Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέβαλε τη λήψη μέτρων σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για τα υπερβολικά δημοσιονομικά τους ελλείμματα, για μετά τις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας στις 26 Ιουνίου, κάνοντας ουσιαστικά μια πολιτική χάρη στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι.

Η Επιτροπή αναμενόταν σήμερα να συστήσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μαδρίτης και της Λισαβόνας για την κατ’ επανάληψη παραβίαση του ορίου του 3% του ΑΕΠ που έχει ορίσει η ΕΕ για το έλλειμμα, στην πρώτη επιβολή τέτοιου είδους κυρώσεων, αν και η κίνηση αυτή θα ήταν μάλλον απλά συμβολική.

Αντ’ αυτού, η Κομισιόν κάλεσε την Ισπανία και την Πορτογαλία να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να μειώσουν τα ελλείμματά τους φέτος και τον επόμενο χρόνο και δήλωσε ότι θα επανεξετάσει τη κατάσταση και των δύο χωρών στις αρχές Ιουλίου.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Κομισιόν δεν θεώρησε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή οικονομικά και πολιτικά για τη λήψη μέτρων, επικαλούμενος μεταξύ άλλων τις ισπανικές εκλογές.

«Προτείνουμε νέες προθεσμίες για τις δύο χώρες για να διορθώσουν τα υπερβολικά τους ελλείμματα», δήλωσε. «Προτείνουμε η κάθε χώρα να λάβει έναν επιπλέον χρόνο και μόνο έναν επιπλέον χρόνο. Η νέα προθεσμία για την Πορτογαλία θα είναι το 2016 και για την Ισπανία το 2017».

Μειωμένο το συνολικό έλλειμμα της Ευρωζώνης

Σε γενικές γραμμές, το συνολικό έλλειμμα στη ζώνη του ευρώ αναμένεται φέτος να μειωθεί στο 1,9%, κατά πολύ μειωμένο σε σχέση με τη μέγιστη τιμή που είχε φτάσει το 2010 (6,1%). Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, ανέφερε σήμερα πως στη μείωση αυτή συνέβαλε και η «συνεχιζόμενη ανάκαμψη», τονίζοντας ωστόσο πως «προσπάθειες προσαρμογής εξακολουθούν να απαιτούνται σε ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα σε εκείνες όπου τα υψηλά επίπεδα χρέους παραμένουν τροχοπέδη για την ανάπτυξη και βασική πηγή των αδυναμιών τους».

Πέρα από την Πορτογαλία και την Ισπανία, η Επιτροπή συνεχίζει τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) για τέσσερις ακόμα χώρες (Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο). Η Ελλάδα δε λαμβάνει ωστόσο συστάσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, καθώς βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και ακολουθείται διαφορετική διαδικασία.

Εξάλλου, η Επιτροπή συστήνει στο Συμβούλιο να κλείσει τη ΔΥΕ για τρεις χώρες, την Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Σλοβενία, οι οποίες διόρθωσαν τα ελλείμματά τους κάτω από το 3% το 2015, ποσοστό στο οποίο αναμένεται να παραμείνουν για το 2016 και το 2017. O αρμόδιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί συνεχάρη την Κύπρο για την εξυγίανση των δημοσιών οικονομικών της, τονίζοντας ωστόσο πως οφείλει να αντιμετωπίσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες που απομένουν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης και περιέχονται στην έκθεση περί μακροοιοκονομικών ανισορροπιών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Π.Μοσκοβίσι ανέφερε πως οι συγκεκριμένες ανισορροπίες που η Κομισιόν έχει εντοπίσει αφορούν τους τομείς του δημοσιονομικού πλαισίου κατάρτισης του προϋπολογισμού, τις δημόσιες επενδύσεις, το ύψος του ιδιωτικού χρέους και τη στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του δημοσίου τομέα.

Τέλος, η Επιτροπή εξέδωσε εκθέσεις για το Βέλγιο, την Ιταλία και τη Φινλανδία, στις οποίες επισημαίνεται πως το δημόσιο χρέος και των τριών χωρών ξεπερνάει την τιμή αναφοράς του χρέους που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας (60% του ΑΕΠ) και πως δεν ακολουθούν τον ρυθμό μείωσης που απαιτείται για την επίτευξή της. Ωστόσο, μετά από ανάλυση των σχετικών παραγόντων, η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρέπει προς το παρόν να θεωρηθεί ότι πληρούνται οι όροι του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και να μην ξεκινήσουν ΔΥΕ.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την Ιταλία, ο επίτροπος Μοσκοβισί ανέφερε ότι «θα επωφεληθεί της ευελιξίας που ζήτησε», και πως η Επιτροπή θα «επανεξετάσει το σχέδιο προϋπολογισμού της τον ερχόμενο Οκτώβριο», καθώς η Ιταλία έχει δεσμευτεί «γραπτώς» και «επίσημα» πως το 2017 θα ακολουθήσει τους κανόνες για το χρέος.