H δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Ειδικό Μισθολόγιο των διδασκόντων και των ερευνητών του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας, σε σύγκριση με τα άλλα Ειδικά Μισθολόγια, τέθηκε στη συνάντηση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου και της Ομοσπονδίας Καθηγητών ΤΕΙ, με τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας που έγινε πριν από λίγες ημέρες.

Σήμερα, οι δύο ομοσπονδίες ανακοίνωσαν τα σχετικά με τη συνάντηση, ζητώντας να μη γίνουν περαιτέρω περικοπές μισθών στο νέο μισθολόγιο.

Ειδικότερα, οι καθηγητές ζητούν:

– Να ενσωματωθούν όλα τα ειδικά επιδόματα στο βασικό μισθό (χωρίς μείωση των πραγματικών αποδοχών, διαφορετικά θα θεωρηθεί αντί για παροχή ως τρόπος μείωσης του μισθολογικού κόστους)

– Να υπάρξει συμφωνία με δέσμευση – υπόσχεση της Πολιτείας για παροχή, από το πρώτο έτος οικονομικής ανάκαμψης, αυξήσεων στους μισθούς. Οι αυξήσεις, αντίστοιχες με αυτές που ήδη το 2008-9 δόθηκαν στις άλλες κατηγορίες του ειδικού μισθολογίου, να αποκαθιστούν τη μισθολογική ισορροπία, ώστε οι αποδοχές να μην υπολείπονται από καμία άλλη κατηγορία δημοσίων λειτουργών με βάση τη βαθμίδα και τα χρόνια υπηρεσίας.

Περιγράφοντας την οικονομική κατάστασή τους, οι καθηγητές τονίζουν:
Στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της έρευνας απασχολείται το πλέον μορφωμένο κομμάτι του εργατικού δυναμικού και ταυτόχρονα η εκλογή γίνεται σε ηλικία που κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι ήδη μετράνε αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας.

Είμαστε Δημόσιοι Λειτουργοί. Διαχρονικά οι μισθοί μας ήταν στο ίδιο επίπεδο με τους μισθούς άλλων κλάδων του Δημοσίου με υψηλά προσόντα ή καθήκοντα.

Οι πανεπιστημιακοί και οι ερευνητές αποτελούν το μοναδικό κλάδο επιστημόνων δημόσιων λειτουργών που αμείβεται ακόμα με το ειδικό μισθολόγιο του 2004, ενώ το μισθολόγιο των άλλων κατηγοριών αυξήθηκε σημαντικά την περίοδο 2008-9, οπότε έπρεπε να μας δοθούν αντίστοιχες αυξήσεις.

Συνέπεια αυτής της παράλειψης της Πολιτείας να αναπροσαρμόσει τις αποδοχές μας είναι να χάνουμε εδώ και 2 χρόνια σημαντικό μέρος των αποδοχών που δικαιούμαστε, πριν ακόμη από την εφαρμογή των περιορισμών του Προγράμματος Σταθερότητας.

Σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε., η μισθολογική στασιμότητα από το 2004 φέρνει την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα στη χειρότερη μισθολογική θέση ως προς το μέσο μισθό ατόμων με αντίστοιχη εργασιακή εμπειρία στη χώρα του.

Λόγω των χαμηλών αποδοχών έχουν παρατηρηθεί σημαντικές δυσκολίες προσέλκυσης Ελλήνων ταλαντούχων νέων επιστημόνων από το εξωτερικό.

Ο μισθός των μελών της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από επιδόματα (ερευνητικό, διδακτικής προετοιμασίας και βιβλιοθήκης), που φορολογούνται ως τακτικές αποδοχές και αποτελούν αμοιβή για ουσιώδεις πλευρές της κανονικής μας εργασίας.

Οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι υπουργοί συμφώνησαν μαζί τους για την τραγική πράγματι κατάσταση στην οποία βρίσκονται μισθολογικά οι συνάδελφοι, μας διαβεβαίωσαν ότι

α) δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά περαιτέρω μείωση μισθών,

β) θα διατηρηθεί το υπάρχον Ειδικό Μισθολόγιο του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας

γ) θα προχωρήσουν άμεσα διαδικασίες διαμόρφωσης ολοκληρωμένης μελέτης της μισθολογικής κατάστασης του χώρου λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο

δ) σύντομα θα αρχίσει διάλογος με τις Ομοσπονδίες του χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας για την ουσιαστική επικαιροποίηση του Ειδικού Μισθολογίου, ένα από τα βασικά στοιχεία της οποίας θα αποτελεί η ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό.