην αποκλείσει μια Ιταλία η οποία μελλοντικά μπορεί να είναι ασθενέστερη και χωρισμένη σε πολλά μικρά πολιτικά κόμματα. Για την ανακαίνιση της Ευρώπης δεν χρειάζεται ένα νέο Διευθυντήριο, αλλά μια ομάδα, στην οποία η Ιταλία να μη συμπεριληφθεί ως αδύναμη Σταχτοπούτα, που αυτή τη φορά θα μπορούσε να μην κληθεί καν στο χορό», γράφει ο Κουζέντσα.