Με μια φράση που λέει πολλά η γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε απόψε στη Θεσσαλονίκη την υπαίθρια έκθεση αρχαιοτήτων του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης με τον συμβολικό τίτλο «Μνήμη και… λίθοι». «Η επένδυση ενός ευρώ στην πολιτιστική έρευνα αποδείχτηκε πως αποδίδει ανταποδοτικά οφέλη 3,44 ευρω στην οικονομία της χώρας και ανυπολόγιστα οφέλη στην κοινωνία και την κοινωνική της συνοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είναι στιγμή μεγάλης χαράς η απόδοση στο ευρύ κοινό, η απόδοση στον αστικό ιστό των αρχαιοτήτων, η ευκαιρία να εκπέμψουν μνήμη και να μην πέσουν στη λήθη» υπογράμμισε η κ. Μενδώνη στο χαιρετισμό της αρνούμενη κατηγορηματικά να κάνει την οποιαδήποτε δήλωση αναφορικά με την πολυσυζητημένη συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.

«Το ΥΠΠΟ, σε σχέση με την ανασκαφική έρευνα στον τύμβο Καστά, ενημερώνει όποτε κριθεί απαραίτητο…» αρκέστηκε να δηλώσει η κ. Μενδώνη.

«Με την έκθεση αυτή επιχειρούμε να εναντιωθούμε στη λήθη του …λίθου, να δείξουμε πόσο πολύτιμος είναι έστω κι αν δεν ανήκει στην κατηγορία των… ευγενών μετάλλων που εντυπωσιάζουν τον πολύ κόσμο» τόνισε στην εισήγηση της η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης κ. Τζένη Βελένη .

Η νέα μόνιμη υπαίθρια έκθεση (στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου) με τον συμβολικό τίτλο «Μνήμη και… λίθοι» (ο οποίος είναι αδύνατο να μεταφραστεί αλλά αποδίδεται σ’ όλο του το νόημα μόνο στην ελληνική γλώσσα όπως τόνισε η κ.Βελένη) παρουσιάζει λίθινες αρχαιότητες από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία -στην πλειονότητά τους των πρώτων μεταχριστιανικών αιώνων (από τον 1ο έως τον 7ο αιώνα μ.Χ.). Πρόκειται για μαρμάρινες σαρκοφάγους και ταφικούς τύμβους, αρχιτεκτονικά μέλη κτιρίων, αντικείμενα εργαστηριακής χρήσης, ταφικούς βωμούς
φιλοτεχνημένους από και σε λίθους λαξευμένους με νόμους, ψηφίσματα, αναθηματικές λέξεις, λίθους που έγιναν αγάλματα και ανάγλυφες στήλες και βωμοί και μνημεία – πολλά σε δεύτερη και τρίτη χρήση από διαφορετικές θρησκείες, ανάγκες, εποχές.

Η υπαίθρια έκθεση που έχει σχεδιαστεί με ειδική πρόβλεψη για τη διευκόλυνση ατόμων με κινητικές δυσκολίες και προβλήματα όρασης, αποτελεί μόνο το εμφανές υπέργειο έργο. Ο υπόγειος χώρος που διαμορφώθηκε κάτω από τον υπαίθριο εκθεσιακό χώρο είναι ίσως το σημαντικότερο έργο υποδομής που υλοποιήθηκε με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για την κατασκευή του νέου υπόσκαφου αποθηκευτικού χώρου που για την ασφαλή αποθήκευση και οργάνωση των γλυπτών του μουσείου. Η παλαιότερη υπέργεια αποθήκη θα μετατραπεί σε αίθουσα απεριοδικών εκθέσεων του μουσείου.

Παρόντες στα εγκαίνια ήταν ο νέος πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης .Περικλής Μήτκας και ο αναπληρωτής πρύτανης Ακαδημαικών και Φοιτητικών Θεμάτων-καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, Ιωάννης Τζιφόπουλος, ο αμερικανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη κ. Ρόμπερτ Σάντερς κ.α .