Επίτευξη των στόχων του 2011 και διπλάσια δημοσιονομική προσπάθεια για το 2012, ζητούν από την Ελλάδα η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, αναμένεται να εξετασθούν οι πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση, αλλά και ζητήματα σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Βάσει των τελικών προβολών του υπουργείου Οικονομικών, το δημοσιονομικό έλλειμμα, με τα σημερινά δεδομένα, κινείται για φέτος κοντά στο 8,5% του ΑΕΠ, ήτοι στα 19 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 7,6% του ΑΕΠ ή 17,1 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνουν λόγο για έλλειμμα 9,5% (χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν την Κυριακή).

Παρά τις συγκεκριμένες διορθωτικές παρεμβάσεις, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση για να περιορίσει τις αστοχίες, η τρόικα ζητεί να υπάρξει μέριμνα, ώστε η τελική απόκλιση, συμπεριλαμβανομένης και της μεγαλύτερης ύφεσης, να είναι της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ (1,1 δισ. ευρώ) και το δημοσιονομικό έλλειμμα να κλείσει το 2011 κοντά στο 8%.

Για την επαναφορά δε του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου στους αρχικούς στόχους, οι δανειστές μας ζητούν από την κυβέρνηση να αντισταθμίσει τις φετινές απώλειες στον προϋπολογισμό του 2012.

Έτσι, αν και ο αρχικός στόχος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου κάνει λόγο για δημοσιονομικό έλλειμμα 6,5% του ΑΕΠ το 2012, η τρόικα ζητεί πλέον ο στόχος αυτός να διαμορφωθεί στο 6% του ΑΕΠ ή στα 13,4 δισ. ευρώ. Με αλλά λόγια, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ ζητούν για το 2012 εξοικονόμηση 4,5 δισ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος μέχρι σήμερα.

Στο μικροσκόπιο των στελεχών του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ έχουν μπει οι δαπάνες μισθοδοσίας του Δημοσίου και οι κοινωνικές μεταβιβάσεις. Εφέτος, για μισθούς, συντάξεις και γενικά για αποδοχές το Δημόσιο θα πληρώσει 24,7 δισ. ευρώ, ενώ για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις θα καταβάλει 45,1 δισ. ευρώ.

Στόχος της τρόικας είναι αυτά τα 70 δισ. ευρώ να μειωθούν στα 67 δισ., ήτοι κατά 5% περίπου, κάτι που θα συμβεί και με την επέκταση της εργασιακής εφεδρείας στο στενό δημόσιο τομέα. Από το σκέλος δε των εσόδων αναμένονται πρόσθετα ποσά 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν κυρίως από τη μείωση των φοροαπαλλαγών και τη φορολογία κεφαλαίου.

Πηγή: 24h.gr