Μια από τις σοβαρές συνέπειες των δραματικών εξελίξεων του 2015, αλλά και του κλίματος αβεβαιότητας που είχε αρχίσει να επικρατεί από τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς, είναι και οι δυσκολίες στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων ενταγμένων στους αναπτυξιακούς νόμους.

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*

Πολλές επιχειρήσεις που είχαν εντάξει επενδυτικά σχέδια στους αναπτυξιακούς νόμους 3299/04 και 3908/11 βρίσκονται σήμερα σε δύσκολη θέση, αδυνατώντας να ολοκληρώσουν εμπρόθεσμα τις επενδύσεις τους. Εντονότερο είναι το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις που δεν είχαν υποβάλει εντός του 2014 αίτημα παράτασης – ώστε να οριστεί ως ημερομηνία λήξης η 31/12/2016 – εκτιμώντας ότι θα είχαν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν εγκαίρως τα προγράμματα μέχρι τα τέλη του 2015. Αυτό δεν κατέστη δυνατό εξαιτίας των αρνητικών οικονομικών εξελίξεων, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αδυνατούν σήμερα να ανταποκριθούν στην ισχύουσα προθεσμία. Ακόμα, όμως, και οι επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει αίτημα για παράταση των επενδυτικών σχεδίων έως την 31/12/2016, βρέθηκαν σε δύσκολη θέση και δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν το τελευταίο διάστημα, ώστε να ολοκληρώσουν τις σχεδιασθείσες επενδύσεις.

Η επιβολή  των κεφαλαιακών ελέγχων τα σενάρια περί χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη, η μείωση των εσόδων και των διαθέσιμων επενδυτικών κεφαλαίων, η αδυναμία άντλησης δανείων από τις τράπεζες και το ενδεχόμενο μη αποπληρωμής των επιχορηγήσεων, είχαν ως συνέπεια να ανασταλεί η αποπεράτωση των επενδύσεων και να καταστεί ανέφικτη εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Πολλοί επενδυτές αντιμετωπίζουν πλέον το ενδεχόμενο απένταξης των έργων τους, με τις επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται, όπως η επιστροφή των επιχορηγήσεων.

Με σκοπό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η Επιμελητηριακή Κοινότητα έχει ζητήσει την τροποποίηση του άρθρου 5 του Ν.4242/2014 και την παράταση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο ως την 31/12/2017. Η διευκόλυνση των επενδυτών ώστε να ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους, δεν θα αποβεί σε όφελος μόνο των ίδιων αλλά και της προσπάθειας για ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης.

* Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ.