Οι διπλωματικοί υπάλληλοι (πρέσβεις, κ.λπ.), σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο, μπορούν να παραμένουν στην υπηρεσία τους επιπλέον τρία χρόνια μετά τη συμπλήρωση 35ετούς υπηρεσίας και έως τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας. Κατόπιν αυτών παρέτεινε για τρία χρόνια τη θητεία πρέσβη.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ μπορούν να συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους ή με τη συμπλήρωση του 60ου έτους και 35 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.

Στη συνέχεια, με το νέο ασφαλιστικό νόμο 3863/2010 δόθηκε η δυνατότητα στους δημόσιους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους των ΝΠΔΔ, πριν τη συμπλήρωση της 35ετίας και του ορίου ηλικίας υποχρεωτικής αποχώρησης, με αίτησή τους να ζητήσουν την παραμονή τους στην υπηρεσία επιπλέον τρία χρόνια και έως τη συμπλήρωση κατ’ ανώτατο όριο του 65ου έτους της ηλικίας τους.

Το Γ’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Γ. Σταυρόπουλος και εισηγητής ο πάρεδρος Γ. Ζιάμος) στην υπ’ αριθμ. 850/2011 απόφασή του υπογραμμίζει ότι «με τη διάταξη της παραγράφου 19 του άρθρου 10 του Ν. 3863/2010, η οποία θεσμοθετήθηκε στα πλαίσια της πολιτικής αυξήσεως των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων όλων των φορέων κοινωνικής ασφαλίσεως, ενόψει και της ανάγκης περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας (Ν. 3845/2010), δόθηκε στους πολιτικούς διοικητικούς υπαλλήλους του κράτους και των ΝΠΔΔ η δυνατότητα να παραμείνουν στην υπηρεσία κατ’ ανώτατο όριο για τρία επιπλέον έτη και έως τη συμπλήρωση του 65ου έτους μετά τη συμπλήρωση τριακονταπενταετούς δημόσιας υπηρεσίας».

Όμως, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «η διάταξη αυτή, με την οποία τροποποιήθηκε ο Υπαλληλικός Κώδικας, εφαρμόζεται αναλόγως και στους διπλωματικούς υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς δεν υφίσταται αντίθετη ρητή διάταξη του Οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ούτε η αποστολή του υπουργείου Εξωτερικών ούτε οι ιδιαίτερες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του προσωπικού του είναι ασύμβατες με την παροχή και σ’ αυτούς της δυνατότητας αυτής».

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, πρέσβης συμπλήρωσε στις 13.5.2010 τριακονταπενταετή πραγματική και συντάξιμη δημόσια υπηρεσία έχοντας ήδη συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας του. Στις 29.7.2010 είχε υποβάλει αίτημα παραμονής του στην υπηρεσία, επικαλούμενος τη διάταξη του άρθρου 10 παρ. 19 του Ν. 3863/2010. Παρ’ όλα αυτά με το από 31.8.2010 Προεδρικό Διάταγμα απηλλάγη των καθηκόντων του, σύμφωνα με τις διατάξεις του Οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών.

Έτσι, οι δικαστές έκριναν ότι «ήταν εφαρμοστέα η διάταξη του άρθρου 10 παρ. 19 του Ν. 3863/2010, σύμφωνα με την οποία η διοίκηση όφειλε να ικανοποιήσει το αίτημα του πρέσβη για παραμονή του στην υπηρεσία, και για το λόγο αυτό το από 31.8.2010 Προεδρικό Διάταγμα περί απαλλαγής του από τα καθήκοντά του είναι παράνομο και πρέπει να ακυρωθεί».