Ένα επιπλέον περιθώριο δημοσιονομικής ευελιξίας ύψους 500 εκατ. ευρώ το χρόνο από το 2026 και για κάθε επόμενο έτος διασφαλίζει η Ελλάδα, έπειτα από την έγκριση του ECOFIN για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής στις αμυντικές δαπάνες.
Η ρήτρα επιτρέπει εξοπλιστικές δαπάνες έως 1,5% του ΑΕΠ χωρίς να προσμετρώνται στο έλλειμμα, δίνοντας στις χώρες-μέλη κρίσιμο δημοσιονομικό χώρο. Για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει πρόσθετα κονδύλια τόσο για την εθνική άμυνα όσο και για στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές.
Πλεονέκτημα το έτος βάσης 2024
Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να αποσπάσει μια κρίσιμη διαφοροποίηση στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συζητήσεων: το έτος βάσης για τις αμυντικές δαπάνες θα είναι το 2024 και όχι το 2021, όπως προβλέπεται για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Δεδομένου ότι η Ελλάδα είχε ήδη υπερβολικά υψηλές δαπάνες το 2021 λόγω των προηγούμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων, η επιλογή διαφορετικού έτους βάσης αποτρέπει την «εξάντληση» της ευελιξίας εκ προοιμίου.
«Η εθνική κυριαρχία δεν χτίζεται με συνθήματα αλλά με αποφάσεις και στρατηγικές πρωτοβουλίες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν αίτημα εξαίρεσης.
Ο δημοσιονομικός χώρος «φουσκώνει»
Η νέα δημοσιονομική ευελιξία έρχεται να προστεθεί σε ήδη διασφαλισμένο χώρο περίπου 1 δισ. ευρώ από περιορισμό δαπανών και αύξηση εσόδων μέσω της πάταξης φοροδιαφυγής. Έτσι, το συνολικό «πακέτο» της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το οποίο έχει «κλειδώσει» ήδη στα 1,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει ή και να ξεπεράσει ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο καταρτίζει ήδη τη λίστα μέτρων, με βασικούς πυλώνες τη φορολογική ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, μειώσεις εισφορών και παρεμβάσεις στο στεγαστικό.
Τα μέτρα που αναμένεται να περιληφθούν στο καλάθι της ΔΕΘ προβλέπουν:
- Αλλαγές στη φορολογική κλίμακα με στόχο την ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων
- Κούρεμα τεκμηρίων διαβίωσης, για μείωση της τεκμαρτής φορολογίας
- Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών, για τόνωση της απασχόλησης
- Μείωση φόρων στα ενοίκια, με στόχο την ενίσχυση της επίσημης δήλωσης εισοδημάτων
- Αντικίνητρα για αδρανείς ιδιοκτήτες, ώστε να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών
- Ενισχύσεις σε Σώματα Ασφαλείας
- Στοχευμένες παρεμβάσεις σε συνταξιούχους και οικογένειες με παιδιά