Με τρεις βασικές παρεμβάσεις θα επιχειρήσει η κυβέρνηση την ποιοτική μετεξέλιξη του νέου ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το υπουργείο θα αξιοποιήσει τα διδάγματα από τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους σε σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή με κεντρικό άξονα τον περαιτέρω περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε, επίσης, πώς το βάρος του σχεδιασμού για το νέο ΕΣΠΑ θα αφορά πλέον όχι τόσο τις υποδομές όσο τα προγράμματα επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας και τα κοινωνικά προγράμματα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη.

Αυξημένο θα είναι το μερίδιο που θα διαχειριστούν οι δεκατρείς περιφέρειες καθώς αυτό θα ανέλθει στο 35% από 22% που είναι σήμερα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στον βασικό κορμό των χωρών που θα εγκριθεί το πρόγραμμά τους για τη νέα προγραμματική περίοδο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόσθεσε ότι έχει αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο απώλειας χρόνου για την επένδυση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ καθώς, όπως ρητά αναφέρεται στο Νέο Γενικό Κανονισμό των διαρθρωτικών ταμείων, η επιλεξιμότητα των δαπανών ισχύει από την 1.1.2014. Για τον λόγο αυτόν έχει ληφθεί μέριμνα ώστε, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έγκρισης των προγραμμάτων, σημαντικά έργα που είναι επιλέξιμα για τη νέα προγραμματική περίοδο, να προχωράνε στην υλοποίησή τους προκειμένου να παράγουν έργο και δαπάνες.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ ζήτησε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τη νέα προγραμματική περίοδο και ο σχεδιασμός να ανταποκρίνεται ιδίως στην ανάγκη ανάσχεση της ανεργίας και την αντιμετώπιση της φτώχειας. «Είναι αναγκαιότητα ο καλύτερος δυνατός σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ», δήλωσε η κ. Ξηροτύρη-Αικατερινάρη.