Σύσκεψη, στο ΥΜΑΘ, υπό τον υπηρεσιακό υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) Φίλιππο Τσαλίδη και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης έγινε το απόγευμα με κεντρικό ζήτημα τη δημιουργία ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού Αγχιάλου.

Στη συγκεκριμένη έκταση μεταφέρθηκαν υλικά και προκατασκευασμένα καταλύματα και γίνονται εργασίες διαμόρφωσης του χώρου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναπτύχθηκαν οι απόψεις των δημάρχων για το σχεδιασμό και κατατέθηκαν προς συζήτηση στον υφυπουργό και εναλλακτικές προτάσεις, αλλά αποφασίστηκε να ξαναγίνει σύσκεψη μετά τις εκλογές.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος και οι δήμαρχοι Δέλτα Ευθύμης Φωτόπουλος, Χαλκηδόνας Γιάννης Τσουκνιδάς και Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, στα όρια των οποίων βρίσκεται η συγκεκριμένη έκταση.

«Όλοι εμείς οι φορείς της Β. Ελλάδος οφείλουμε να συνεργαστούμε για να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τζιτζικώστας, επιρρίπτοντας μεταξύ άλλων στην απελθούσα κυβέρνηση ευθύνες για το μεταναστευτικό και κάνοντας λόγο για «επτά μήνες απραξίας και ερασιτεχνισμών, στο σύνολο της μεταναστευτικής πολιτικής», ενώ αφού παρέπεμψε για το τοπικό ζήτημα του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στη νέα σύσκεψη που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στο Διοικητήριο, πρόσθεσε:

«Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τη Δευτέρα και μετά, θα ενσκήψει στο ζήτημα και θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Το πρόβλημα του μεταναστευτικού είναι ένα κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα. Ζητώ, λοιπόν και ζητούμε από τη νέα κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ε.Ε. να βρει ουσιαστικές και μόνιμες λύσεις».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης εξέφρασε την ανησυχία του για το τι θα συμβεί εάν προκύψουν ζητήματα με τη ροή, προς όμορες χώρες, ιδιαίτερα όσο πλησιάζει ο χειμώνας και επιδεινώνονται οι καιρικές συνθήκες.

«Εάν δεν βρεθεί ένας τρόπος συστηματικής ροής προς τα έξω, όλοι αυτοί θα καταλήξουν στη Θεσσαλονίκη, έστω κι εάν είναι προσωρινά περαστικοί» είπε ο κ. Μπουτάρης και επεσήμανε την ανάγκη να υπάρχει εγρήγορση για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Επίσης, πρόσθεσε ότι εάν τελικά συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο να γίνει κατανομή τους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες «να φεύγουν με το αεροπλάνο, από τους χώρους υποδοχής, από εκεί που γίνεται η ταυτοποίηση».

«Τελείως ακατάλληλο» για το σκοπό που καλείται να εξυπηρετήσει χαρακτήρισε το συγκεκριμένο χώρο στην Αγχίαλο ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, επικαλούμενος ανυπαρξία των αναγκαίων υποδομών και ότι από τη συγκεκριμένη έκταση περνά υπογείως και αγωγός πετρελαίου και ζήτησε από τον υφυπουργό να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες χωροθέτησης, σημειώνοντας πάντως, ότι δεν διέκρινε να υπάρχει διάθεση αποδοχής του αιτήματός του.

«Ο υφυπουργός με κάθε ειλικρίνεια ανέπτυξε τις απόψεις του, μέχρι σε ένα σημείο από μένα δεκτές, σε ένα σημείο χωρίς να θεωρηθεί ανειλικρινής, πιστεύουμε ότι δεν μπορεί όσα μας είπε να υλοποιηθούν. Απόψε, έχουμε δημοτικό συμβούλιο έκτακτο, η πρότασή μου θα είναι αρνητική, ως προς τη χωροθέτηση αυτής της εγκατάστασης, υπήρξαν βέβαια και άλλες προτάσεις και από Δευτέρα πιστεύω ότι οι νέες προτάσεις θα είναι πιο πρόσφορες για τη φιλοξενία των προσφύγων» είπε ο κ. Γαβότσης.

«Υπάρχει διάλογος και συνεργασία, μπορεί καλόπιστα να εξευρίσκονται πάντοτε οι καλύτερες δυνατές λύσεις. Βάλαμε τους προβληματισμούς, στη σύσκεψη που έγινε υπό τον ΥΜΑΘ, εκφράσαμε τις ενστάσεις μας, κάναμε προτάσεις, τη Δευτέρα θα ξαναμιλήσουμε για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου.