Μια νέα έρευνα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Τζώρτζια συνδέει το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής με το κύμα ψύχους που σαρώνει το Βόρειο Ημισφαίριο τα τελευταία χρόνια.

Από τη στιγμή που το επίπεδο των πάγων της Αρκτικής έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδό του το 2007, έχουν παρατηρηθεί αυξημένες χιονοπτώσεις σε μεγάλες περιοχές των βόρειων Ηνωμένων Πολιτειών, της Βορειοδυτικής και Κεντρικής Ευρώπης και της Βόρειας και Κεντρικής Κίνας.

Κατά τους χειμερινούς μήνες των περιόδων 2009-2010 και 2010-2011 καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες χιονοπτώσεις στην ιστορία.

Όπως αναφέρει η Τζούντιθ Κέρι, πρόεδρος της Σχολής Επιστημών της Γης και της Ατμόσφαιρας του Georgia Tech «τα ευρήματα δείχνουν πως η απομείωση του στρώματος του πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό συνδέεται με βαρείς χειμώνες στο Βόρειο Ημισφαίριο».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 27 Φεβρουαρίου στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ερευνητές από το Georgia Tech, την Ακαδημία Επιστημών της Κίνας και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια συνέλεξαν δεδομένα παρατήρησης της περιόδου 1979-2010 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μείωση των εαρινών πάγων της Αρκτικής κατά 1 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα -μια έκταση όσο η Αίγυπτος- συμπίπτει και συνδέεται με μεγαλύτερες του κανονικού χιονοπτώσεις.

Η ανάλυση αποκάλυψε δύο βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στις ασυνήθιστα υψηλές χιονοπτώσεις: αλλαγές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία και μεταβολές στη σύσταση των υδρατμών, οι οποίες συνδέονται με την απομείωση του πάγου της Αρκτικής, ιδιαίτερα κατά τους εαρινούς και θερινούς μήνες.

Οι μεταβολές αυτές ευνοούν τη μετακίνηση ψυχρών αερίων μαζών σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.

Πηγή: econews.gr