Τα βλέμματα όλου του πλανήτη είναι στραμμένα στη Μέση Ανατολή, αναμένοντας την όποια απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση με drones και πυραύλους από το Ιράν, τη νύχτα του Σαββάτου. Ταυτόχρονα, με αγωνία αναμένεται και η αντίδραση των αγορών στα νέα δεδομένα και κυρίως στο τι συμπεριφορά θα έχει η τιμή του πετρελαίου.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για ενδεχόμενο άλμα πάνω από τα 100 δολάρια στο βαρέλι και μάλιστα άμεσα, ενώ υπάρχουν και οι πλέον απαισιόδοξοι, οι οποίοι και βλέπουν νέα υψηλά, ειδικά στην περίπτωση εκείνη που το Ιράν κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, από τα οποία περνάει ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής, αλλά και σχεδόν το σύνολο του LNG που παράγει το Κατάρ.

Η εργαλειοποίηση των Στενών σε κάθε περίπτωση μπορεί να αποτελέσει το κλειδί των εξελίξεων και τον πήχη για τη διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου.

Μία επιπλέον ιδιαιτερότητα που υπάρχει με την παρούσα κατάσταση είναι ότι το Ιράν, που είναι ένας από τους δύο εμπλεκόμενους, είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρα με ό,τι αυτό σημαίνει.

Την περασμένη Παρασκευή, οι επενδυτές δεν πίστεψαν ότι θα γίνει το χτύπημα ή δεν το αξιολόγησαν ως σοβαρό. Απομένει, λοιπόν, σήμερα να δούμε υπό το βάρος των νέων δεδομένων ποια θα είναι η «ετυμηγορία» τους, αν και οι περισσότεροι προδικάζουν ότι δεν θα είναι ήπια.

Βαρέλια πετρελαίου

Το Brent θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα 100 δολάρια το βαρέλι αν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον Μπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρο της Rapidan Energy και πρώην ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Μπους στον τομέα της ενέργειας. Εάν η κλιμάκωση οδηγήσει σε διαταραχή στα Στενά του Ορμούζ, μια κρίσιμη εμπορική οδό για το πετρέλαιο, οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν έως τα 120 ή 130 δολάρια το βαρέλι, όπως δήλωσε πριν από την επίθεση του Ιράν ο ΜακΝάλι στο CNBC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πιθανή αύξηση των τιμών του πετρελαίου ενδεχομένως να φρενάρει και τα σχέδια των Κεντρικών Τραπεζών για μειώσεις επιτοκίων. Αναλυτές σημειώνουν ότι είναι πιθανό από τέσσερις μειώσεις που κάποιοι περιμένουν να μετριαστούν σε μία.

Η σημασία των Στενών του Ορμούζ

Τα Στενά του Ορμούζ βρίσκονται μεταξύ Ομάν και Ιράν. Το θαλάσσιο πέρασμα συνδέει τον Περσικό Κόλπο με τον Κόλπο του Ομάν, και κατ’ επέκταση με την Αραβική Θάλασσα. Στο στενότερο σημείο του πορθμού η απόσταση μεταξύ των δύο ακτών είναι 33 χιλιόμετρα, με τη λωρίδα ναυσιπλοΐας να περιορίζεται σε μόλις τρία χιλιόμετρα ανά κατεύθυνση.

Όπως σημειώνει το Reuters, χώρες της περιοχής όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία έχουν επανειλημμένα προσπαθήσει να βρουν άλλες οδούς, ώστε να παρακάμψουν τα Στενά, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής περισσότερων αγωγών πετρελαίου.

Η στρατηγική σημασία των Στενών έγκειται στην κολοσσιαία ποσότητα πετρελαίου που διακινείται μέσω του πορθμού. Κατά μέσο όρο 20,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) αργού πετρελαίου, συμπυκνωμάτων και προϊόντων πετρελαίου, διακινούνται μέσω του Ορμούζ την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Vortexa.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες του πετρελαίου που παράγουν οι χώρες του ΟΠΕΚ, Σαουδική Αραβία, Ιράν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ και Ιράκ, διακινούνται μέσω του πορθμού, ενώ από τα Στενά μεταφέρεται σχεδόν το σύνολο της ποσότητας LNG που εξάγει το Κατάρ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως. Συνολικά περίπου 80 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι ή το 20% των παγκόσμιων ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου περνούν από τα Στενά κάθε χρόνο, σύμφωνα με τη Vortexa.