Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται οι αγορές χρήματος και ομολόγων. Ο πανικός που σπέρνει ο κορονοϊός στρέφει τους επενδυτές προς το «καταφύγιο» του κρατικού χρέους χωρών του Βορρά, εγκαταλείποντας τα ομόλογα Ελλάδα, Ιταλίας και Πορτογαλίας.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έκανε άλμα δέκα μονάδων βάσης, «σκαρφαλώνοντας» χθες στο 1,17% από 1,07% της προηγούμενης συνεδρίασης ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες είχε υποχωρήσει κοντά στο 0,90%. Το περιθώριο(spread) έναντι της απόδοσης του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου διευρύνθηκε στις 173 μονάδες βάσης.

Σφυροκόπημα όμως και για τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να διευρύνεται κατά πέντε μονάδες βάσης και σε υψηλά μηνός, στο 1,04%. Πιέσεις δέχεται και το πορτογαλικό χρέος, με την απόδοση στη δεκαετία να διευρύνεται κατά τρεις μονάδες βάσης, στο 0,26%.

Η ελληνική οικονομία θεωρείται ευάλωτη σε περίπτωση εξάπλωσης του κορονοϊού, την στιγμή  που ο τουρισμός και η ναυτιλία θεωρούνται οι δύο βασικοί της  πυλώνες, ενώ το περιβάλλον που δημιουργείται δεν είναι και το ποιο ευνοϊκό και για τις εξαγωγές.

Οι αγορές χρήματος στην ευρωζώνη άρχισαν να τιμολογούν μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού εκτός Κίνας οδηγούσε ανοδικά τις προσδοκίες για περισσότερη χαλάρωση. Η πιθανότητα για μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο έχει αυξηθεί στο 70% από 50% που ήταν την Δευτέρα. Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε πάντως χθες  812,5 εκατ. ευρώ από την έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων, με το κόστος δανεισμού να παραμένει αρνητικό στο -0,05%, αμετάβλητο σε σχέση με την αντίστοιχη έκδοση του Ιανουαρίου, κάτι που στηρίζει συνολικά την εγχώρια αγορά.

Ο πανικός των επενδυτών και η στροφή προς ασφαλή καταφύγια, ώθησε τον χρυσό κοντά σε υψηλά επταετίας που βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα (1.688 δολάρια ανά ουγκιά).

Μετά από μια ισχυρή άνοδο 18% πέρυσι, ο χρυσός συνέχισε το ράλι από την αρχή του 2020, με τις τιμές να φτάνουν το υψηλότερο επίπεδο από το 2013.  Η Goldman Sachs, εκτίμησε πως  εάν η αναταραχή λόγω της νόσου επεκταθεί και στο δεύτερο τρίμηνο, οι τιμές θα κινηθούν  προς τα 1.850 δολ. ανά ουγκιά, ενώ η Citigroup αναβάθμισε τις προβλέψεις της  σημειώνοντας πως με τις μετοχές ευάλωτες και τα επίπεδα φόβου των επενδυτών στα ύψη η τιμή του χρυσού θα ξεπεράσει τα 1.700 δολ/ ουγκιά τους επόμενους 6-12 μήνες και τα 2.000 δολ/ουγκιά τους επόμενους 12-24 μήνες.

Ο κίνδυνος μιας πανδημίας, αναμένεται σύμφωνα με την UBS να οδηγήσουν  τον χρυσό στην περιοχή των 1.700-1.800 δολαρίων ανά  ουγκιά ή και αρκετά υψηλότερα.