Η ΕΕ «έχει τη γνώση και τις ικανότητες να ξεπεράσει τις δυσκολίες» της σημερινής κρίσης χρέους, δήλωσε σήμερα ο κρατικός σύμβουλος Ντάι Μπινγκούο, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής.

«Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο μέλλον της Ευρώπης», πρόσθεσε ο ίδιος έπειτα από συνάντηση που είχε με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον κατά την οποία ενημερώθηκε για τα πιο πρόσφατα σχέδια των χωρών της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Η Κίνα εκφράζει εκ νέου την υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, στις προσπάθειες της Ευρώπης για την επίλυση της κρίσης χρέους και στην σταθερότητα της ευρωζώνης», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από τη συνάντηση αυτή.

Σε σύντομες δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η Άστον εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Κίνα βλέπει στο αποτέλεσμα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης και της 29ης Ιουνίου “μια απόδειξη της αποφασιστικότητας της Ευρώπης να επιλύσει τα θέματα που συνδέονται με το δημόσιο χρέος πολλών χωρών μελών” της ΕΕ.

Ο Ντάι διαβεβαίωσε την συνομιλήτριά του ότι «η Κίνα είναι ειλικρινής και αποφασισμένη όσον αφορά την υποστήριξή της προς τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος με το δημόσιο χρέος».

Την ίδια ώρα ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο δήλωνε σε σεμινάρια που είναι αφιερωμένα στην οικονομική κατάσταση της Κίνας ότι αυτό που επείγει περισσότερο για την κινεζική οικονομία είναι η σταθεροποίηση της ανάπτυξης, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως γνωρίζει σημαντική επιβράδυνση.

«Η σταθεροποίηση της ανάπτυξης δεν είναι μόνον ο στόχος που επείγει περισσότερο, είναι επίσης ένας δύσκολος και μακρόπνοος στόχος», σημείωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός, διευκρινίζει η κινεζική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Μεταξύ των μέσων για την υποστήριξη της ανάπτυξης, ο Ουέν Τζιαμπάο ανέφερε την «τόνωση της κατανάλωσης», «τη διαφοροποίηση των εξαγωγών» και «το πιο σημαντικό, την υποστήριξη σε μια εύλογη ανάπτυξη των επενδύσεων».

Στη συνάντηση με τον Ντάι στο Πεκίνο, «μιλήσαμε για τις πολύ ισχυρές εμπορικές μας σχέσεις και αυτές των επενδύσεων και για τις προσδοκίες μας να τις δούμε να αναπτύσσονται», σημείωσε επίσης η Άστον από την κινεζική πρωτεύουσα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξει πρόοδος σε αυτούς τους τομείς κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής Κίνας-ΕΕ αυτό το φθινόπωρο.

Οι δύο αξιωματούχοι μίλησαν επίσης για το θέμα της Συρίας. Ο Ντάι επέμεινε στην θέση της Κίνας, εκφράζοντας εκ νέου την αντίθεση του Πεκίνου σε οποιαδήποτε ξένη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις μιας άλλης χώρας, για οποιονδήποτε λόγο.

Όσον αφορά το Ιράν, η Άστον εξήρε τις προσπάθειες της Κίνας στις συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της υπογράμμισε ότι η ΕΕ συνεργάζεται με την Κίνα για να «διασφαλιστεί η ειρηνική φύση του πυρηνικού προγράμματος» της Τεχεράνης.

Το Πεκίνο αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε κυρώσεις κατά της Τεχεράνης και υπερασπίζεται το δικαίωμά του να αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο.

Ο Κινέζος αξιωματούχος ενημέρωσε τέλος την Άστον “για ιστορικές ενέργειες της Κίνας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, τα οποία αποτελούν ένα από τα θέματα του στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές.

“Μιλήσαμε για τα ατομικά δικαιώματα, την προστασία των ευάλωτων ομάδων και τη σημασία του κράτους δικαίου”, διευκρίνισε η Άστον.

Τέλος και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν ότι η Κίνα και η ΕΕ έχουν πολλά κοινά συμφέροντα και ότι οι διαφορές τους θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με εποικοδομητικό τρόπο.

Η Άστον θα συναντηθεί επίσης με τον Κινέζο πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο και τον υπουργό Άμυνας Λιανγκ Γκουανγκλί.