H πρώτη και κρίσιμη φάση των πανελληνίων εξετάσεων ουσιαστικά ολοκληρώθηκε. Ωστόσο, οι φετινές εξετάσεις χαρακτηρίστηκαν από τις εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, όπως ήταν ο περιορισμός των μετεγγραφών ειδικών κατηγοριών, η απόκτηση απολυτηρίου μέσω ενδοσχολικών εξετάσεων παρακάμπτοντας τη διαδικασία των πανελληνίων, η απόφαση να μη δεχθούν εισακτέους 24 τμήματα Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και το Τμήμα Κοινωνικής θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κλπ.

Αυτές καθαυτές οι πανελλήνιες, διακρίνονται φέτος, από τη δυσκολία των θεμάτων, που επέλεξε η εξεταστική επιτροπή. Οι διορθωτές, έως στιγμής, θεωρούν ότι παρατηρείται μεγάλη αποτυχία σε βασικά μαθήματα, όπως τα μαθηματικά, ενώ εκτιμούν ότι οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν πολλοί υποψήφιοι σε πολλά μαθήματα θα οδηγήσουν τις βάσεις σε χαμηλότερα επίπεδα, εξορθολογίζοντας έτσι το σύστημα.

Αναμένεται πλέον η ολοκλήρωση και των υπολοίπων φάσεων των πανελληνίων εξετάσεων έως ότου ανακοινωθούν οι βαθμολογίες, έως το τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου.

Τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται πλέον στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Τμήματα ή σχολές, όπως π.χ. η αρχιτεκτονική, αναστέλλουν τη λειτουργία τους, ενώ άλλα προβλέπεται ότι θα αναστείλουν εκ των πραγμάτων τη λειτουργία τους.

Ιδρύματα κινδυνεύουν να βάλουν ομαδικά λουκέτο, εξ ανάγκης, αφού δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ωστόσο, οι περισσότεροι πρυτάνεις δηλώνουν απερίφραστα ότι θα κάνουν κάθε προσπάθεια να μείνουν ανοιχτά τα πανεπιστήμια, καθώς θεωρούν ότι με κλειστά ιδρύματα δεν προχωρεί ούτε η διεκδίκηση των αιτημάτων.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχουν περιέλθει οι σχολές και τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, άρχισε να διαφαίνεται από την περασμένη χρονιά. Σύμφωνα με στοιχεία των πανεπιστημιακών, από το 2009 έως σήμερα οι χρηματοδοτήσεις έχουν πέσει κατά 50%. Συγχρόνως, έχουν σταματήσει οι διορισμοί, ενώ κύμα συνταξιοδοτήσεων σαρώνει, χωρίς να εφαρμόζεται ούτε η αναλογία πέντε προς ένας.
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά ιδρύματα, που έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας, από την επόμενη χρονιά θα λειτουργεί χωρίς αποθεματικό, καθώς ο προϋπολογισμός του από 22 εκατ. ευρώ θα είναι κάτω από 10 εκατ. ευρώ. Συγχρόνως, έχουν αρχίσει δραστικές περικοπές των εξόδων της κεντρικής διοίκησης, ενώ σε όλα τα πανεπιστήμια επιχειρείται δραστική μείωση των μετακινήσεων των εκπαιδευτικών σε συνέδρια, δεν διοργανώνονται εκδηλώσεων, κ.α.

Στα ΤΕΙ η κατάσταση δεν είναι διαφορετική. Το έναυσμα για να βγουν στην επιφάνεια τα προβλήματα έδωσε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, να μη δεχθούν εισακτέους 24 τμήματα ΤΕΙ, τα οποία δεν ελκύουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων. Βεβαίως, όπως σχολιάζουν ορισμένοι πρόεδροι ΤΕΙ, δεν υπάρχει ούτε ορθολογική κατανομή των πιστώσεων, ενώ είναι γνωστό ότι έχουν ιδρυθεί χωρίς μελέτη τμήματα που δεν εξυπηρετούν ούτε καν στις ανάγκες της αγοράς.

Με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων τους τα πανεπιστήμια οργανώνουν σειρά εκδηλώσεων στις 31 Μαΐου, ενώ όρισαν την Τρίτη, 7 Ιουλίου, ημέρα κοινής δράσης και εκδηλώσεων για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου και την υποστήριξη της εύρυθμης λειτουργίας του.