Αυστηρό… μνημόνιο για τις ΔΕΚΟ και τους υπόλοιπους φορείς της γενικής κυβερνητικής ζητά η τρόικα, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιχειρεί να προλειάνει το έδαφος για τα επερχόμενα μέτρα, λέγοντας πως δεν θα έχουμε φθάσει καν στη μέση του οικονομικού προγράμματος και ότι «γίνεται μια επώδυνη προσπάθεια που περνάει μέσα από θυσίες μεγάλης μερίδας πολιτών». Χθες το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ξεκίνησε το τσεκάρισμα της ελληνικής οικονομίας από το Γενικό Λογιστήριο, την Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων, ενώ είχε συνεργασία και με τον πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργο Ζανιά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθος, σήμερα έρχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, Π. Τόμσεν από το ΔΝΤ, Γ. Κρούγκερ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (αντικαθιστά τον Σ. Ντερούζ) και Κ. Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να συζητήσουν με τον υπουργό Οικονομικών (το ραντεβού έχει οριστεί για τις 3 μ.μ. σήμερα) το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015, το οποίο θα περιέχει παρεμβάσεις για την εξεύρεση 22. ευρώ, το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων και τα πρόσθετα μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ, που θα ληφθούν φέτος για να επιτευχθεί η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή.

Όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, οιτελικές αποφάσεις και για τα τρία «μέτωπα» θα εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο έως τις 15 του μήνα. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της τρόικας ζήτησαν να γίνει πιο αυστηρό το πλαίσιο εξυγίανσης των ΔΕΚΟ και των υπόλοιπων φορέων της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, ταμεία, δήμοι κ.ά.) καθώς διαπιστώνουν πως οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, για τις ΔΕΚΟ έλαβαν τα στοιχεία για τα κόστη και τις μετατάξεις. Ζήτησαν να προχωρήσει η μείωση των λειτουργικών δαπανών των δημοσίων οργανισμών κατά 20% και να περιοριστεί περαιτέρω το μισθολογικό κόστος. Με δεδομένο ότι δεν θα γίνουν νέες οριζόντιες περικοπές μισθών, το μοντέλο που επιλέγεται είναι η μείωση των πρόσθετων παροχών για τους υψηλόμισθους υπαλλήλους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το μισθολογικό κόστος πρέπει να πέσει στο 45-50% των συνολικών εσόδων ανά επιχείρηση, από το 78% του 2009.

«Λουκέτα»

Επίσης, για μία ακόμη φορά έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για κλείσιμο ζημιογόνων φορέων, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο μνημόνιο. Στο Γενικό Λογιστήριο εξετάστηκε ο εκτροχιασμός του ελλείμματος του 2010 και το γεγονός ότι, ένα χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου, 235 φορείς της γενικής κυβέρνησης δεν αποστέλλουν οικονομικά στοιχεία σε μηνιαία βάση.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας τόνισαν πως πρέπει να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η εξυγίανση των οικονομικών τους, προκειμένου να μειωθούν οι κρατικές επιχορηγήσεις και ο δανεισμός με την εγγύηση του Δημοσίου.