Ενίσχυση 7.000 ευρώ με τα λεγόμενα «κουπόνια καινοτομίας» μπορεί να έχει κάθε είδους επιχείρηση που απασχολεί μέχρι και 20 εργαζόμενους προκειμένου να συμβουλευτεί ή να λάβει της στήριξης πανεπιστημίου ή ερευνητικών κέντρων προκειμένου να αναπτύξει καινοτόμα προϊόντα ή σύγχρονες διαδικασίες παραγωγής.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με το «Έθνος», είναι «ανοιχτό» μέχρι να εξαντληθούν τα κονδύλια και αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, που απασχολούν μέχρι και 20 εργαζόμενους. Επιχειρήσεις που έχουν νομική μορφή Α.Ε., Ο.Ε., Ε.Π.Ε., Ε.Ε. αλλά και ατομικές.

Με τα κουπόνια καινοτομίας οι επιχειρήσεις ενισχύονται εξ ολοκλήρου με ποσό έως 7.000 ευρώ προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στην καινοτομία, με τη μορφή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών γνώσης, καθώς και εμπειρία από εξειδικευμένους φορείς που παράγουν καινοτομία, όπως για παράδειγμα Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα, κλαδικές εταιρείες Έρευνας και Τεχνολογικής ανάπτυξης.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν, θα πρέπει να έχουν κάποιο συγκεκριμένο θέμα ή πρόβλημα του οποίου η αντιμετώπιση να απαιτεί την τεχνογνωσία ή εμπειρογνωμοσύνη που διαθέτει κάποιος φορέας καινοτομίας.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται για τις παρακάτω ενέργειες:
-Ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών. Ως καινοτόμα θεωρούνται τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που παρουσιάζουν νέα ή σημαντικά βελτιωμένα χαρακτηριστικά ή τρόπους χρήσης.
-Ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών παραγωγής ή λειτουργίας των επιχειρήσεων.
-Επίλυση προβλημάτων στην παραγωγική διαδικασία με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.

Κάθε μικρομεσαία επιχείρηση είναι δικαιούχος ενός κουπονιού. Σε δύο μικρομεσαίες, οι οποίες δικαιούνται κουπόνι καινοτομίας και αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα αλλά το κόστος επίλυσης τους ξεπερνά τα 7.000 ευρώ ή είναι διεπιστημονικής προσέγγισης, παρέχεται η δυνατότητα συνέργειας των κουπονιών τους.

Η αίτηση για τη χορήγηση του κουπονιού καινοτομίας, η οποία υποβάλλεται από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, περιλαμβάνει τα εξής:
-Τα στοιχεία της αιτούσας επιχειρήσεις.
-Σχέδιο μεταφοράς τεχνογνωσίας, όπου περιγράφεται το θέμα για το οποίο ζητείται η συνδρομή του φορέα καινοτομίας. Ως φορείς καινοτομίας στην παρούσα φάση ορίζονται όλοι οι δημόσιοι ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς της χώρας (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα και τα εργαστήρια τους) καθώς και κλαδικές εταιρείες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.
-Υπεύθυνη δήλωση ότι πληρούν τις προϋποθέσεις και τους όρους προκήρυξης και του οδηγού εφαρμογής.
-Δήλωση με τα στοιχεία με βάση τα οποία τεκμηριώνεται ο χαρακτηρισμός μιας επιχείρησης ως μικρομεσαίας.

Η υποβολή των σχεδίων θα είναι ηλεκτρονική και στη διάρκεια της αίτησης θα γίνεται και ταυτόχρονα και προκαταρκτικός έλεγχος.

Για την καταβολή της ενίσχυσης θα πρέπει αν υποβληθούν από τον φορέα καινοτομίας στην αρμόδια διεύθυνση της γενικής γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, τα εξής δικαιολογητικά:
-Αντίγραφο του τιμολογίου παροχής υπηρεσιών που έχει εκδώσει ο φορέας καινοτομίας προς την επιχείρηση. Ο ΦΠΑ θα βαρύνει τις επιχειρήσεις.
-Το πρωτότυπο κουπόνι καινοτομίας.
-Έκθεση αποτελεσμάτων του σχεδίου μεταφοράς (σύντομη περιγραφή του τρόπου επίλυσης του θέματος και των επιπτώσεων στην αντίστοιχη μικρομεσαία επιχείρηση).

Πού μπορούν να απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι:
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στο Γραφείο Ενημέρωσης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΠΑΝ II)» και στο τηλέφωνο: 801 11 36300. Το e-mail επικοινωνίας είναι: [email protected] . Επίσης μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας: www.gsrt.gr