Συνολικά, σε 902.961 ανέρχονται τα ακίνητα με αυθαιρεσίες, τα οποία έχουν δηλωθεί τα τελευταία χρόνια στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σε οριστική ρύθμιση έχουν υπαχθεί οι 236.769 δηλώσεις, σε διαδικασία υπαγωγής βρίσκονται οι 202.109, στο στάδιο της αρχικής υποβολής οι 153.909, σε επεξεργασία οι 133.915, ενώ ως άκυρες χαρακτηρίστηκαν 238 δηλώσεις.

Όσον αφορά τα καταχωρημένα πρόστιμα, για τη διετία το ποσό ανέρχεται σε περίπου 3.2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η μέση τιμή του προστίμου ανά κατηγορία ανέρχεται σε 5.023 ευρώ. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου το ποσό το οποίο έχει εισρεύσει στα κρατικά έσοδα ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ, παρατηρείται σχετική επιτάχυνση σε περιόδους λήξης προθεσμιών.

Όπως έγινε γνωστό, στην τρέχουσα περίοδο η ένταξη νέων αυθαιρέτων στην ρύθμιση δείχνει σχετική κάμψη, επηρεασμένη έντονα και από τους περιορισμούς των συναλλαγών στο τραπεζικό σύστημα. Στην επιλογή του τρόπου πληρωμής η κατάθεση μετρητών σε κατάστημα τραπεζικού ιδρύματος είναι περίπου 87,5% ενώ το υπόλοιπο 12,5% διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά με web banking. Το διάστημα μετά την επιβολή των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές οι πληρωμές μέσω web banking ανήλθαν στο 23,7% του συνόλου.

Απ΄ την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός τόνισε ότι «η πολιτεία φείλει να προχωρήσει άμεσα την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που αφορά τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια, και την Ηλεκτρονική Έκδοση Αδειών Δόμησης, που αφορά τα νέα κτίρια. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί επιτέλους η νομιμότητα όλων των κατασκευών, θα βελτιωθεί η ασφάλεια των κατασκευών, θα υπάρξει ασφάλεια δικαίου στις συναλλαγές ακινήτων και θα βελτιωθεί η εξυπηρέτηση πολιτών και μηχανικών. Το ΤΕΕ είναι έτοιμο να υποστηρίξει ηλεκτρονικά όλες αυτές τις υπηρεσίες. Ήρθε η ώρα η πολιτεία να εφαρμόσει όσα υπόσχεται για χρόνια».

Σχετικά με το θέμα των αυθαιρέτων, ο κ. Στασινός επεσήμανε ότι «ο νόμος 4178 μετά την κρίση του ως συνταγματικός, δίνει διέξοδο τακτοποίησης σε όλες σχεδόν τις αυθαίρετες κατασκευές και ως εκ τούτου αποτελεί ευκαιρία οριστικής λύσης για τους πολίτες ώστε να αποκτήσουν αδέσμευτη χρήση των ακινήτων τους και να μην επαπειλούνται με την υποβολή δυσβάστακτων προστίμων».

Σε επιπλέον στοιχεία, από τη στατιστική επεξεργασία των δηλώσεων προκύπτει ότι το 25% αφορά ακίνητα χωρίς καμία οικοδομική άδεια ενώ το 75% αφορά αυθαιρεσίας σε κτίσματα με οικοδομική άδεια.

Το 29% των δηλώσεων αυθαιρέτων αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το 71% ακίνητα εντός σχεδίου, ωστόσο στην εικόνα των προστίμων το 51% αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το 49% ακίνητα εντός σχεδίου.

Επίσης, προκύπτει ότι οι περισσότερες δηλώσεις αφορούν ακίνητα στην Περιφέρεια Αττικής (186.743 ακίνητα ή ποσοστό 36,41% του συνόλου των δηλώσεων) και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (85.634 δηλώσεις ή ποσοστό 16,69% του συνόλου των δηλώσεων).

Όσον αφορά τις χρήσεις των δηλούμενων ακινήτων, κύρια και μοναδική κατοικία χαρακτηρίζεται το 20% των δηλώσεων, άλλη κατοικία (δευτερεύουσα, εξοχική κλπ) χαρακτηρίζεται το 61% των δηλώσεων, επαγγελματικά κτίρια υπηρεσιών το 14% των δηλώσεων, κτίρια τουρισμού – βιομηχανίας το 3% των δηλώσεων και κτίρια μεταποίησης πρωτογενούς τομέα (αγροτικού, κτηνοτροφικού κλπ) το 2% των δηλώσεων.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ στη δήλωσή του υπενθύμισε, τέλος, ότι «οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, για συμψηφισμό του 50% των προστίμων για τα αυθαίρετα με εργασίες και υλικά ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας».