Μέτρα στήριξης για οικογένειες με παιδιά εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο της σύνταξης του πακέτου μέτρων της ΔΕΘ με τις παρεμβάσεις του 2026. Στόχος, η πιο στοχευμένη στήριξη του θεσμού της οικογένειας και η αντιμετώπιση του μείζονος δημογραφικού προβλήματος.

Οι ασκήσεις που τρέχουν στο υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνουν κλιμακωτή αύξηση του αφορολόγητου ορίου, με βάση τον αριθμό των παιδιών. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, εξετάζονται εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «ανάχωμα» στις πολλαπλές πιέσεις που δέχεται το διαθέσιμο εισόδημα της ελληνικής οικογένειας, από πληθωρισμό, στεγαστικό κόστος, αλλά και την ίδια τη δομή του φορολογικού συστήματος.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι αποκαλυπτικά. Η Ελλάδα, το 2024, επέβαλε φορολογική επιβάρυνση 37,3% επί του μέσου ακαθάριστου μισθού για εργαζόμενο με δύο παιδιά. Πρόκειται για ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου των χωρών του Οργανισμού, ο οποίος διαμορφώνεται στο 25,7%. Μάλιστα η χώρα μας βρίσκεται στην 4η χειρότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, όσον αφορά τη διαφορά φορολογικής επιβάρυνσης μεταξύ φορολογουμένων με παιδιά και χωρίς.

Αφορολόγητο όριο

Παρά το γεγονός ότι από φέτος ισχύει αυξημένο αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά – με την έκπτωση φόρου να μεταφράζεται σε επιπλέον 1.000 ευρώ ανά παιδί – τα περιθώρια παρέμβασης παραμένουν, ιδίως για τα χαμηλότερα εισοδήματα και τους εργαζόμενους γονείς. Υπενθυμίζεται ότι το αφορολόγητο έχει διαμορφωθεί στις 10.000 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί, στις 11.000 για δύο παιδιά και στις 12.000 για τρία.

Στο τραπέζι βρίσκονται επιπλέον στοχευμένα μέτρα, όπως η ενίσχυση φοροαπαλλαγών για δαπάνες υγείας και η αύξηση της έκπτωσης φόρου για εργοδοτικές παροχές σε εργαζόμενους που αποκτούν παιδί, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί και ο θεσμός της οικογενειακής εργασίας.

Τρίτεκνοι

Η κυβέρνηση εντός του καλοκαιριού, δρομολογεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τη σύγκλιση των δικαιωμάτων και παροχών τρίτεκνων και πολύτεκνων ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, ενώ προετοιμάζεται και αναμένεται σε δεύτερο χρόνο δομική αναμόρφωση των επιδομάτων. Ήδη ελήφθησαν τελικές αποφάσεις για ρυθμίσεις που θα πάρουν το δρόμο προς τη Βουλή, φέρνοντας αλλαγές αφενός στις προσλήψεις τριτέκνων και πολυτέκνων μέσω ΑΣΕΠ αφετέρου σε παροχές των τρίτεκνων.

Για τις προσλήψεις στο Δημόσιο αποφασίστηκε τροποποίηση της ποσόστωσης τρίτεκνων που σήμερα είναι στο 12% του συνόλου των προκηρυσσόµενων θέσεων (και στο 16% για τους πολύτεκνους).

Κατά πληροφορίες το οριστικό σχέδιο προβλέπει εξίσωση τρίτεκνων – πολύτεκνων, με την πρώτη κατηγορία να μπορεί να κάνει αιτήσεις για τους διορισμούς μέσω ΑΣΕΠ, χρησιμοποιώντας το υπόλοιπο των πολυτέκνων.

Στο θέμα των παροχών, έρχονται αλλαγές με τη δια βίου αναγνώριση της τριτεκνικής ιδιότητας, όπως ισχύει για την πολυτεκνική και όπως είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Σεπτέμβριο για σχεδόν 200.000 οικογένειες. Με λίγα λόγια, η οικογένεια δεν θα χάνει τα δικαιώματα της τριτεκνίας όταν ένα παιδί της ενηλικιώνεται ή ολοκληρώνει τις σπουδές του.